Silahına ince ayar çekti

Rafael Nadal, maçlarda kullandığı raketin ağırlığını 3 gram artırdı.

Haberin Devamı

“3 gram neyi değiştirir ki?” demeyin, profesyoneller için bu fark çok şey ifade ediyor.

Bu 3 gramla raketinin savur-ma ağırlığını artıran Nadal, toplara daha güçlü vurabilecek.

GEÇTİĞİMİZ yılı Novak Djokovic’in gölgesinde geçiren Rafael Nadal, 2012 sezonu öncesi nasıl bir strateji uygulayacağını anlatırken, “Artık turnuvalara daha atak başlayacağım. İlk turlardaki rakiplerimin işini en kısa sürede bitireceğim. Böylelikle yarı final ve final maçlarına daha enerjik çıkacağım” ifadesini kullanıyordu.
Şüphesiz Nadal bu sözleri boşuna söylemedi. Her ne kadar daha 25 yaşında olsa da, yıllardır yaşadığı yoğun maç trafiği ve ağır sakatlıklar bünyesini bir hayli yordu. Gücünün azalmaya başladığının, en azından artık daha ekonomik kullanması gerektiğinin farkında. İspanyol tenisçi bu strateji doğrultusunda bir adım daha attı ve maçlarda kullandığı raketine 3 gram ağırlık ekletti. Babolat marka raketler kullanan Nadal, bundan böyle 320 gramlık değil 323 gramlık raketlerle mücadele edecek.

Haberin Devamı

1 gram bile çok şeyi değiştirebilir

ŞİMDİ çoğunuzun aklına haklı olarak, “Sadece 3 gram ağırlık farkı neyi değiştirebilir ki?” sorusu gelebilir. Açıklayalım... Rafael Nadal gibi, hemen her gün saatlerce raket sallayan üst düzey profesyoneller için 1 gram ağırlık bile çok şeyi değiştirebilir.
Peki Nadal bu değişikliği neden yaptırıyor? Bu yıla dek 320 gram ağırlığındaki raketlerle oynayan Nadal, özellikle yüksek seken toplara istediği gücü aktaramıyordu. Yeni eklenen 3 gram ağırlık sayesinde raketin ‘savurma ağırlığını’ artmış oldu. Tenisçiler için savurma ağırlığı, raketin ağırlığından çok daha önemli bir parametredir. Nadal yeni gramaja alıştığında toplara daha güçlü ve kontrollü vuracak.

Tahta ve çelikten titanyuma...

YAZIMIZI, tenis raketlerinin teknik özellikleri hakkında birkaç bilgiyle noktalayalım... Raketler 1970’li yıllara kadar genel olarak tahtadan yapıldı. 1965 yılında çelik ve alüminyum raketler de kullanıldı. Şimdiki raketler ise, çok daha hafif ve dayanıklı maddeler olan titanyum, grafit, fiberglas ve seramikten üretiliyor. Yeni raketler eskiye oranla hafif olsa da, toplar çok daha süratli biçimde gidiyor. Tahta raketlerin olduğu yıllarda oyun stratejisi büyük önem taşırdı. Şimdi ise güç ve sürat tenisin kalitesini belirliyor. Avustralyalı tenisçi Mark Philippoussis’in tahta ve grafit raketler ile attığı servislerde hız yönünden kayda değir bir fark yoktu. Tek farklılık yeni raketlerin daha hassas olması. Bu da top kontrolünü artırıyor. Tenisçiler, kullanacakları raketlerin ağırlığını kendileri belirliyor. Kadın-erkek ayrımı olmuyor. Bazı kadın tenisçiler, erkeklerden daha ağır raketler kullanıyor. Kadın ve erkek tenisçilerin raketleri arasındaki tek fark, kadınların raket sapının daha ince olması.

Yazarın Tüm Yazıları