Sığınmacıların sorunları ABD'de anlatıldı

Güncelleme Tarihi:

Sığınmacıların sorunları ABDde anlatıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2018 10:03

Sığınmacıların sorunları ABD'de anlatıldı

Haberin Devamı

GAZİANTEP, (DHA)- GAZİANTEP Büyükşehir Belediyesi, Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinde Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu'na tarafından düzenlenen ve bu yıl 62. Oturumu yapılan “Sığınmacı Kadınlara Yönelik Başarılı Entegrasyon Modelleri: Devlet, Yerel Yönetimler ve Sivil Toplumun Rolü” paneline katıldı. Büyükşehir panelde; Gaziantep’te bulunan mültecilerin sorunlarını anlattı.
Panele Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Gülnur Aybet’in moderatörlüğünde; KADEM Başkanı Doç. Dr. Sare Aydın Yılmaz, Gaziantep Belediyesi Sosyal İşler Daire Başkanı Dr. Abdullah Aksoy ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Yabancılar Dairesi Başkanı Gülbahar Arslan konuşmacı olarak katıldı.
Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Abdullah Aksoy, Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin yüzde 19'unu barındıran Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarını anlattı. Belediye olarak amaçlarının sosyal uyum, eğitim, sağlık, belediye hizmetlerinden yararlanma gibi alanlarda çalışmalar yaparak ve projeleri hayata geçirerek iki halk arasındaki uyumu kolaylaştırmak olduğunu ifade eden Aksoy, mültecilerin Gaziantep’te mülki idari amirler, belediye başkanları ve STK’ların el birliğiyle yürüttüğü çalışmalar neticesinde şuana kadar çok önemli bir sorun ve adli olaya karışmadıklarını kaydetti.  
Aksoy, Suriye'deki savaşın birçok insanı mülteci olarak başka ülkelere kaçmaya zorladığını ifade ederek, “Batı, ekonomik ve güvenlik sorunu olarak gördüğü mültecileri kabul etmiyor. Türkiye ise insani, vicdani ve uluslararası bir anlaşmaya dayalı bir yaklaşımla mültecilere kapılarını açtı. Dünyadaki en fazla mülteciye Türkiye ev sahipliği yapıyor. Mültecilerin yüzde 80'ini ise kadınlar ve çocuklar oluşturuyor. Bu nedenle onlara yönelik özel çalışmalara ihtiyaç var” diye konuştu. 
Aksoy, kayıp neslin oluşmaması ve yasal olmayan terör örgütlerine karşı gençlerin, çocukların korunması, eğitime kazandırılması; sağlık konusunda ve belediye hizmetlerinden yararlanma imkânı gibi çalışmalar yaptıklarını vurguladı. Abdullah Aksoy, Türkçe Dil Eğitimi ve Meslek Eğitim Kursları da açtıklarını ifade ederek, “Özellikle sanatsal faaliyetlerde el becerilerinde başarılı olan kadınların çalışmasıyla hem geçimlerini sağlıyor hem de güzel ve başarılı eserler ortaya çıkarıyorlar. Birleşmiş Milletlerin birçok birimiyle de sahada proje yürütüyoruz. Böylece hem kapasitemizin arttırılması, hem de tecrübe paylaşımı ve kurslarımızın tefrişatı, malzeme desteği konusunda bize katkı sağlanıyor” açıklamasını yaptı.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!