Silahların arasındaki kreş

Güncelleme Tarihi:

Silahların arasındaki kreş
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2012 00:00

Adliye’de Ağır Ceza Mahkemesi girişinin hemen yanında bulunan Gündüz Çocuk Bakımevi’nde çocuklar, bahçede oyun oynarken sanık yakınlarının taşlı sopalı ya da silahlı kavgalarına şahit oluyor.

Haberin Devamı

Ankara Adliyesi her gün onlarca davaya ve bir o kadar da taşlı sopalı ya da silahlı kavgaya şahit olurken, bundan en çok Gündüz Çocuk Bakımevi’nde eğitim alan çocuklar etkileniyor.
Adliyenin hemen yan tarafında Ağır Ceza Mahkemeleri’nin girişi bulunuyor. Mahkumlar cezaevi araçlarıyla buradan giriş çıkış yapıyor ve mahkum yakınları da genelde bu girişte birikiyor. Kapının hemen yanında bulunan Ankara Adliyesi Gündüz Çocuk Bakım Evi ise adliyede görevli memur ve avukatların çocukları için hizmet veriyor.

Çocuklar kaçırılıyor

Çocuklar eğlence saatlerinde bahçeye çıktıkları zaman onlarca cezaevi aracı, silahlı güvenlik görevlisi ve sanık yakınları arasında oyun oynuyor. İçeride dava devam ederken alınan kararlar aynı anda dışarıda bekleyen davacı ya da davalı yakınlarına ulaşınca kıyamet kopuyor. Dava sonunda memnun olmayan sanık yakınlar taşlı sopalı kavga çıkartınca, oyun alanında zaman geçiren çocuklar bu olumsuz görüntülerin içerisinde apar topar içeri kaçırılıyor.

Haberin Devamı

Bir an önce kurtarılmalı

Adliye’de görev yapan bir avukat, kreşte 3-6 yaş arası adliye personeli çocuklarının eğitim gördüğünü belirterek şunları söyledi: “Kendi çocuğunum kreşte eğitim görmüyor. Ancak bu olumsuz durum dikkatimi çekti. Bu durumun herkes farkında ama kimse bir şey yapmıyor. Eğitim gören aileleri mecburiyetten ses çıkartamıyor. Herkesin ortak görüşü çocukların bu olumsuz ortamdan bir an önce kurtarılması.

Uykularında ağlıyorlar

Kreşte eğitim alan çocuklardan birisi geçen gün ağlayarak yatağından uyanmış ve ‘Anne vurmasınlar. Asker bizi de alıp götürmesin’ demiş. Uzun süre ağlayan çocuğu sakinleştirmişler ama çocukta psikolojik olarak oluşan tahribat nasıl engellenir bilmiyorum.”

Sosyal fobi oluşur

Çocukların Adliye Sarayı içerisinde yaşadığı durumu ‘psikolojik şiddet’ olarak tanımlayan psikolog İlkim Öz, şunları söyledi: “3-6 yaş aralığında bulunan çocuklar gördüklerini öğrenir. Rol model olarak aldıkları kişi ya da çevresinde gördükleri bu yüzden çok önemlidir.
Ağır Ceza Mahkemesi girişinde olan kavgalar ve olumsuz görüntüler hemen yan tarafta oyun alanları bulunan çocuklarda kaygı bozukluğu, sosyal fobi, özgüven eksikliği gibi durumlara yol açabilir. Ayrıca uyku bozukluğu da bunun en önemli göstergesidir.
Çocuklar hiç zaman kaybedilmeden bulundukları ortamdan uzaklaştırılarak, daha güvenli bir eğitim ortamına taşınmalı. Yoksa yaşadığı travmalar çocuğun gelişimini ve geleceğini etkiler.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!