Silahlar gömülmüş, çekilme tamamlanmıştır

KÜRT Açılımı sürecinin birinci aşamasında, Türkiye içindeki PKK elemanlarının yurt dışına çıkması var.

Haberin Devamı

Böyle bir şart koşmak, sürecin mantığına aykırıdır. Haftalardır yazıyorum; PKK elemanları Türkiye’yi terk etmez. Bugün etse, yarın geri gelir. Burası onların da vatanı değil mi? İnsan, anayurdunu terk etmek için savaşır mı? Yasalara göre suçlu iseler, cezalarını çekerler. Çıkmak üzere olan yasalara göre suçlu değilseler, bu ülkede yaşamaya devam ederler. Üstelik mücadeleyi kazandıklarına göre, niçin terk etsinler. Tam aksine Kuzey Irak’ta konuşlanmış PKK elemanlarının anayurda dönüşü Kürt Açılımı sürecinin olmazsa olmaz şartıdır. Propaganda için elzemse, “sanal” bir çıkış ayarlansın. Açılım kervanı da yoluna devam etsin. Hüllede çare tükenmez.

SADECE GAZ PEDALI YETMEZ, ÇÜNKÜ FRENSİZ ARABA KAZA YAPAR

Pennsylvania Üniversitesinde aldığım üretim yönetimi dersinin bir bölümü, sistem tasarımı üzerineydi. Hocamız kapalı sisteme en güzel örnek helâ rezervuardır diye anlatmaya başladı. Helâ rezervuarında su girişini kontrol eden iki mekanizma vardır. Biri suyun rezervuara dolmasını diğeri ise akışın durarak suyun taşmasını önler. Taşıt araçlarında da hareketle ilgili iki istem vardır. Biri aracın yürümesini, diğeri durmasını sağlar. Freni olmayan bir otomobil, faydadan çok zarar yaratır. Bunlara, sosyo-ekonomik sistemlerde “dengele-denetle” mekanizmaları denir. İktisadi sistemin regülatörü olan “fiyat mekanizması” hangi maldan ne kadar üretileceği belirler. Fiyat yükselmesi, aşırı talepleri caydırarak üretimin imkânlar çerçevesinde yani “makul seviye”de yapılmasını sağlar. İsrafı ve sürdürülemez bir halin ortaya çıkmasını ancak “pahalılaşma” önler. Yönetimin düsturu olan iktisat ilkesi, budur işte.

Haberin Devamı

MHP’NİN KÜRT AÇILIMINA KATKISI ÇOK ÖNEMLİDİR

Kürt Açılımının gaz pedalı, AKP’dir. AKP’liler kendilerini de gaza getirip, durmadan gaza basmaktalar. Bu açılımın “makul” yani “akıllı” bir sınırı yok mudur? Açılım ne kadar faraşlaşırsa, o kadar iyi olur denemez. Bu açılımın, Türkleri çıldırtmaması ve dolayısıyla Kürtlere zarar vermemesi için, birlerinin frene basması şarttır. “İsteklerimiz kabul edilmezse, 40-50 bin kişiyle daha büyük bir isyan başlatırız” diyen Öcalan’ı veya diğer PKK aktörlerini makul olmaya hangi akıllı kadın ikna edecektir? AKP’leşmeye pek hevesli yeni CHP, bunu yapamaz. Bu frensiz gidişi yavaşlatacak mekanizma olarak geriye tek MHP kalıyor. Yaptığı çıkışlarda hayır vardır deyin.
Son Söz: Bedava yağ, yanlış yere sürülür.


 

Yazarın Tüm Yazıları