Gündem Haberleri

GÜNDEM

    Sıcak tavukları telef etti

    Hürriyet Haber
    25 Temmuz 2001 - 11:52Son Güncelleme : 25 Temmuz 2001 - 11:52

    Türkiye’de, son yıllarda hayvancılık sektöründe en önemli gelişme gösteren tavukçuluk, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle önemli ekonomik kayıplara uğradı.

    Tavuk yetiştiriciliğinde verimi etkileyen çevresel faktörlerden en önemlisi hava sıcaklığı. Özellikle Çukurova, Ege, Trakya  ve Güneydoğu Anadolu ve zaman zaman da İç Anadolu bölgelerinde yaz aylarında tavukçuluktan beklenen verim alınamıyor.

    KÜMESİN YAPISI ÇOK ÖNEMLİ

    Sıcağın yoğun olduğu bölgelerde kümeslerin inşa edileceği arazinin konumu, yapının dizaynı, ısı yalıtımı, havalandırma, soğutma, çevre peyzajı, hayvan yoğunluğu, altlık ve temizlik konularının üzerinde önemle durulması gerekiyor.

    Klimalı sistemlerin soğutmada bir önlem olarak düşünülse de bu durum maliyeti artırıyor. Bu nedenle doğal yöntemlere başvurulması gerekiyor. Tavuklarda sıcaklık stresini önlemek için  beslenme konusuna da özen gösterilmesi gerekiyor. Sıcaklık stresine maruz kalmadan önce, etlik piliçlerin veya yumurta tavuklarının aç bırakılması veya gece yemleme yapılması gerekiyor. Bu önlem hayvanın yaşama süresini uzatıyor.

    YEMLERE DİKKAT!

    Araştırmalar, sıcak havalarda yeme vitamin katkısının gerekliliğini de ortaya koyuyor. Ayrıca, yumurtacı tavuklarda yürütülen bir araştırmada, sıcaklık stresi altındaki hayvanlara soğuk su verilmesinin sıcağı karşı dayanıklılığı artırdığı da belirtiliyor.

    Etiketler:
    

      EN ÇOK OKUNANLAR

        Sayfa Başı