Sığınmacı çocukların eÄŸitiminde uluslararası iÅŸbirliÄŸi

Güncelleme Tarihi:

Sığınmacı çocukların eğitiminde uluslararası işbirliği
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 11, 2016 11:59

Dünya EÄŸitim AraÅŸtırmaları BirliÄŸi (WERA) BaÅŸkan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Yunus Eryaman, BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) ile iÅŸ birliÄŸine giderek, ülkelerini terk etmek zorunda kalan sığınmacı ailelerin çocuklarına yönelik eÄŸitim programları düzenleyeceklerini söyledi. Eryaman, çeÅŸitli nedenlerle ülkelerinden ayrılıp baÅŸka yerlere gitmek zorunda kalan büyük bir insan kitlesi olduÄŸunu belirtti.    Â

Haberin Devamı

Aileleriyle göç eden çocukların, bulundukları ülkelerin sistemlerine entegrasyonu konusunda WERA ile BM tarafından çalışmalar yapılacağını ifade eden Doç. Dr. Mustafa Yunus Eryaman, "Sığınmacıların eğitimleri konusunda ciddi sorunlar söz konusu. Özellikle çocukların, göç ettikleri ülkelerdeki sistemlere entegrasyonu konusunda Avrupa Eğitim Araştırmaları Birliği’nin katkıları, BM ve Avrupa Birliği'nin (AB) desteğiyle bir çalışma yürütmeyi planlıyoruz" dedi.

Eryaman, 1960'lı yıllarda Almanya'ya göç eden Türklerin, bu ülkenin sistemlerine entegrasyonu konusunda ciddi sorunlar yaşadığını dile getirdi. Almanların, Türk işçileri geçici statüde görüp ülkede temelli kalamayacaklarını düşündüklerini ifade eden Eryaman, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ancak tam tersi oldu. Oraya giden soydaşlarımız orada kaldı. Almanya, gelen insanların eğitimi konusunda gerekli hassasiyeti göstermedi. Bundan dolayı da sosyal ve kültürel entegrasyon konusunda büyük problem yaşandı ve yaşanmaya da devam ediyor. Şu anda Almanya, ülkesine gelen sığınmacıları bir an önce hemen eğitime almak istiyor çünkü şunun farkındalar, gelenler bir daha geri dönmeyebilir. Bu eğitim problemine hemen bir çözüm önerisi üretme çerçevesinde eğitim programları geliştirmeye başladılar."     

Haberin Devamı

Almanların deneyimlerinden yararlanacaklar     

Türkiye'den Almanya’ya gidenlerden katbekat fazla Suriyeli sığınmacının Türkiye'de bulunduğunu vurgulayan Eryaman, onların eğitiminin, ülkenin stratejik gelişimi ve güvenlik politikaları için çok önemli olduğunu anlattı. Suriyelilerin Türkiye'deki uyum sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eryaman, şunları söyledi:
"Bizler de 4-5 yıl önce savaş başladığında bunun kısa sürede biteceğini ve sığınmacıların ülkelerine geri döneceklerini düşünüyorduk ama 5 sene oldu ve önemli bir kısmının artık Türkiye'de vatandaşlık başvurusu yaparak yaşamak durumunda kalacağı görünüyor. Bu nedenle eğitilmeyen göçmen nesil, ülkemizin geleceği açısından önemli riskler doğuracaktır. Bunlara yönelik olarak da ciddi bir entegrasyon çalışması yürütmeliyiz. Bunu yürütmezsek Almanya'nın zamanında yaşadığı temel sıkıntıların çok daha fazlasını ülkemizde yaşayacağız. Bu insanlar belli bir süre sonra iş arayacak, sisteme entegre olmak isteyecek. Eğitim Araştırmaları Birliği olarak bunun çalışmaların yürütüyoruz. Özellikle Almanya'daki öğretim üyeleriyle orada yaşadıkları deneyimlerin neler olduğunu ve nasıl bir eğitim stratejisi yürütülmesi gerektiği konusunda çalıştay gerçekleştireceğiz."     

Haberin Devamı

Doç. Dr. Mustafa Yunus Eryaman, çalıştayın ardından hükumete bu konuda tavsiyelerde bulunmak üzere toplantılar düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.     

 

BAKMADAN GEÇME!