Sigara içen anne babanız yüzünden kanser olmayın

Güncelleme Tarihi:

Sigara içen anne babanız yüzünden kanser olmayın
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2005 00:00

Sizin de anne babanız sigara içiyor mu? O halde bu haberi onlara mutlaka okutun. İsveç’teki ailelerin kanser hastalıklarıyla ilgili verilerini inceleyen Alman Kanser Araştırma Merkezi bilim adamlarının sonuçları endişe verici.

Mesela anneleri sigara içen çocukların mesane, böbrek ve üst solunum yolları kanserine yakalanma riski çok daha büyük. Bu hastalıklar sigara içen annenin, bebeğini emzirmesi sırasında tütündeki zararlı maddelerin bebeğe geçmesi yüzünden gelişiyor. Ama sigara dumanının kanser uyarıcı etkisi dolaylı yoldan da ortaya çıkmakta. Sigara içen anne babanın çocuğu büyüdükten sonra sigara içmeyecek olsa dahi kanser riskini beşikten itibaren taşımaya başlıyor ! Ne kadar acı değil mi ?

Ağır hastalıklar

Bilim adamları sayısız verileri değerlendirdiler. 1958-2002 yılları arasında ulaşabildikleri veriler arasında yaklaşık olarak 18.000 annenin ve 42.000 babanın akciğer kanserine yakalandığını buldular. Bu anne babalardan dünyaya gelen yaklaşık olarak 174.000 kişi de 0-70 yaşları arasında kanser hastası olmuş.

Sigara içen annelerin çocuklarında mesane ve böbrek kanserinin bu kadar sık görülmesi, tütündeki zararlı maddelerin böbrek ve mesane üzerinden bedenden atılmasıyla ilgili. Sigara içindeki zehirli maddeler annenin karnındaki bebeğe veya anne sütüyle emzirme evresindeki bebeğe geçmekte.

Asla içmeyin

Bilim adamlarının tahminlerine göre böbrek ve mesane, büyüme döneminde kanser hastalıklarına karşı daha duyarlı. Üst solunum yolları kanserine yakalanan çocuklarda anne veya babanın sigara içiyor olması önem taşımadığından, bu kanser türünün pasif içiciliğe bağlı olarak geliştiği ortaya çıkmış.

Demek ki başkalarının içtiği sigara yüzünden hastalanmamak için, sigara içilen ortamlarda bulunmamak en iyisi. Anne babanız sigara içiyorsa onları uyarın ve kendi odanızda asla sigara içilmesine izin vermeyin. Ve tabii her şeyden önce asla sigara veya diğer tütün ürünlerini içmeye özenmeyin. Bunların hepsi kısa veya uzun vadede ciddi hastalıklara sebep oluyorlar. Ve son olarak bir uyarı daha: Sigaraya hiç başlamamak, bu kötü alışkanlığı bırakmaktan çok daha kolay.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!