Sigarayı en çok kim içiyor

Güncelleme Tarihi:

Sigarayı en çok kim içiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2008 10:41

Türkiye'de sigaranın en çok esnaf, işsiz ve devlet memurları tarafından içildiği bildirildi.

Sigarayla Savaşanlar Vakfı Onursal Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkındaki Kanun'un bazı hükümlerinin 19 Mayısta yürürlüğe girmesiyle artık kamu hizmet binaları, koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, ticaret, sosyal, kültürel, spor ve eğlence yerlerinin kapalı alanlarında sigara içilemeyeceğini belirtti.

Yasa öncesi, Vakıf olarak İstanbul'da bir araştırma şirketine sigarayla ilgili anket yaptırdıklarını kaydeden Kural, anketten çıkan sonuçların da şaşırtıcı olduğunu ifade etti.

Kural, şirket tarafından 641'i kadın, bin 291 kişiyle yüz yüze gerçekleştirilen ankette, Türkiye'de sigara içenlerin oranının 54,4 olarak yansıdığını belirterek, sigarayı en fazla tüketenlerin ise esnaf, işsiz ve devlet memurları olarak çıktığını bildirdi.

Her 100 kadından 48'inin, her 100 erkekten 61'inin sigara kullanıcısı olduğunun belirlendiğini kaydeden Kural, “ankette, sigara içenlerin yüzde 28'inin günde bir paket, yüzde 22,9'unun yarım paket, yüzde 18'inin ise günde 15 ile 17 adet sigara tükettiği bilgisine ulaştık” dedi.
Kural, ankete katılan her 100 kişiden 87'sinin “Yeni Tütün Yasası”nı, 47 kişinin de yasa çerçevesinde getirilen para cezasını onayladığını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Ankette, yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte 100 kişiden 22'si sigarayı bırakacağını söylemiş. Yaşlılar ve hanımlar yasaya daha sıcak bakarken, eğitimli kesim bu yeni yasanın uygulanmasının zor olduğunu öne sürmüş. Yasa çıktıktan sonra sigara içenlerin yüzde 50'si sigara içme alışkanlıklarının aynen devam edeceğini açıklamış.

Bana göre halkımız sigara konusunda daha fazla bilinçlendirilmeli. Yeni yasayla birlikte bizler Vakıf olarak daha fazla kişinin bu kötü alışkanlıklardan kurtulmasını diliyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!