Sığınmacıların hikayeleri 5 ülkede ses buldu

Güncelleme Tarihi:

Sığınmacıların hikayeleri 5 ülkede ses buldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2017 09:45

SAVAŞ nedeniyle ülkelerinden göçmek zorunda kalan Suriyeli sığınmacıların yeni yurt arayışları ve bu süreçte karşılaştıkları zorluklar beyaz perdeye taşındı.

Haberin Devamı

 

Anna Lindh Vakfı'nın desteği ile 2015 yılından bu yana sürdürülen 'Evim-Yeni Evim' uluslararası belgesel film projesi tamamlandı. Projede, Türkiye'yi temsilen Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü yer aldı. Projenin koordinatörüğünü Yaşar Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nazlı Bayram üstlenirken, yine aynı bölümden Doç. Dr. Çağrı İnceoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Ürün Yıldıran Önk danışman olarak, Araştırma Görevlisi Öykü Yenen ise proje asistanı olarak görev aldı. 

5 ÜLKEDEN 10 FİLM

Suriyeli sığınmacıların yeni yurt arayışlarını belgesel yapabilmek ve bu sayede seslerini duyurabilmek amacıyla gerçekleştirilen projenin ortakları arasında Yunanistan, Lübnan, Filistin ve Ürdün'den de katılımcılar yer aldı. Proje sonunda Türkiye dahil 5 ülkeden ikişer belgesel film ortaya çıktı ve filmler ilk kez Yaşar Üniversitesi'nde gösterildi. 'Evim-Yeni Evim' projesini değerlendiren Yaşar Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nazlı Bayram, “Projenin halka duyurulması ve katılımcıların başvurularının değerlendirilmesini izleyen süreçte özellikle Suriyeli sığınmacılar üzerine odaklanan çeşitli seminerler düzenlendi. Ayrıca yerli ve yabancı uzmanlar tarafından kamera teknikleri, belgesel film yapımı ve kurgu gibi atölye çalışmaları düzenlendi. Projenin Türkiye ayağında katılımcılar iki grup olarak çalışarak, başta dil sorunu olmak üzere sosyal ve kültürel pek çok engeli ve önyargıyı aşarak Field of Hope (Umut Sahası) ve Two Faces of Camera (Kameranın İki Yüzü) adını taşıyan iki belgesel film ürettiler. Tüm ülkelerden gelen filmlerin toplanmasının ardından da Yaşar Üniversitesi ev sahipliğinde filmler ilk kez izleyiciyle buluştu" dedi.

Haberin Devamı

Projede yer alan kuruluşlar, destekçileri ve ürettikleri belgesellerin isimleri şöyle oldu:

"Türkiye (Yaşar Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü) - belgeseller:

Field of Hope / Two Faces of Camera

Yunanistan (Story Doc) - belgeseller: Hoda / Hend

Haberin Devamı

Lübnan (Istanbouli Theatre) - belgeseller: Ma Fi / Bassel

Filistin (Young Palestinian Filmmakers Society) - belgeseller: Waiting in the Gray Zone / Huthayfa

Ürdün (Arab Women Media Center) - belgeseller: Citizen Journalist / Ugarit."

 

 

BAKMADAN GEÇME!