Sıcak yorum

Güncelleme Tarihi:

Sıcak yorum
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2009 00:21

Erdoğan'ın Davos'ta paneli terk edişinin ardından Dışişlerinde şok yaşandı.

Haberin Devamı

DAVOS'TA OLAYLI PANELDEN ÇARPICI KARELER

Dışişleri Bakanlığı bundan sonra atılacak adımlar konusunda Başbakanlıktan talimat bekliyor ancak diplomatlara göre İsrail'le ilişkiler kesilmez.

Zeynep Gürcanlı YAZIYOR

İsrail'le olan ikili ilişkilerin Davos'ta yaşanan olaydan doğrudan etkilenmesi beklenmiyor. Yani Türkiye'nın Tel-Aviv'deki Büyükelçisinin, danışmalar için geri çekilmesi, böylece diplomatik ilişkilerin fiilen düşürülmesı söz konusu değil ancak Başbakan'ın bu çıkışının Türkiye'ye dolaylı pek çok etkisinin olması bekleniyor.

Dışişleri Bakanlığından bu olayın sonuçları olarak şunların olabileceğı konuşuluyor:

1. 24 Nisan'da ABD'deki Yahudi lobisi yeni Başkan Obama'nın Ermeni olayları konusundaki rutin açıklamasında "Soykırım" sözcüğünü kullanmasına karşı lobi yapmaz.

Haberin Devamı

2. ABD Kongresi'ne gelebilecek herhangi bir soykırım tasarısı herhangi bir sıkıntı olmadan geçer.

3. İsrail'in son dönemde kapalı kapılar ardından dile getirdiği "Hamas terör örgütü, bizim Hamas'la mücadelemizi eleştiriyorsunuz siz de aynısı Kürtlere yapmıyor musunuz" tezi artık daha yüksek sesle dile getirilir. PKK ile mücadele konusunda ABD ve Avrupa'daki Yahudi lobisinden gördüğü destek ortadan kalkar.http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/erdogan_terk.jpg

4. Bu konu Ermenistan ile Türkiye yakınlaşmasının da olumsuz etkileyebilir Ermeni Diasporası tüm dünyadaki Yahudi lobilerinden destek almaya başlayabilir.

5. Türkiye’nin başta Ortadoğu sorunu olmak üzere tüm dünyada başlattığı “kolaylaştırıcılık-arabuluculuk” atakları sona erer.

6. Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi’ndeki “tarafsız ülke konumu” zarar görür.http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/emine_erdogan.jpg

7. İsrailli yetkililerin bu akşam herhangi bir protestoda bulunmayacakları, ancak yarın tepkilerini gösterecekleri öğrenildi.

8. Başbakan Erdoğan döneminde İsrail’de Ariel Şaron, Ehud Barak ve Ehud Olmert başbakanlık yaptı. Başbakanın kendisine “Filistin’e tank üzerinde girmek bana ayrı bir keyif veriyor” diye söylediğini ifade ettiği başbakanın ikisi de asker olan Şaron veya Barak olabileceği belirtildi. Şimdiki Başbakan Ehud Olmert ise sivil.

Haberin Devamı

9. Erdoğan toplantıyı terk ederken Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ile kucaklaştı.  Bu sırada BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun’un Amr Musa’ya oturmasını işaret etmesi dikkat çekti.http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/moderator.jpg


   

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!