Şiddete karşı aikido

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönül’ün danışmanı ve spor eğitimcisi Tanser Kılıç, kadınlara şiddete karşı aikidoyu öneriyor.

‘Komisyonda kadına yönelik şiddetle mücadeleye yönelik çalışmalarda, kadınların savunma sporu öğrenmeye ne kadar çok ihtiyaçları olduğunu daha iyi anladım’ diyor.
Peki nedir aikido ?
Uyum, esneklik, güce güçle karşılık vermeme, aikidonun temel ilkelerinden. Eklemler ve rakibin dengesi üzerinde yoğunlaşıyorsunuz.
Ancak bana kalırsa ister zen budizminden gelen zihin kontrolü, ister savunma, ister savaş sanatı deyin, ruhani, estetik anlamlar yükleyin, aikidonun bu ülkedeki tek işlevini, adından anlaşılacağı gibi tek kelimeyle ‘ayısavar ‘ olarak özetleyebiliriz
Tanser Hanım kadınlara bu sporu önermiş, iyi güzel de ülke şartlarını unutmuş olabilir mi ?
Saldırganın darbesini onun kendi enerjisini kullanarak, küçük bir teknik hareketle bertaraf edeceksiniz de bunun için fiziksel temasınızın olması gerekiyor.
Oysa “ silah icad oldu mertlik bozuldu “ alnınızın tam ortasına yiyorsunuz kurşunu bu memlekette. Bazen sırtınızdan haince bıçaklanıyorsunuz bazen tavana asılıp intihar süsüyle sallandırılıyorsunuz Ve bu caniler bırakın kurbanın eline koluna dokunmayı göz göze bile gelmeden işliyorlar cinayetlerini.
Şiddet gören kadınlar ne yapacak aikido öğrendikten sonra ?
“ Tutsana ha, bileğimden tut da gör gününü ! “ diyecek bir kadın belki kurbanını gülmekten öldürür ama bunun dışında müstakbel katili de aklına koyduysa o canı alır.
“ Aşkım ne gerek vardı şiddet kokan bu hareketlere, konuşarak da çözebiliriz “ diye duygusal bir tepki gelir mi sizce saldırgandan?
Bu hayatı düşmek ve sonrasında seri bir şekilde kalkmaktan ibaret yaşayamaz kadınlar. Çünkü böyle geçmez bir hayat.
Bu toplu deliliği, kadına yönelik şiddete vereceğiniz çok ağır müeyyideler, kanunlarda yapılacak düzenlemelerle cezalandırırsanız büyük oranda caydırıcı olacaktır.
Ancak, kadına yönelik şiddete verilen komik cezalarla, değil aikido, yanınızda operasyonel birliklerle gezseniz de bu acziyetimiz sürer gider...
Yazarın Tüm Yazıları