Sigara servet harcatıyor

Güncelleme Tarihi:

Sigara servet harcatıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2008 10:17

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, “bu ülkenin geleceğini düşünüyorsak, sigaraya hemen veda etmeliyiz, bugün millet olarak bunu yaparsak 15 yıl sonra dış borç açığını kapatırız” dedi.

Prof. Dr. Elif Dağlı, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi, Çocuk Alerji İmmunoloji Bilimdalı ve Çocuk Solunum Yolu Hastalıkları Derneği tarafından düzenlenen “Dünya Astım Günü” toplantısına katılmak üzere geldiği Adana'da, sigaranın yol açtığı hastalıkların bilinmesine rağmen kullanımının devam etmesine anlam veremediğini söyledi.

Özellikle anne ve babaların sigara kullanmamaları, çocuklarını da küçük yaşlarda sigara konusunda bilinçlendirmelerini isteyen Dağlı, şöyle konuştu:

“Özellikle evinize gelen misafirlere sigara içmemesi konusunda tepki göstermelisiniz. 'Ayıp olur, misafire hayır diyemeyiz' düşüncesini kafanızdan silin. Onlara sigara yerine börek, tatlı, çay ikram edin. Ama çocuklarınızın sağlığını ikram etmeyin. Evinizin mutfak, banyo ve tuvaleti dahil hiçbir köşesinde sigara içmeyin ve içilmesine izin vermeyin. Özellikle hanımlar eşlerini doğru seçsin. Eğer seçemiyorsa ona sigarayı bıraktırsın.”

MALİYETİ YÜKSEK

Dağlı, dünyada çocukların yarısından fazlasının sigara dumanına maruz kaldığını söyledi.

Türkiye'de 28 milyon kişinin sigara içtiğini, bunun için kişi başına her gün 1-2 dolar para harcandığını belirten Dağlı, sigaraya harcanan ve sigaradan kaynaklanan hastalıkların tedavisinin toplamının ise milyar dolarlarla ifade edildiğine dikkati çekti.
Dağlı, şöyle konuştu:

“ABD ve AB ülkelerinde sigara bırakma oranı hızla artıyor. Bu ülkenin geleceğini düşünüyorsak, sigaraya hemen veda etmeliyiz, bugün millet olarak bunu yaparsak 15 yıl sonra dış borç açığını kapatırız. Sigaraya para ayırmak, ailenin gelirini sokağa atmak, yoksullaşmak demektir. Sigara dünyada ekonomik silah.”

SİGARAYA BAĞLI ÖLÜMLER ARTACAK

Dağlı, 20 yıl sonra Türkiye ve dünyada sigaraya bağlı ölümlerin önemli oranda artacağını, 30 yıl içinde ise AIDS, kanser, trafik kazaları, intihar ve cinayetlerin toplamından daha fazla olacağını söyledi.

Dağlı, 19 Mayıs tarihinde yürürlüğe girecek sigara yasağının Türkiye'nin ekonomisi, Türk toplumunun sağlığı açısından kurtuluş reçetesi olduğunu da vurguladı.

Bu reçeteyi toplumun her kesiminin desteklemesini isteyen Dağlı, kamusal alanlarda sigara içenlerin önce uyarılmasını, dikkate almıyor ise şikayet edilmesini istedi.

Dağlı, temiz hava solumanın bir insanlık hakkı olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Tıpkı temiz su gibi kimse havamızı kirletemez. Sigara içenler içilmeyen alanlara girebilir, ama içmeyenler içilen alanlara giremez. Bu ayrımcılık olur. Bu ayrımcılığı da yürürlüğe girecek olan yasa ortadan kaldırıyor. Onun için savunun. Bir garson günde 20 kişinin içtiği sigaranın dumanını solusa evine hasta gider. Yasanın uygulandığı toplumlarda sigara içme oranının yüzde 30 azaldığı belirlenmiş. Sigara firmaları bu kanunu istemeyeceklerdir. Şimdi bu kanunun altını oymaya çalışıyorlar. Hali hazırdaki tiryakiler onlar için yetmez. Onlar çocuklarımızı da istiyorlar.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!