Sigaraya %6, içkiye %3 zam

Güncelleme Tarihi:

Sigaraya %6, içkiye %3 zam
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2016 22:58

Kurlarda yaşanan hareketliliğin fiyatlara zam olarak yansıması beklenirken hükümet daha hızlı davrandı. Maliye, kasımda bir gece ansızın otomobillere yönelik vergi artışının ardından dün de sigara ve içkilerin ÖTV’sini arttırdı. Maliye Bakanı Ağbal, sigara fiyatlarının yüzde 5-6, içki fiyatlarının yüzde 3 artacağını söyledi. Zamlarla bütçeye 3.2 milyar lira gelecek.

Haberin Devamı

OTOMOBİLE bir gece ansızın yapılan ÖTV artışından sonra dün de sigara ve alkolden alınan vergiler sürpriz bir şekilde artırıldı. Uzun bir süredir yılın başında ve ortasında enflasyona göre güncellenen sigara ve içkiden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranları yükseltildi. Sigara üzerinden alınan ÖTV  7 kuruş arttı, bu artışın sigara fiyatını 50 kuruş yükselteceği hesaplanıyor.  Maliye Bakanı Naci Ağbal, düzenlemenin sigara fiyatlarını yüzde 5-6, alkollü içecekler fiyatlarını  yüzde 3 artıracağını belirtirken, TESK Başkanı Bendevi Palandöken ise artışların kaçak içki ve sahte üretimi artıracağı uyarısında bulundu. Yapılan artışlarla bütçeye sigaradan 2.7 milyar, içkiden de 540 milyon olmak üzere toplam 3 milyar 240 milyon lira gelecek.

PAKET BAŞI FİYAT 4.88

Haberin Devamı

Sigara üzerinden alınan vergiler son olarak ocak-haziran enflasyonuna göre temmuzda artmıştı. Temmuzda 0.2546 lira olan paket başına alınan maktu vergi dün 0.3246 liraya çıkarıldı. Sigara üzerinden alınan diğer vergi olan asgari maktu vergi tutarı değiştirilmedi. Böylece bir paket sigara üzerinden alınan vergi 4.81 liradan 4.88 liraya çıktı. Asgari maktu vergi sigara başına alınan vergiyi, maktu vergi ise paket başına alınan vergiyi ifade ediyor. Maliye, sigaradan alınan verginin belli bir sınırın altına düşmemesi için bir de yüzde 65.25’lik nispi vergi uyguluyor. Dün yapılan vergi artışıyla birlikte 7.5 liranın altındaki her paket sigara için 4.88 lira ödenmek zorunda kalınacak.

RAKI 5 LİRA ARTACAK

İçki üzerinden alınan ÖTV oranları da artırıldı. Biradan alınan ÖTV 1.0628 liradan 1.1691 liraya, votkanın ÖTV’si 138.3055 liradan 152.1361 liraya, rakının ÖTV’si 134.8486 liradan 148.3335 liraya yükseltildi. 70’lik rakı üzerinden alınan ÖTV 42.46 liradan 46.62 liraya çıkacak. Bunun üzerinden KDV de alınıyor. KDV’li fiyat da 50.1 liradan 55.12 liraya yükselecek. Böylece 70’lik rakının fiyatı 5 lira artacak. Yılın başında ve ortasında yapılan vergi ayarlamalarından sonra dün yapılan vergi artışı sektörde “öngörülebilirliğin azalması” olarak yorumlandı. Maliye’nin bu adımı kaynak ihtiyacından atmış olabileceği dile getiriliyor. 

Haberin Devamı

OCAK AYINDA ZAM YOK

MALİYE Bakanı Naci Ağbal, düzenlemenin sigara fiyatlarına yüzde 5-6 artış getireceğini söyledi. Ağbal, “Buradaki 7 kuruşluk maktu vergi artışına bağlı olarak paket başına ortaya çıkabilecek fiyat artışı 50 kuruş olacak” dedi. İçki de ise Ağbal, “Perakende satış fiyatlarında yüzde 3 artış hesaplıyoruz. Daha fazla bir artış biz beklemiyoruz” dedi. Her sene yıl başında ve temmuzda yeniden değerleme oranı nispetinde zaten maktu vergilerin arttığını anımsatan Ağbal, “Dolayısıyla biz bu düzenlemeyi şimdi aralık ayında yaptığımız için ocak ayında artık yeniden değerleme oranına bağlı ek bir artış olmayacak. Bugün alkolde yapmış olduğumuz yüzde 10 artışın aslında bir kısmı zaten ocakta yeniden değerleme oranında yaklaşık yüzde 3 civarında zaten gelecekti. Biz burada Maliye politikasının önceliklerini dikkate almak suretiyle aralıkta yaptık, 2017 Temmuz’da yeniden değerleme oranına bağlı artış olacak” dedi. 

Haberin Devamı

Sigaraya %6, içkiye %3 zam

KAÇAK VE SAHTE ÜRETİM ARTAR

TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, içki ve sigaraya yapılan ÖTV zammının, kaçak ve sahte üretimi daha da artıracağını belirterek, yılbaşı öncesi sahte içki üretimi ve bundan kaynaklı zehirlenme vakalarının çoğalmasından endişe ettiklerini kaydetti. Palandöken, yazılı açıklamasında, komşu ülkelerdeki fiyatlarla Türkiye’deki fiyatlar arasındaki makas arttıkça, sınırdan kaçak ürün geçişlerinin de çoğaldığına dikkat çekti. Palandöken, “Komşularımızdaki sigara fiyatı ile ülkemizdeki fiyatlar arasında tam bir uçurum var. Bu da kaçakçıların karının artmasına zemin hazırlıyor” dedi. İçki ve sigaraya yapılan ÖTV zammının, kaçak ve sahte üretimi daha da artıracağı uyarısında bulunan Palandöken, “İçki ve sigaraya zaten her 6 ayda bir otomatik ÖTV zammı geliyor. Bunların dışında ayrıca bir ÖTV artışı daha yapılması kuşkusuz vergi gelirlerini artırabilir ama kaçak ve sahte üretimle insan sağlığı olumsuz etkilenecektir” dedi. Palandöken, içki ve sigaradaki ÖTV zammının zamanlamasının yanlış olduğunu savunarak, yılbaşı öncesi sahte içki üretiminin ve bundan kaynaklı zehirlenme vakalarının artmasından endişe ettiklerini bildirdi. Vatandaşları yetki belgesi olan, güvenilir yerlerden alışveriş yapmaları konusunda uyaran Palandöken, kaçak ve sahte üretim olduğundan şüphe edilen ürünlerin ve bunları satanların yetkililere bildirilmesi gerektiğini vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!