Sıcak hava ve neme dikkat

Güncelleme Tarihi:

Sıcak hava ve neme dikkat
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2007 13:28

TRAKYA Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Soy, aşırı sıcak havanın nemle birleşmesiyle insan vücudunun ısı düzenleyen mekanizmalarında önemli bozukluklara yol açtığını belirtti.

Prof.Dr. Soy, “Sıcak ve nem insan hayatını tehdit eden birçok hastalığa neden oluyor. Dış ortamda ısı yüksekse damarlarda genişlemeye yol açarak vücuttan ısı kaybını arttırır. Ancak bu arada kalp hızında ve kalbin kan gereksiniminde de artış oluşur. Kişide kalp hastalığı varsa bu nedenle ağırlaşır. Kalp yetersizliği derinleşir, koroner kalp hastalığı varsa kalp krizi bile geçirebilir. Tansiyonda ani artışlara yol açarak beyin kanaması gibi hastalıklara yol açabilir” dedi.

Nem tehlikesine de dikkat çeken Prof.Dr. Mehmet Soy, “Isı yükselmesi aşırı nem ile beraberse, damar genişlemesinin dışında terleme sonucu açığa çıkan ter sıvısı vücut yüzeyinden atılamaz ve vücut serinleyemez. Beden ısısı artar. Bu da benzer şekilde kalp yetmezliği, kalp krizi, beyin kanaması gibi hastalıları neden olur. Aşırı sıcaklar beyin fonksiyonlarını da etkiler. Kişinin öfke denetimi zorlaşır, ani tepkilerinde artış gözlenir ve saldırgan davranışlarda artış olur. Trafik kazası, yaralama, cinayet olayları da artar” dedi.

Vatandaşları sabah saatlerinde ya da akşam üstü dışarı çıkması konusunda uyaran Prof.Dr. Soy, “Mutlaka dışarıya çıkarken geniş siperlikli şapka, gözlük, güneşten koruyucu kremler kullanılmalı. Günde en az 2.5 litre su içilmeli. Çay ve kahveden kaçınılmalı. Çünkü çay ve kahve daha çok su kaybına yol açabilir. Su, taze meyve suyu, maden suyu, bitki çayları, ayran şeklinde sıvı alınmalı” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!