Şiir yıllıkları

2004 yılı sonunda 3 tane şiir yıllığı yayınlandı:YKY Şiir Yıllığı 2004.

Hazırlayan: Mehmet H. Doğan

2004 Şiir Yıllığı

Hazırlayan: Veysel Çolak

Yom Yayınları

2004’ün 104 Şiiri.

Hazırlayanlar: Hüseyin Alemdar & Yılmaz Arslan

Mor Taka Yayını.

Önceki yıllarda her zaman başvuru kaynağı olarak kullandığımız iki yıllık vardı:

Varlık Yıllığı ile Nesin Vakfı Yıllığı.

Varlık,
bir yılın edebiyatını ve sanatını özetlerdi, Nesin Vakfı Yıllığı’nda sadece edebiyat bulunurdu.

Mehmet H. Doğan, kitabın başında yer alan Sonsöz’de artık Şiir Yıllığı hazırlamayacağını, elimizdekinin son yıllık çalışması olduğunu belirtiyor. Yapmama gerekçelerinin kimi kişisel kimi de nesnel:

‘Önce yıllık hazırlamanın getirdiği giderek ağırlaşan yükü kaldırmada gerçekten zorluk çekmeye başladığım bir yaşa ulaştım. Yayımlanan dergi ve kitap sayılarında, şiir ödüllerinde, yıl içindeki şiir etkinliklerindeki çok önemli artışın da elbette büyük payı var bunda. Öyle ki, yıllık hazırlamanın artık kişisel çalışmadan öte bir ekip çalışması gerektirdiği de söylenebilir rahatlıkla.

İkincisi, bir yıllığın nasıl hazırlandığından; neyi amaçladığından habersiz kişi ve grupların, çoğu zaman haksız, yaralayıcı eleştirilerinden her girişime sadece ve sadece kendi şiir dünyalarından bakan şairlerin kaprislerinden yoruldum.’

* * *

MEHMET H. DOĞAN’ın gerekçelerine katılıyorum ama bunca yıldan sonra bunlara alıştığını sanıyordum. Bir yılın şiirini okura yansıtan, şiirle ilgili çalışmalara da yer veren bu yıllığın eksikliğini fazlasıyla hissedeceğim.

İlle de seçtiği bütün şiirleri beğenmem gerekmiyor, görüşlerini bölüşmek zorunda da değilim. Ama bana karşıt düşünceleri oluşturma malzemesi verdiğinden, onun yıllığının önemini, işlevini her zaman savundum.

Yıllıkların öznel yanını inkár etmek ne mümkün! Bir kişi ne kadar nesnel davranırsa davransın, öznel beğenilerine, düşünsel, edebi birikimine göre seçim yapar. Ben de onun için yıllığı alırım.

Bir yılın şiirini, şairlerini, Mehmet H. Doğan bana göre hep özenli bir seçmeden geçirerek bize iletti.

Mehmet H. Doğan’ın yıllığında; şiir kitaplarını, şiir eleştirilerini, dergilerde yayımlanan şiirle ilgili yazıları da bulabilirsiniz.

Bence bu yıllığı okumadan, geçen yılın şiiri üzerine yargı vermeyin.

* * *

YARIN da diğer yıllıkları yazacağım.
Yazarın Tüm Yazıları