Şiddetten kaçtık, çöpe tutulduk

“Devlet terörü, yasadışı gözaltı” diyen de var ama polisin geçen yılki şiddet olaylarının yıldönümünde aldığı önlemler Yunan kamuoyundan pekiyi aldı. Atina sokakları Noel’e hazır. Bir de şu çöp grevi olmasa!

Noel, yılbaşı yaklaşıyor. Şehir tuhaf şekilde bayramlıklarını ve paçavralarını birlikte giyiyor.
Atina caddeleri milyonlarca küçük lambalarla süslenmiş. Her caddenin süslenişi farklı. Dükkânlar Noel’e özgü vitrin estetiğiyle müşterileri cezbediyor. Hava karardı mı egemenliğini ilan eden bir renk cümbüşü var. İnsanlar 13. maaş sayılan bayram ikramiyelerini harcamak için koşuşturuyorlar heyecanla, sevinçle.
Atina caddeleri dağ gibi biriken çöp yığınlarının da esiri aynı zamanda. Belediyenin temizlik işlerinde çalışanların grevi yüzünden haftalardır toplanmıyor çöpler. Berbatın da ötesinde bir manzara. İnsanlar bayram koşuşturmasında, yükselen pis kokulardan bezmiş “Domuz gribinden ölmesek, zehirlenip gideceğiz” diyorlar.
Merkezde bayramlıkları da paçavraları da bir arada yaşatan Stadiu, Panepistimiu, Akademias caddelerinde dolaşıyorum. Bir yıl öncesi geliyor aklıma. Bir polisin (Epaminondas Karkaneas) tabancasından çıkan merminin 15 yaşındaki bir gencin (Aleksis Grigoropulos) ölümüne sebep olmasıyla başlayan ve tam iki hafta süren şiddet olayları devam ediyordu bugünlerde. Ateşe, alevlere, dumana, anarşiye, yağmacılara teslimdi şehir. Pantolonları, montları, yüzlerini örten kukuletaları siyah gençler, ellerinde sopalar, demirler ve molotofkokteylleri dükkânlara saldırıyor, karakolları basıyor, karşılarına ne çıksa yakıp yıkıyorlardı. Pantolonları, montları siyah, kafalarında beyaz kasklı polisler eşi görülmemiş bu eylemleri seyretmekle yetiniyorlardı. Her gün yeni gösteriler, her gün yeni olaylar, her yerde korku. Bilanço 70 yaralı, 1000’den fazla zarar görmüş dükkân, 500 kadar tahrip edilmiş otomobil, sanki bombalanmış devlet daireleri, üniversite binaları.

KAFADAN GÖZALTI TAM PUAN ALDI

Birkaç gün önce genç Aleksis’in ölümünün 1. yılı dolayısıyla üç gün süren gösteriler yapıldı. Bilanço sadece zarar görmüş birkaç dükkân, birkaç otomobil. Bir yıl önce şehre hükmeden siyah giysili, siyah kukuletalı gençler, benzer manzaraları tekrarlamaya niyetli idiler ama polis erken davranıp yollarını kesti. Yıkmaları, yağmalamaları beklenmeden tam 800 kişi gözaltına alındı. Devlet daireleri, üniversitelerin bahçeleri kapıları (üniversitelerin dokunulmazlığı var) zamanında polis akınına uğradı.
Velhasıl devlet tedbirini aldı ve öyle büyük olaylar yaşanmadı.
Demokrasinin kuralı elbet; “Gözaltılar yasadışı”, “devlet terörü” ve “Bari 10 milyonu da gözaltına alsınlar hiç sorun kalmayacak” diyenler var.
Ancak gerçek şu ki Yunan kamuoyu geçen yıl sınıfta bıraktığı polisine bu defa pekiyi notu verdi.
Atina caddelerinde dolaşıyorum. Çöp yığınının yanından hızla geçip hediyelik eşya satan dükkânın vitrininde, vagonları ışık saçan oyuncak treni seyrediyorum.
Yazarın Tüm Yazıları