"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Sıcaklarda su

Yaz geldi, havalar iyice ısındı. Sıcak havalarda vücut çok su kaybeder, insan vücudunun yüzde 60’a yakını su olduğu için, özellikle sıcak havalarda bol bol sıvı almak gerekir.

Vücudumuzun susuz kalması, baş ağrısı ve halsizlik başta olmak üzere pek çok rahatsızlık doğurur. Bunu önlemek için sadece bol su içmeniz yeterli olmayabilir. Her öğüne karpuz, kavun, şeftali gibi bol sulu meyveler eklemenizi tavsiye ederim.
Kahvaltıda karışık meyveler, yulaf ezmesi ve kuruyemişleri blender’da iyice incelterek, güne güçlü başlamanıza yardımcı olacak bir enerji içeceği hazırlayabilirsiniz.
Sıvı yiyeceklerin sindirimi çok kolaydır ve içindeki besinler hızlıca kana karışır.
Özellikle sıcak havalarda yağlı ve katı besinleri sindirmek daha da güçleşir. Sıcakların etkisiyle zaten su kaybeden vücut, bu besinleri sindirebilmek için de fazladan suya ihtiyaç duyar.
Bu arada çay, kahve ya da kola gibi kafeinli içecekleri günde dört bardaktan fazla, üstelik şekerli içiyorsanız, vücudun su ihtiyacınızı gidermiş olmazsınız.
Yani yaz mevsiminde susuz kalmamak için en iyi yöntem, bol su içmek ve sulu meyveleri sofranızdan eksik etmemek.

LEZZET BÖREĞİ

İç harcını hazırlamak için; yemeklik doğradığınız soğanı ve fıstıkları 1 yemek kaşığı sıvıyağla birlikte tavaya aktarıp karıştırarak 5 dakika kadar kavurun.
Üzerine tavuk etlerini ve dolmalık üzümü ilave edip tuz, karabiberi serpin. İncecik kıyılmış dereotunu da katıp karıştırarak birkaç dakika daha kavurduktan sonra ocaktan alın ve soğumasını bekleyin. Yufkaları dörde bölün.
Sosu hazırlamak için; su ve sıvıyağı ayrı bir kapta çırpın.
Üçgen şeklindeki yufka parçasının üzerine fırçayla yağlı sostan sürün. Üzerine bir yufka parçası daha yerleştirip tekrar sos sürün. İki katlı yufkanın geniş kenarına tavuklu harçtan koyup kenarlarını katladıktan sonra büyük sigara böreği sarar gibi sarın.
Diğer yufka parçalarına da aynı işlemi uygulayın. Hazırladığınız börekleri yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp isterseniz susam serpiştirin.
Börekleri 5 dakika önceden ısıtıp 180 dereceye ve alt üst konuma ayarldığınız fırında üzerleri altın sarısı oluncaya kadar, 30-35 dakika pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.

Malzeme listesi

- 6 adet hazır yufka
İç harcı için;
- 3 adet tavuk budu
(haşlanıp iri parçalar halinde didiklenmiş olmalı)
- 1 adet tavuk göğsü
(haşlanıp iri parçalar halinde didiklenmiş olmalı)
- 1 adet orta boy kuru soğan
(yemeklik doğranmış olmalı)
- Yarım çay bardağı dolmalık üzüm
- Yarım çay bardağı dolmalık fıstık
- 4-5 dal dereotu (incecik doğranmış)
- 1 çay akşığı tuz, karabiber
Sos için;
- Yarım su bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı su
Üzeri için;
- 2 adet yumurtanın sarısı
- Susam (isteğe bağlı)

X