Sıfırın bile altından geldi 2.7 milyar dolarlık servet yaptı

Güncelleme Tarihi:

Sıfırın bile altından geldi 2.7 milyar dolarlık servet yaptı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2011 00:00

Amerikan televizyonlarının talk şov divası Oprah Winfrey, geçen hafta 25 yıllık ekran macerasına bir virgül koydu. Bugüne kadar sunduğu 5 bin programdan sonra ABD’de ‘Mültimedya imparatoriçesi’ olarak efsane haline gelen, son programında 30 saniyelik reklam için bir milyon dolar ödenen Oprah’ın şovuna artık kendi televizyon kanalı OWN’da devam edeceği düşünülüyor

Haberin Devamı

ÇUVALDAN ELBİSELER GİYEN, TECAVÜZE UĞRAYAN MİSSİSSİPPİLİ OPRAH BUGÜN ABD’NİN EN SEVİLEN KADINI

ABD Başkanı Barack Obama’nın seçilmesine büyük katkısı bulunan, yapılan anketlerde Amerikan kadınının en çok güvendiği isimlerin başında gelen, Forbes dergisinin dünyanın en güçlü ünlüleri listesinde, son altı yıldır dört kez birinciliği kimseye kaptırmayan Winfrey, 2.7 milyar dolarlık kişisel servetiyle ABD’nin en zengin kadınlarından biri. Beş aydır yayında olan OWN’un kötü giden reytinglerini kurtarmaya çalışacak  Winfrey’in çarşamba günü yayınlanan son programı, televizyon tarihinin en önemli olaylardan biri oldu. Şimdilik 80 milyon eve ulaşabilen OWN için çalışacak Winfrey, vedasıyla ilgili,
“Bir yere gitmiyorum, sadece değişiyorum. Kendim için daha geniş bir platform yaratıyorum” dedi.

Haberin Devamı

Yoksul bir siyah olmasına rağmen Amerikan rüyasının en parlak simgelerinden biri olmayı başaran olağanüstü medya yıldızı Winfrey’in hayatı da ilginç ayrıntılarla dolu.
Mississippi eyaletinin küçük bir kasabasında doğan Oprah, annesiyle babası ayrıldığı için büyükannesi tarafından bir çiftlikte büyütüldü. Üç yaşında yüksek sesle okumaya ve başkalarının ses tonlarını taklit etmeye başlayan Winfrey, altı yaşından sonra, annesiyle Milwaukee’ye taşındı. Yoksul bir ailenin kızı olan Winfrey, anneannesinin patates çuvalından diktiği elbiseler giyerdi. Annesi temizlikçi, babasıysa maden işçisiydi. Kuzeni ve dayısının tarafından defalarca tacizine maruz kalan Oprah, 13 yaşında da tecavüze uğradı ve evden kaçtı. 14 yaşında hamile kaldı. Çocuğunu düşüren Oprah, anneannesinin yanına dönerek eğitimine devam etti.

1976’da Baltimore’daki WJZ kanalının haberlerdeki yüzü oldu. İki yıl sonra da ‘Halk Konuşuyor’ adlı programı hazırlayıp sunmaya başladı. 1983’te bir televizyon kanalında, sabah saatlerinde yayınlanan bir programın sunuculuğunu üstlendi.
Daha önce reyting sıralamasında en alt sıralarda yer alan program, Winfrey’den sonra birdenbire en çok izlenen şovlardan biri haline geldi. Yapımcılar, 1986’da programın adını ‘The Oprah Winfrey Show’ olarak değiştirdi. Winfrey Amerikan halkının kalbinde taht kurdu.
Oprah, kariyerinin bir döneminde film yıldızlığını da denedi. 1985’te Steven Spielberg’in ‘The Color Purple’ filminde canlandırdığı Sofia rolüyle yardımcı kadın oyuncu dalında Oscar’a aday gösterildi.

