Sıcakta günde 1,5 litre su kaybediliyor

Güncelleme Tarihi:

Sıcakta günde 1,5 litre su kaybediliyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2017 14:28

Sıcakta günde 1,5 litre su kaybediliyor

Haberin Devamı

 

Selma KUNAR/ANTALYA, (DHA) - ARTAN hava sıcaklığı karşısında vücuttan ter ve idrarla 1,5 litre su atıldığına dikkat çeken uzmanlar “Her sabah idrarınızın rengini kontrol edin" uyarısında bulunurken, normal bir insanın günde 2 litre su içmesi gerektiğini vurguladı.

Kepez Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Ayşe Merve Gökoğlu, sağlıklı bir insanın her sabah aç karnına bir bardak su içmesinin yararlı olduğunu belirtti. Dr. Gökoğlu, “Aç karnına su içmek metabolizmayı hızlandırıyor. Dolayısıyla bağırsak hareketlerini hızlandırıp kabızlığa iyi geliyor. Tansiyonu dengeleyip, cilt yaşlanmasını geciktirir. Su tüketimi çok önemli" dedi.

TER VE İDRAR YOLUYLA VÜCUTTAN 1,5 LİTRE SU KAYBEDİLİR

Antalya'nın hava sıcaklığı yüksek bir şehir olduğunu vurgulayan Dr. Gökoğlu, “Antalya ter yoluyla vücuttan su kaybettiğimiz bir şehir. Vücudun susuz kalmaması gerekiyor. Yeterli su tükettiğimizi gösteren şey ise idrardır. İdrarın koyu renkli olması az su tükettiğimiz gösterir" diye konuştu. Herkesin kendi idrarını takip ederek ne kadar su tükettiğini anlayabileceğini ifade eden Dr. Gökoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu konuda sabah idrarı çok önemli. İdrarın rengi açık sarı olacak. Eğer koyu sarı renkli ise yeterli su tüketilmediğini gösterir. Normal bir insan için günlük su tüketimi 25 kiloluk vücut ağırlığı için 1 litredir. Günde en az 8 bardak su içilmelidir ki bu da 2 litre gibi bir rakamdır. Su hayattır. S çuyun yerini hiçbir sıvı tutmaz. Su içmekte sıkıntı yaşanıyorsa limon, nane yaprağı ya da tarçın konulabilir. En önemlisi de suyun çok sıcak ya da soğuk olmamasıdır. Su oda sıcaklığında olmalıdır."

Normal bir insanın günde ter yoluyla 600 mililitre, idrarla birlikte 1,5 litre su kaybettiğini vurgulayan Dr. Gökoğlu, “Eğer kişi sıcakta yürüyorsa, öğle saatlerinde dışarıdaysa, efor sarfediyorsa, bedenen çalışıyorsa daha çok su kaybeder. O nedenle bu sıcaklarda su içmeye dikkat etmek gerekir" diye ekledi.

AZ SU TÜKETİMİ BİR ÇOK SORUNA NEDEN OLUR

Az su tüketiminin metabolizmayı yavaşlattığını ifade eden Dr. Gökoğlu, “Az su tüketiminde baş ağrısından tansiyona, kabızlıktan cilt yaşlanmasına kadar pek çok sorunla karşılaşılabilir. Vücuttaki toksinleri suyla uzaklaştırırız. Yeterli su tüketilmediğinde atık maddeler vücutta birikir ve çeşitli hastalıklara neden olabilir. Normal bir insan günde 5 litreye kadar su içebilir" dedi.

Dr. Gökoğlu, kalp, böbrek, tansiyon gibi kronik hastalığı olanların ise günde ne kadar su içeceklerini doktorlarına danışmaları gerektiğinin altına çizdi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!