"Sigara atom bombası gibi"

Güncelleme Tarihi:

Sigara atom bombası gibi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2007 11:47

Sigarayla Savaşanlar Vakfına kayyum olarak atanan Necmettin Güngör, günde iki paket sigara içen bir kişinin, Hiroşima'ya atılan atom bombasının öldürücü dozuna eş değer radyoaktivite etkisi altında kaldığını söyledi.

Güngör, sigaranın, çağın en büyük sorunlarından birisi olduğunu ve halkın sağlığını ciddi bir şekilde tehdit ettiğini vurguladı.

Sigaranın, bir felaket olduğunu ifade eden Güngör, bu felaketten yeni yetişen nesilleri uzak tutmanın ve felaketin zararlarından geniş halk kitlelerini korumanın büyük önem taşıdığına dikkati çekti.

Vakıf olarak uzun vadede Türkiye'de ve dünyada sigara kullanımının tamamen sona ermesine yönelik çalışma yürüttüklerini ifade eden Güngör, tüm duyarlı vatandaşları bu mücadelelerine katılmaya davet etti.

Bu noktadan hareketle ilköğretim okullarının hedef kitle olarak seçildiğine işaret eden Güngör, geleceğin büyüklerini bu felaketten uzak tutmak için mücadeleye yarınların güvencesi çocuklardan başlamak gerektiğinin bilincinde olduklarını ifade etti.

Atatürk'ün “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur” sözünü hatırlatan Güngör, çocukların ve gençlerin madde bağımlılığına karşı bilinçlendirilmelerinin kaçınılmaz olduğunu ve genç dimağların sağlam kalmalarına azami özen ve önem gösterilmesi gerektiğini anlattı.
Sigarının asıl yüzünü ortaya koyan bir takım gerçekler bulunduğunu dile getiren Güngör, şöyle konuştu:

“Uyuşturucu kurbanlarının yüzde 99'u önce sigara kullanmışlardır. Sigara, uyuşturucuya giden yolun başıdır. Tütün, dünyada en çok zehiri bir arada bulunduran bitkidir. Tütün tarlasına koyun, at, eşek, inek gibi otobur hayvanlar, hatta yılan dahi girmez. Sigaranın yol açtığı 'erken ölümler', trafik, iş kazaları gibi tüm erken ölümlerin toplamından beş kat daha fazladır. Sigara, yüzde 60 oranında kalp ve damar hastalıklarına, yüzde 35 oranında çeşitli kanserlere yol açmaktadır. Günde iki paket sigara içen bir kişi, Hiroşima'ya atılan atom bombasının öldürücü dozuna eşdeğer miktarda radyoaktivite etkisi altında kalmakta. Ülkemizde çıkan orman yangınlarının yüzde 50'sine de söndürülmeden atılan sigara izmaritleri neden olmaktadır.”

Güngör, sigarayı bırakan bir kişinin çok kısa süre içinde tansiyon ve nabzının normale döndüğünü, 3 ay sonra akciğer kapasitesinin yüzde 30 artığını ve 5 yıl sonra da akciğer kanserinden ölüm riskinin yüzde 50 azaldığını sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!