Şiddete karşı turuncu çığlık

Güncelleme Tarihi:

Şiddete karşı turuncu çığlık
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2017 11:10

Şiddete karşı turuncu çığlık

Haberin Devamı

GÜZELBAHÇELİ Cumhuriyet kadınları, Yelki Semt Evi önünde şiddete karşı elele vererek sevgi çemberi oluşturdu. Turuncu fular takan kadınlar, gökyüzüne uçurdukları turuncu balonlarla şiddeti kınadı.

Ellerinde 'Kadına şiddete hayır', 'Kadının bedeni kendine aittir', 'Hiç kimse tecavüzcüsüyle evlendirilemez', 'Kadına yapılan şiddet suçtur', 'Şiddet kader değil', 'Şiddete göz yummayın, sessiz kalmayın' yazılı dövizler bulunan turuncu fularlı kadınlara Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce'nin eşi Nilüfer İnce de destek verdi. Kadınlarla birlikte "Şiddete hayır" demek için çember arasına giren Nilüfer İnce, "Ortak duruş sergilememiz gerekiyor. Sevgi çemberine elimizi vererek kadına yönelik şiddeti kınıyoruz" dedi. Kadınlardan cesaretli olmalarını ve haklarını aramalarını istedi.

Cumhuriyet Kadınları Derneği Güzelbahçe Şubesi Başkan Yardımcısı Güler Bilgen de yaptığı konuşmada, "Dünya genelinde kadına yönelik şiddet artıyor, uluslararası kurumlar, ülkeleri bu konuda duyarlı olmaya çağırıyor. Kadınlar, istekleri dışında evlendiriliyor, tecavüze uğruyor, namus için öldürülüyorlar. Biz de sivil toplum kuruluşu olarak şiddete karşı sevgi çemberi oluşturarak kadına şiddet sorununa dikkat çekmek istedik. Eğer çözümünde bir nebze de katkımız olursa ne mutlu bize" dedi.

Kadına yönelik şiddetin, ekonomik, siyasal ve etnik sorunlarla giderek arttığına dikkat çeken Bilgen, "Eğitim fırsatlarından hakkıyla yararlanamayan, emeği karşılığında erkeklere göre daha düşük ücret alan kadınlar, şiddet kıskacından kurtulamıyor. Bu konudaki cezaların caydırıcı olması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Nuriye Kadan da kadınlara verdiği konferansta, Türkiye'nin kadına şiddet konusunda 144 ülke arasında 131. sırada olduğunu belirterek, "Siyasi iktidarın söylemleriyle kadına yönelik nefretin dışa vurumu görünür kılındı. Şiddetin dozu artıyor. Neredeyse meşrulaştırıldı" dedi. Kadın haklarının torba yasalarla bir bir elden gittiğini söyleyen Kadan, örgütlü kadın mücadelesinin önemine dikkat çekti.

Kadan, dayak yiyen, tecavüze uğrayan, küçük yaşta zorla evlendirilen, ekonomik ve sosyal şiddete maruz kalan kadınların, başvurmaları gereken kurumları da anlattı.  Kadan, "6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunu elimizden geldiğince korumalı ve sahiplenmeliyiz. Mücadelemizi elde ettiğimiz bu haklar üzerinden yapmalıyız. Uygulamadaki aksaklıkları gidermeliyiz" dedi. Kadan, Bayraklı'da bulunan Adliye binasında Kadın Danışma Merkezi'nin şiddet mağduru kadınlara ücretsiz dilekçe yazdığını ve yönlendirme hizmeti verdiğini, 400 00 04 numaralı telefonla iletişim kurulabileceğini bildirdi.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!