Sicil işlemleri kolaylaştı şirketlerde bürokrasi azaldı

Güncelleme Tarihi:

Sicil işlemleri kolaylaştı şirketlerde bürokrasi azaldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2016 11:16

Sicil işlemleri kolaylaştı şirketlerde bürokrasi azaldı

Haberin Devamı

TORBA Yasa ile şirket ana sözleşmelerin onaylatılmasında noter onayı kalktı. Şirket kuruluş bildiriminin elektronik ortamda da yapılabilmesine imkan tanındı. Yeni uygulamaları değerlendiren Torbalı Ticaret Odası (TTO) Başkanı Abdulvahap Olgun “Üyelerimizin iş ve zaman kaybı ortadan kalktı, ticaret sicili işlemlerine kolaylık sağlandı" dedi.

Kamuoyunda 'Torba Yasa' olarak bilinen 6728 Sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Ticaret Sicili Müdürlüğü işlemlerinde bazı düzenlemeler yapıldı. Torba Yasa'yı değerlendiren TTO Başkanı Olgun, “Ticaret odaları bünyesinde hizmet veren ticaret sicil müdürlüklerinin aldıkları harçların vergi daireleri veznelerine yatırılması zorunluluğu kaldırılarak oda vezneleri aracılığı ile tahsilatına başlanacaktır. Şirket ana sözleşmelerinin onaylatılmasında Noter şartı kaldırılarak Ticaret Sicili Müdürlüklerinde imzalanması yeterli olacaktır. Ticaret Sicili Müdürlüğümüzce vergi dairesine yapılan şirket kuruluş bildiriminin elektronik ortamda da yapılabilmesine imkân tanınmıştır. Tüm bu uygulamalar, üyelerimizin iş ve zaman kaybını ortadan kaldıracaktır. Torba yasa ile getirilen düzenlemeler, ticaret sicili işlemlerine kolaylık sağlayacaktır. Üyelerimizin lehine uygulamalar içeren torba yasa dolayısıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız başta olmak üzere Hükümetimize ve Başbakanımıza teşekkür ediyoruz" dedi.

TASFİYE DE KOLAYLAŞTI

Değişiklikler ile ilgili bilgi veren Olgun, Torba Yasa'daki diğer kolaylıkları da şu şekilde sıraladı:

“Ticaret sicili işlemlerine ilişkin harçların, Ticaret odaları tarafından makbuz karşılığı peşin olarak tahsil edilebilmesine yetki verilmiştir. Şahıs firması kuruluş işlemlerinde ve gerçek kişi tacir ile tüzel kişi tacir adına imza atmaya yetkili kişi, ticaret unvanını ve bunun altına atacağı imzayı, noter onayı aranmaksızın ticaret sicili müdürü veya müdür yardımcısı huzurunda yazılı beyanda bulunmak suretiyle verebilir şeklinde bir düzenleme yapılmıştır. Tür değişikliği işlemlerinde; kurucuların şirket sözleşmesini imzalamalarına gerek olmadığına, şirketlerin ve kooperatiflerin tasfiye süresinin 6 aya düşürüleceğine, dair düzenlemeler yapılmıştır. Şirket kuruluşlarında ortakların tamamının imzalaması gereken ve müdürlüğümüze verilen 'Kurucular Beyanı' isimli belge kaldırılmıştır."

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!