Sigara genelgesi yılbaşında çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Sigara genelgesi yılbaşında çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2014 11:51

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sigara içilmesinin açık alanlarda sınırlandırılmasına ilişkin genelgenin yılbaşından itibaren yürürlüğe gireceğini söyledi.

Haberin Devamı

Hastane açılışı ve bakanlığına ait yatırımları incelemek için Karabük’e gelen Bakan Müezzinoğlu, Vali Orhan Alimoğlu’nu makamında ziyaret etti. Gazetecilerin sigara içilmesinin açık alanlarda sınırlandırılmasına ilişkin düzenlemeyle ilgili sorusu üzerine Bakan Müezzinoğlu, "Yaptığımız, daha önce yaptığımız yasal düzenlemenin kapsamını genişletmek. Yasa kapsamı içine nargileyi de aldık. Yönetmeliklerle kapsamda yeni genişlemeler yapıyoruz" dedi.

Çocuk parklarında sigaranın tamamen yasaklanacağını ifade eden Bakan Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

"Diğer parklarda da belirli bir mekanda, parkın belirli köşesinde sigara içilen alan yapma. Yine hastane ve ibadethane bahçelerinde sigara içilebilecek alan yapılması. Halka açık restoran ve kafeterya gibi açık havadaki mekanlarda da açık havanın sigara içilen ve içilmeyen bölümleri gibi düzenlemelerin hazırlıklarını yapıyoruz. Tamamlanınca Başbakanlığa sunacağız. Genelge olarak yayınlayacağız. Muhtemelen önümüzdeki bir iki ay içerisinde tamamlanmış, yılbaşı itibariyle başlamış oluruz."

Haberin Devamı

’SAĞLIKÇIYA EL KALDIRANA TUTUKLAMA YAPILMALI’

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Şirinevler Mahallesi’nde yapımı tamamlanarak faaliyete geen Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin açılışını yaptı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in de katıldığı törende konuşan Bakan Müezzinoğlu, sağlıkta yıpranma payı ile ilgili düzenlemenin yıl sonuna kadar yasalaşacağını söyledi. Bakan Müezzinoğlu, bakanlık bütçesi ile yaptıkları 32 bin yatak kapasiteli 216 hastane inşaatının devam ettiğini, en geç 2016’da hepsinin tamamlanmış olacağını söyledi. Kamu, özel iş birliğinde yapılan 24 bin yatak kapasiteli şehir hastanelerinin inşaat sürelerinin de başladığını ifade eden Bakan Müezzinoğlu, en geç 2018 sonunda Türkiye genelinde bütün hastanelerin yeniden modern olarak yapılmış olacağını ve sağlık alanında dünyada bunu başaran bir başka ülkenin olmayacağını kaydetti.

Son dönemde sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddete de değinen Bakan Müezzinoğlu, sağlıkçıya yapılan şiddeti insani değerlerle örtüştüremediğini belirterek şöyle dedi:

Haberin Devamı

"En zor en acil durumda, eşini, evladını, anneni, babanı, yakınını, canını teslim edeceğin kişiye yükses sesle konuşabilmek, el kaldırabilmek, ona şiddet uygulamak kabul edilebilir değil. Ben bu anlamda halkımızdan duyarlılık bekliyorum. Kendi evladımıza baktığımız gibi sağlık çalışanlarımıza sahip çıkmalıyız. Onlara yüksek sesle konuşan birini gördüğümüzde önce, ’Dur kardeşim ne oluyor, ayıp değil mi’ cümlesini sizler söylemelisiniz. Hekiminize, hemşirenize, ebenize sahip çıkın. Çünkü onlar en zor zamanınızda en merhametli hizmet melekleriniz. Yakınlarınıza, eşinize söyleyemediklerinizi onlarla paylaşıyorsunuz. Dolayısıyla onlara ne olur güçlü sahip çıkın. Biz onların yanındayız."

Haberin Devamı

Sağlıkçıya el kaldırana mutlaka tutuklama yapılması gerektiğini, yasal düzenlemeyle savcılara bu yetkiyi verdiklerini vurgulayan Bakan Müezzinoğlu, "Mutlaka tutuklama yapılmalı ve mutlaka da nezarathaneye gitmeli. Dolayısıyla şunu bilmeli: Ben yanlış yaptım ama anında bedelini ödeyeceğim. Biz bu anlamda sağlık çalışanlarımızın yanındayız. Yanlış yapanın da karşısındayız. Kamuoyu olarak sizlerin de buna güçlü bir tavır koymanızı talep ediyorum. Bunu ancak birlikte başarabiliriz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından hastanenin açılışı yapıldı. Bu sırada hastanenin bahçe duvarına çıkan bir vatandaş, Bakan Müezzinoğlu’na seslenerek, caddeden hastaneye bir geçiş kapısının yapılmasını istedi. Bakan Müezzinoğlu da "Gerekeni yaparız" diye cevap verdi.

Haberin Devamı

Bakan Müezzinoğlu, açılışın ardından yıkılarak Ağız ve Diş Şağlığı Merkezi’ne dönüştürülecek devlet hastanesi ek binasında inceleme yaptı. Hastane girişinde Bakan Müezzinoğlu’nun yanına gelen mahalle sakinlerinden Durdu Kara, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi istemediklerini, yıkılacak hastanelerini geri istediklerini söyleyerek tepki gösterdi. Durdu Kara, "Hakkımı helal etmiyorum" diyerek tepkisini dile getirirken, "Bakan Müezzinoğlu, "Biz size her türlü acil hizmeti veririz. Sizi mağdur etmeyiz" dedi. Bakan Müezzinoğlu, kentte bakanlık yatırımlarıyla ilgili incelemelirini sürdürüyor.





Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!