Sigaracıların sinsi planı

Sigara yasakları başladı ama sigara tüccarları sağlığımızı ne yapıp edip tehliyekeye sokmakta, topluma ellerinden geldiğince daha fazla zehir saçmakta kararlı.

Üstelik bunu itiraf etmekten de kaçınmıyorlar, en ufak bir utanç duymuyorlar.

Sigara lobisinin sinsi planlarını Vahap Munyar, pazartesi günü yayınlanan köşesinde açığa çıkardı. Vahap Abi, yılların getirdiği gazetecilik deneyimiyle insanların ağzından laf almasını ve sonra usturuplu şekilde yazıya dökmesini çok iyi biliyor. Sigara lobisinin planlarını bundan önce de defalarca ifşa etmişti. Ancak bu sefer gerçekten çok ses getirmesi gereken bir itiraf almayı başarmış Philip Morris Genel Müdürü Turhan Talu’nun ağzından.

"Philip Morris tüm dünyada 10 yıldır ’yasak’ ortamında büyüme formülleri geliştiriyor", demiş Talu, Vahap Munyar’a.

Bir ticari şirket için büyümek, ürünlerini daha fazla satmak olduğuna göre bunun tercümesi şu: "Philip Morris getirilen yasaklara rağmen topluma daha fazla sigara satmanın formüllerini geliştiriyor". Yani bir başka deyişle Philip Morris, toplum sağlığını korumaya yönelik yasalara rağmen daha fazla sigara satmanın ve böylece halkın sağlığına daha fazla zarar vermenin yollarını bulmak için planlar yapıyor. Halka nasıl daha fazla zehir saçarım diye plan yapmaya devam etmekte de kararlı.

Turhan Talu, bununla da kalmamış. İtiraflarına devam etmiş, "Yasaklara rağmen Türkiye’deki büyümemizi de sürdüreceğiz. Talu’nun bu iddiayı, Tekel’in sigara bölümünü alan British American Tobacco yasakların satışlarını yüzde 4 dolayında düşürebileceğini söylerken dile getirmesi ayrı bir cürret.

Sigara üretimi ve satışı hálá yasal olabilir. Philip Morris’in ticari faaliyetleri değil beni ilgilendiren. Yatırım yapmış, pazara girmiş, doğal olarak kár etmek istiyor.

İlgili yasalara uyulduğu sürece silah üretmek ve satmak da serbest. Aynı şekilde alkollü içki de üretip satabilirsiniz, ilaç da, hatta zehir de...

Ancak silah satışlarınızı artırmak için silah kullanımını artırmaya yönelik planlar yapamazsınız. İlaç kullanımını artırmak, zehir satışlarını yükseltmek için formüller geliştiremezsiniz. Hele bu gibi planlar yapmakla övünmeye kalkışmazsınız.

Sigara, silah, ilaç, zehir gibi üretilmesi ve satışı yasal ama bazı özel koşullara bağlı ürünler için pazar bellidir. Bu alanda faaliyet gösteren ticari şirketlerin, faaliyet alanlarındaki hassasiyetlere özen göstererek, sorumlu ticaret yapması gerekir.

Dalaman havalimanı hálá dumanaltı

Sigara yasaklarının başladığı 19 Mayıs günü Dalaman’dan İstanbul’a uçtum.

Sigara yasaklarının uygulanmasına gösterilen özeni hem Dalaman hem İstanbul Atatürk havalimanlarında gözlemleme olanağı buldum.

İstanbul Atatürk Havalimanı’da dış hatlar geliş terminalindeki kafe ve barları gözlemleyebildim. Gerekli önlemler tümünde alınmıştı. Gloria Jeans ve Starbucks mis gibi kahve kokuyordu.

Dalaman Havalimanı yetkilileri ise, yürürlüğe giren yasanın uygulanmasında en ufak bir özen göstermemişler. Yasa ve yönetmelik sigara içmeye ayrılan odaların kapatılmasını şart koşuyor. Dalaman Havalimanı’ndaki sigara içme odası kapatılmamıştı, açıktı. Üstelik tabelası bile duruyor, yasaya muhalefet etmek isteyenlere yol gösteriyordu.

Yasa ve yönetmeliğe göre havalimanlarındaki restoran ve barların ancak diğer bölümlerden tecrit edilmiş bölmelerinde sigara içilmesine müsade edilebilecekken Dalaman Havalimanı’ndaki kafe, restoran ve barların tamamında, bu şekilde tecrit edilmiş bölümler yapılmamış olmasına rağmen sigara içilmesine müsaade ediliyordu.

Duvarlara asılan uyarı afişlerinde, yasanın şart koştuğu "şikayet numarası" yazılı olmadığından, şikayet edecek yer de bulamadım. Bu yazım Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Muğla Belediyesi ve Muğla Valiliği’ne açık bir şikayettir.

Yasanın uygulanmasına yönelik gerekli önlemleri yerine getirmeyen Dalaman Havalimanı yetkililerinin, yasanın öngördüğü şekilde cezalandırılmasını ve yapılan işlemlerle ilgili bilgilendirilmeyi talep ediyorum.

Sigara dumansız, medeni ortamlarda yaşamak isteyen herkesi de, yasayı uygulamaktan kaçınan yerleri ilgili birimlere şikayet etmeye üşenmemeye çağırıyorum. Bu medeni yasanın işlemesi bizlerin sahip çıkmasına bağlı.

Hayallerinize inanın çocuklar

İnsan hayal etmeye küçükken başlıyor. Ne yazık ki kültürümüz, onlara bu hayallerini sürdürmeyi, büyüterek devam ettirmeyi aşılamak yerine hayalle yaşamanın kötü bir şey olduğunu telkin ediyor.

Danone Tikveşli’nin "Hayallerinize İnanın" sloganıyla gerçekleştirdiği "MEB-Danone Küçükler Futbol Türkiye Birinciliği" etkinliğini bu yüzden çok sevdim.

"Hayallerinize İnanın" çocuklar, bazıları boşa çıksa bile hayallerinizden vazgeçmeyin. Ve bugün, İstanbul’da oturuyorsanız İnönü Stadyumu’nda 12:00’da yapılacak final maçını kaçırmayın. Ücretsiz maçta efsane futbolcu Zidanine Zidan’ı da tekrar sahalarda üstelik sizin gibi hayallerine inanan çocuklarla görün.
Yazarın Tüm Yazıları