Şiddetin nedeni cehalet

Güncelleme Tarihi:

Şiddetin nedeni cehalet
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2005 00:06

Kulüp yöneticilerinin hepsi spor sahalarındaki şiddetin ana sebebinin eğitimsizlik olduğunda birleşirken, bu konuda medyaya ve ilgili resmi kurumlara da önemli görevler düştüğü belirtildi.

Murat Aksu (Beşiktaş 2. Başkanı): Şiddet olaylarında birinci derecede sorumlu olan kulüplerdir. Beşiktaş Kulübü olarak biz, stadımızın tribünlerini sürekli kameralarla kontrol ediyoruz. Ayrıca taraftarı eğitici projelerimiz var.

Haluk Çubukçu (V.Manisaspor Başkanı): Olayların bu aşamaya gelmesinde medyanın önemli payı var. Şiddetin önlenmesi konusunda terör yasasını çıkartan yetkililerin de statlarda holigan gibi hareket etmemesi gerekir.

Mecnun Odyakmaz (Sivasspor Başkanı): Saha içindeki şiddet de artmaya başladı. Bizim son oynadığımız Kayserispor maçında böyle bir olay yaşandı. Şiddetin nedeni eğitimsizlik.

Abdullah Akyıl (Diyarbakırspor Başkanı): Şiddet cahillikten kaynaklanıyor. Kulüplerin taraftarları eğitmesi gerekir. Biz bir uzman getirip taraftarlara psikolojik eğitim verdirdik.

Adnan Ölmez (Samsunspor Başkanı): Olayların sorumlusu kulüp yöneticileridir. Yöneticiler birleştirici ve yapıcı olursa olaylar önlenir.

Enver Kemaloğlu (Erciyesspor Başkanı): Futbolda yaşanan şiddetin nedeni eğitimsizlik. Kulüpler arasındaki eşitsizlik ortadan kaldırılmalı.

Turan Özen (Denizlispor Asbaşkanı): Kentlere adapte olamayanlar kimlik arayışına giriyor. Bir kulübün taraftarı olduklarında kariyer edindiklerini sanıyorlar. Ayrıca, sektörde büyük paraların dönmesi de şiddeti körüklüyor. Başta medya olmak üzere herkes kendine çeki düzen vermeli.

Cemal Kadooğlu (Gaziantepspor Yöneticisi): Eğitimsizlik ve kulüp yöneticilerinin yanlış politikaları şiddetin artmasında büyük rol oynuyor. Kombine bilet verilen kişiler, zamanla bu istekleri yerine gelmeyince, silahlarını kendilerini besleyenlere doğrultuyor.

İbrahim Şahin (Trabzonspor Basın Sözcüsü): Şiddetin önlenmesi için önce futbolu yönetenlerin adil olması lazım. Ayrıca, medyada görev alanların, özellikle de yorumcuların taraftarları doğru biçimde yönlendirmesi gerekir.

Güven Öten (Konyaspor Basın Sözcüsü): Şiddetin önlenmesi için insanların eğitilmesi gerekiyor.

İlhan Kavak (Malatyaspor 2. Başkanı): Kulüp yöneticileri ve medya tansiyonu düşürdüğü zaman şiddetin önleneceğini düşünüyorum.

Spor psikoloğu gözüyle...

Şiddet insanın doğasında var

SPOR
Psikoloğu Turgay Biçer, spor sahalarındaki şiddet olaylarını şöyle değerlendirdi: ‘Şiddet insanın doğasında var. İnsan şiddetten keyif alıyor, deşarj oluyor. Bu normal ancak şiddetin doğru yönlendirilmesi lazım. Bu durumda medyaya, sporcuya ve yöneticilere çok görev düşüyor. Herkes sorumluluğunu bilip ona göre davranmalı. Kimse spor üstünden rant elde edemez. Kendi boşluklarımızı sporla doldurmaya çalışırsak değişik sonuçlar ortaya çıkar. Türkiye’de futbol, işi ve aşkı olmayan insanların hayata bağlanma nedeni. Kazanmak bu kimliğin yüceltilmesi, kaybetmek ise kimlikteki düşüş olarak algılanıyor. Bu nedenle yenilmeye tahammül edemiyor.’

Avrupa’yı örnek almalıyız

G.SARAY
Futbol Şubesi Sorumlusu Fatih Gökşen, ‘Spor sahalarındaki şiddeti önleyebilmemiz için Avrupa’yı örnek almalıyız’ dedi. Özellikle medyanın sorumluluklarına dikkat çeken Gökşen, ‘Spor programlarında 10 saat futbolcuların stada giriş çıkışlarını yayınlacağımıza, insanları eğitecek konuları ekrana getirmeliyiz. Koltuk kırmak, otobüs taşlamak eğitimle ilgilidir. Koltuk ile otobüsün suçu ne? Emniyet de olayların üstüne ciddiyetle gitmeli’ diye konuştu.

Yöneticiler tahrik etmemeli

F.BAHÇE
Başkan Vekili Nihat Özdemir, son dönemlerde artan şiddet olaylarını değerlendirirken, taraftarlarına övgü yağdırdı. Özdemir, ‘Yöneticileri, sporcular, teknik adamlar ve taraftarlar üzerlerine düşen görevleri yaptığı taktirde hiçbir sorun yaşanmaz. Özellikle de kulüp yöneticileri taraftarı tahrik edici sözlerden kaçınmalı. Fenerbahçe olarak biz, şiddetin önlenmesi konusunda önemli mesafe aldık. Şiddet artık Şükrü Saracoğlu Stadı’na uzak’ diye konuştu.

İstanbul’da 432 fanatik gözaltında

İSTANBUL
Emniyet Müdürlüğü tarafından 2005-2006 sezonunda yaşanan spor müsabakalarında olay çıkaran ve meşale yakan 432 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesine ilişkin 5149 sayılı kanun gereğince haklarında işlem yapılan bu kişilere 1 milyar 300 milyon lira para cezası ile 6 ay ile 1 yıl arasında değişen maça gitmeme cezası verildi.

Öte yandan Beşiktaş-Zenith maçı sırasında meşale yakıp olay çıkaran ve 2 polis memurunu yaralayan 27 zanlının da gözaltına alındığı belirtildi. Galatasaray-Beşiktaş maçı öncesinde 2 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan bıçaklı kavga olayıyla ilgili de 7 kişi gözaltına alındı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!