Şiilere çifte bayram Sünnilere yas

Güncelleme Tarihi:

Şiilere çifte bayram Sünnilere yas
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2006 00:00

Iraklı Sünniler, dün kutlamaya başladıkları Kurban Bayramı’na yaslı girdiler. Saddam’ın memleketi Tıkrit’te infaz protesto gösterilerine sebep olurken bayrama bir gün geç giren Şii mahallelerinde ise çifte sevinç vardı.

SADDAM’ın idamı, Iraklı Sünniler arasında öfke ve üzüntüye neden olurken, Şiiler olayı sevinç gösterileriyle karşıladılar.

Saddam’ın doğum yeri olan Tıkrit kentinin bir sakini, şunları söyledi:

"Bu mahkeme, paralı askerlerin mahkemesi ve Irak halkı bu mahkemeyi reddetti. Saddam artık şehittir ve tarihe malolmuştur."

Bir diğer Tıkritli ise, Saddam idam edilmeden hemen önce, "Saddam, bu ülkenin yasal lideridir. Eğer onu idam ederlerse, hepimiz bomba haline geleceğiz" dedi.

Kadınların gözyaşı döktüğü gözlenirken, Samarra’da eli silahlı ve maskeli militanlar, sokağa çıkma yasağını hiçe saydılar. Arabalarla ve yaya olarak Samarra sokaklarına çıkan Sünni militanlar, idam olayını kınadılar, Irak hükümetiyle ABD’yi suçladılar.

SMS İLE KUTLADILAR
/images/100/0x0/55eaa5d7f018fbb8f88db9e6


Irak’ın eski BM Büyükelçisi Muhammed el-Duri, Saddam’ın idam edilmesiyle ilgili olarak, Arap dünyasının bir kahramanı kaybettiğini belirtti. Şimdilerde BAE’de yaşayan El-Duri, Arap birliğini savunan ve İran ile İsrail etkisine karşı mücadele veren Saddam’ın asılmasını Irak’ı eşi görülmemiş bir çöküntüye sürükleyen ABD işgalinin son büyük hatası olarak değerlendirdi.

Şii kentlerinde ve Bağdat’ın Şii mahallelerinde yaşayan Şiiler ise, Saddam’ın idamı haberi üzerine, sokaklara döküldüler. SMS mesajıyla birbirlerini tebrik eden Şiiler, havaya mermi sıkıp, dans ederek sevinç gösterinde bulundular.

Bağdat’ın Sadr Şehri semti sakinleri de, olayı sevinçle karşıladılar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!