Haberin Devamı

OPRAH (GAIL) WINFREY’İN KİMLİĞİ

Doğum yeri: Mississippi, ABD
Yaşı: 56
Serveti: 2.7 milyar dolar
Eğitimi: Tennessee Eyalet Üniversitesi - İletişim Bölümü
Forbes Dergisi’ne göre dünyanın en zengin 400’üncü kişisi ve 2011’in en etkili 2’nci ismi

HEM YILDIZ HEM PATRONİÇE

Son 15 yılda Amerikan televizyonlarında en yüksek reytingleri kimselere bırakmayan Oprah Winfrey, aynı zamanda çok da başarılı bir işkadını. 1988’de Oprah Winfrey Show da kendi yapım firması Harpo grubuna bağlandı. Ocak 2011’de kendi televizyon kanalı OWN’u (Oprah Winfrey Network) açtı; kanal, yayına başladığının ilk haftasında 18 buçuk milyon kişi tarafından izlendi.

ABD’DE OPRAH ETKİSİ

Haberin Devamı

Amerikan halkı bugün de Oprah’a adeta aşkla bağlı. Son program için çekimlerin yapıldığı Chicago’daki stüdyonun önünde toplanan kadın gruplar, Winfrey’ye uzun süre sevgi gösterisinde bulundular. Popüler kültür araştırmacılarına göre Winfrey, bugünkü Amerikan kadınının şekillenmesinde en büyük etkenlerden biri. Ekranda önerdiği kitapların bestseller olması, desteklediği politikacıların seçilmesi nedeniyle ‘Oprah Etkisi’ diye bir kavramdan bahsediliyor. Winfrey’in ‘O Kilisesi’ni yöneten ruhani bir lider olduğu söyleniyor.

MULTİMEDYA İMPARATORLUĞU

İnternet sitesi ‘Oprah Store’da kadın ve erkeklere yönelik spor kıyafetleri, çantalar, takılar, deri koleksiyonları, Afrika’dan getirilmiş sepetler, ev ve mutfak eşyaları, ev hayvanları için tasmalar ve daha pek çok ürün satılıyor. Oprah Kitap Kulübü ve Oprah dergisi de medya imparatoriçesinin önemli yatırımları.

Haberin Devamı

REKLAMDA REKOR FİYAT

Bırakacağını tam 18 ay öncesinden duyurduğu fenomen talk-show programı Oprah Winfrey Show’un son bölümüne reklam vermek isteyen firmalar astronomik paralar ödediler. 30 saniye için 1 milyon dolar ödeyen firmalar reyting rekorları kıran son bölümde boy gösterdi. Son bölümü 25 Mayıs’ta yayımlanan programın reklam geliri milyonlarca kişinin izlediği Lost ve 24 dizilerini bile geçti.

OBAMA’YI BAŞKAN YAPTI

Son ABD başkanlık seçimlerinde de Oprah önemli bir rol oynadı. Demokratların aday adayı olarak seçim kampanyasına girdiği dönemde Obama’yı Amerikan halkına tanıtan kişi, yine Oprah idi. Zihinlerdeki soru işaretlerini “Ben Barack’ın kefiliyim” diyerek yok eden Winfrey, Barack Obama için Hollywood’un en ünlü yıldızlarını bir araya getirdi, Obama için 3 milyon dolar bağış toplandı. Oprah sayesinde Obama’nın 1 milyondan fazla seçmenin oyunu topladığı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

HEDİYELERE BOĞAN BİR PATRON

- Cömert bir patron olarak tanınan Winfrey, çalışanları ve ailelerinden 1600 kişiyle gemi turuna çıkmış, İspanya’nın Barcelona kentinden başladığı turunda, Roma, Sicilya ve Atina’nın ardından Efes ve İstanbul’u gezmişti. Winfrey, çalışanlarına Çırağan Sarayı’nda muhteşem bir parti de vermişti.
- Winfrey, kurucusu olduğu O Dergisi’nin yayın hayatına başlamasının 10’uncu yıldönümünde çalışanlarını 10’ar bin dolarlık çek ve iPad ile ödüllendirdi.
- 2004’te talk-şovunda stüdyoda bulunan 276 seyirciye Pontiac G6 marka otomobillerden hediye etti.
- Haziran 2009’da televizyon şovunun tatile girmesiyle ‘Norwegian Gem’ gemisini kiralayarak çalışanları ve ailelerinden oluşan 500 kişilik grupla Akdeniz turuna çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!