Sıcak çikolata

Güncelleme Tarihi:

Sıcak çikolata
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

Aslında bu hafta sizlerle paylaşmayı düşündüğüm konu bambaşkaydı. 2 hafta boyunca sürdürdüğüm ‘‘zeytinyağı’’ konusundan sonra yazacaklarımı planlamış, hatta yazmaya bile başlamıştım. Yaklaşan bahar, ısınan havalar ve bunlara bağlı olarak değişen yemek tercihlerimizdi konum.

Taa ki, kısa bir Almanya seyahati yapana dek... İstanbul'da ılıman sayılabilecek havaları geride bırakıp soğuk, yağmurlu ve rüzgárlı bir iklime kavuşunca, her şey değişti. O kadar üşüdüm ki, döndüğümde aklımda yalnızca dumanı tüten yemekler, şöminede pişirilen sucuklar, patatesler, çorbalar vardı.

Ve karar verdim. Baharın gelmesi daha bir süre uzayacaktı! Ben de doğaya uymalı ve bu haftaki yazımı kesinlikle iç ısıtan, ruhumuzu şımartan yiyeceklere ayırmalıydım. Aklıma pek çok fikir geldi. Ama sonunda kendimizi hem şımartmanın, hem de ısıtmanın en güzel yolunu buldum. Çikolatayı yazmalıydım. Üstelik bu çikolata sıcak olmalıydı. Umarım benim aklıma gelen, sizlerin de hoşuna gider.

Sakın üşenmeyin, mutlaka deneyin, çünkü inanın emeklerinize değecek bir tarif veriyorum sizlere.

ÇİKOLATA ÇORBASI

250 gr. oda sıcaklığında çikolata 3 bardak süt, sıcak 6 olgun muz 1 çay kaşığı tarçın 1/2 çay bardağı rom 3/4 su bardağı şeker 4 çorba kaşığı tereyağı

Üzeri için:

4 yumurta beyazı 1 ya da 1/4 bardak şeker.

Yapılışı:

Süt ve çikolatayı hafif ateşte, sürekli karıştırarak eritin. Pürüzsüz hale getirmek için iyice karıştırın. Muzları dilimleyin, rom ve tarçınla karıştırın. Bir tencerede şekeri eritin, güzel bir karamel rengi alsın. İçine hızla tereyağını ekleyin, tahta bir kaşıkla muzları ezmemeye dikkat ederek karıştırın. Şimdi muzları, fırına girebilen bir kaba dizin, üzerine erimiş çikolatayı dökün, kabın üzerinde 4-5 cm. boşluk bırakın. Üzerini örtün ve buzdolabında 1 saat bekletin. Yemeği düşündüğünüz zamandan yarım saat evvel dolaptan çıkarın, bir fırın tepsisine koyun ve tepsiyi sıcak suyla doldurun ki, çikolata ısınsın. Yumurta beyazlarını şekerle beraber kar haline gelene dek çırpın ve çikolatanın üzerine yayın. Şimdi önceden ısıttığınız 170 derecelik fırında 6-7 dakika pişirin. Çikolatanızın üzerindeki bezenin altın rengi olması gerekiyor.

Bu muhteşem tatlıyı 1 gün önceden hazırlayabilir ve buzdolabında tutabilirsiniz. Ancak o zaman üzerini bezesini pişireceğiniz vakitte hazırlamalısınız.

Afiyet olsun.

Not: Sayın Şavkay geçen haftaki yazımı okumanız ve eleştirmenizden büyük mutluluk duydum. Ama sevgili Şavkay, ben uzmanca bir yazı yazmayı amaçlamıyorum ki... Evinde, işinde yemek yapan herhangi bir insana pazarda hangi zeytinyağları var, hangisinden ne tür sonuçlar alınıyor onu anlatmak istiyordum. Ama söz veriyorum, bundan sonra zeytinyağı konusunda mutlaka size başvuracağım.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!