Sigara menopozu hızlandırıyor

Güncelleme Tarihi:

Sigara menopozu hızlandırıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2010 00:00

Henüz çocuk sahibi olmayı düşünmeyen sigara tiryakisi kadınların sigara içerek doğurganlıklarını tehlikeye attıklarını ifade eden uzmanlar, sigaranın yumurta hücrelerini bozduğunu ve anomalilere sebep olduğunu dile getiriyor.

Haberin Devamı

KADINLARIN yumurtalık rezervindeki azlığın vaktinden önce gelen menopoza sebep olabileceğini belirten Ankara Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu, şunları söyledi:
“Adetin 3. günü yapılacak kan testi ile yumurtalık rezervi hakkında bilgi sahibi olmak mümkün. Bu sebeple gebeliği ileri yaşlarda düşünen bayanlar hele ki adetten erken kesilen 1. derecede kadın akrabası bulunuyorsa; vakit kaybetmeden hekimlerine başvurmalılar. Ultrasonografi ve hormon testleri yardımıyla yumurta rezervi hakkında fikir sahibi olmaları, yumurtalık yetmezliği riski altında olan kadınların yaşamlarını planlamalarında yardımcı olacaktır.”
Henüz çocuk sahibi olmayı düşünmeyen sigara tiryakisi kadınların da sigara içerek doğurganlıklarını tehlikeye attıklarını ifade eden Şatıroğlu, sigaranın yumurta hücrelerini bozduğunu ve anomalilere sebep olduğunu dile getirdi. Menopoza girme yaşının sigara içen kadınlarda giderek aşağı çekildiğini belirten Şatıroğlu, “Menopoz öncesinde sigara içen kadınların yumurtaları döllenmeye direnç gösterir hale geliyor, dolayısıyla sigara kullanımı doğal gebeliği zorlaştırıyor ve düşükleri de hızlandırıyor” dedi.

Haberin Devamı

Menopozda belirleyici

Hamilelik yaşının giderek yükseldiğine işaret eden Şatıroğlu, yumurta yetmezliği tehlikesi altındaki kadınların ileri yaşlarda çocuk sahibi olma ihtimallerini kaybedebileceklerini ifade etti. Menopozun kadın yumurtalığında depolanan yumurta sayısı ile doğrudan ilişkili olduğunu anlatan Şatıroğlu, “Yumurta rezervi ile ilgili bilgi sahibi olmak için adetin 3. günü alınan kandaki FSH değerine bakılır. Bu değerin yanı sıra ultrasonografi ile yumurtaların büyüklükleri ve içerdikleri folikül sayısı da yumurtalık rezervi hakkında aydınlatıcı olur. Bu testler sayesinde eğer gerekirse, gebelik planlarını daha erkene alarak sorun yaşamadan çocuk sahibi olabilmektedir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!