Sihirli yoğurt

Ulusal yemeklerimiz arasında yer alan yoğurt; C vitamini ve demir haricinde insan vücudunun ihtiyacı olan hemen hemen tüm faydalı maddeleri içerir.

Bu "her derde deva" yiyecek sütün mayalandırılmasıyla elde edilir. Ancak, yoğurt kelimesinin kökeni mayalanmaktan değil, yoğurmaktan gelir. Hatta 8. yüzyıldan kalma metinlerde bile "yoğurt" diye geçtiği söylenir. Daha sonraları Orta Asya’dan batıya, kuzeye ve güneye doğru göçeden Türkler; yoğurt yapma usulünü Anadolu’ya, Kafkaslar’a ve Avrupa’ye da götürmüşlerdir. 20. yüzyılda Avrupa’ya yayılan yoğurt, Amerikalı insanlara ise ancak 45-50 yıl önce ulaşabilmiştir. Ancak yurtdışında yoğurdun meyveli hali çok daha popülerdir. Biz ise yoğurdun her halini seven bir milletiz. Umarım öyle de kalırız.

Köfteli buğday çorbası

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 75 dakika

Malzeme listesi

2 su bardağı aşurelik buğday

(dövme, yarma da denilir)

12 su bardağı su

4 su bardağı tatlı yoğurt

1 çay kaşığı tuz, karabiber

150 gr köftelik kıyma

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 kahve fincanı sıvıyağ

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber 

Bir gece önceden bol suyla ıslattığınız buğdayı ertesi gün süzün ve tekrar yıkadıktan sonra orta boy bir tencereye aktarın. Üzerine 12 bardak suyu ekleyerek, iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Buğday iyice yumuşadığında, çırptığınız yoğurdu yavaş yavaş çorbaya katın. Tahta bir kaşıkla sık sık karıştırarak 15 dakika daha pişirip tuz ve karabiberi ekleyin. Diğer taraftan, kıyma, tuz ve karabiberi derin bir kapta iyice yoğurun.

Harçtan nohut büyüklüğünde parçalar kopararak, yuvarlayın. Köfteleri, bir tavada kızdırdığınız sıvıyağda, çevirerek 2-3 dakika kadar kızartın. Tenceredeki çorbaya kızarmış köfteleri ekleyip karıştırın. Kırmızı toz biberi zeytinyağında 1 dakika kadar pişirip, çorbanın üzerine gezdirin. Sıcak ya da ılık olarak servise sunun.

Kremalı helvalı parfe

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Malzeme listesi

5 adet yumurta (oda sıcaklığında)

2 kutu hazır süt kreması ya da 2 paket krem şanti ve2 su bardağı soğuk süt

1 çay bardağı toz şeker

1 adet limon kabuğu rendesi

150 gr kakaolu tahin helvası

1 su bardağı taze mevsim meyvesi püresi

Derin bir kabın içinde yumurta aklarını, iyice katılaşıp kar gibi oluncaya kadar, 8-10 dakika çırpın. Ayrı bir kapta yumurta sarılarını, köpük köpük oluncaya kadar 2-3 dakika çırpın. Şimdi de bir başka kapta krema ve tozşekeri 2-3 dakika çırpın. Ya da krem şentiyle soğuk sütü ve şekeri katılaşıp kar gibi oluncaya kadar 5-6 dakika çırpın. Tüm malzemeleri bir kabın içinde, tahta bir kaşıkla harmanlayın. Derin bir dikdörtgen kabın içini buzdolabı poşeti veya streç filimle kaplayın. İncecik dilimlediğimiz helvaları kalıbın dibine, yan yana dizip üzerine yukarıda hazırladığınız karışımı dökün. Derin dondurucuda 5-6 saat dondurduğunuz parfeyi servis tabağına ters çevirip, dilimlemeden önce üzerine, şekerle karıştırdığımız taze mevsim meyveleri püresini gezdirin. Birkaç dakika ılınmasını bekleyip dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları