Siber ordu şart

Güncelleme Tarihi:

Siber ordu şart
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2013 00:00

ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) düzenlediği yarışmada birinci olarak adını duyuran Türk bilgisayar korsanı Can Yıldızlı, siber güvenlik konferansı için geldiği KKTC’de Hürriyet’e konuştu: “ABD, Çin ve İran siber ordu kurduklarını ilan etti. Sadece güvenlik önlemi yetmez, saldırı gücünüz de olmalı. Bu savaşı kaybeden, herşeyini kaybeder.”

Haberin Devamı

SANAL alemde “Yalnız Kurt” takma adını kullanan 27 yaşındaki Can Yıldızlı, iki yıl önce Pentagon’un düzenlediği siber güvenlik yarışmasını kazanmıştı. ABD vatandaşlığını ve Pentagon’da iş tekliflerini reddettiğini söyleyen Yıldızlı, Türkiye’de kendi siber güvenlik şirketini kurdu. Yıldızlı, siber savaş politikaları ile güvenlik önlemlerinin tartışıldığı KKTC’deki “Cypsec 2013” konferansı sırasında Hürriyet’e şunları anlattı:

ÇİN’DEN ‘FİZİKSEL’ TEHDİT

Hacker’lığa 14 yaşında başladım. Para için yapmıyorum. Sabancı Üniversitesi’nde ve ABD’de burslu okudum. Geçen yıl siber güvenlik şirketi kurarken de amacım para kazanmak olmadı. Türkiye’de kurumların daha güvenli hale gelmesini istiyorum. Türkiye’de fiziksel açıklar alanında faaliyet gösteren şirket yok. İnternet üzerinden gelen tehditlere odaklanılıyor. Oysa fiziksel, yani içinde insanın ya da donanımın bulunduğu tehlikeler daha büyük. Örneğin çipler, içinde ne var bilemezsiniz. Bu alanda Çin çok tehlikeli, çünkü çipleri Çin üretiyor.

Haberin Devamı

İRAN’A KARADAN SALDIRI

Fiziksel siber tehdit konusuna şu örneği vereyim. “Stuxnet” virüs saldırısı İran’ın nükleer tesislerine internet üzerinden yapılmadı. Fiziksel yapıldı. Yani bu tesiste çalışan biri, ne yaptığını bilmeden bu virüsü tesislerin bilgisayar sistemine bulaştırdı. Neden ‘bilmeden, farkında olmadan’ diyorum, çünkü, bu virüs saldırısı yakından incelenirse, çok başarılı yöntemler dururken, basit bir şekilde gerçekleştiği görülür. Zaten daha sonraki suikastlerde öldürülen İranlılar bu güvenlik açığını ve oluşan hasarı kapatabilecek kişiler arasından seçilmiş. İran, fiziksel bir güvenlik açığının kurbanı oldu.

/images/100/0x0/55ea0f58f018fbb8f86894fe

TÜRKİYE’NİN KARNESİ VE GELECEK

Türkiye’nin siber güvenlik karnesi, bankalar açısından çok iyi. Kamu kurumları hakkında yorum yok. Hastanelerdeki kişisel sağlık verileri en zayıf halka. Siber savaşta kural olmayacak ve çok sert yaşanacak. ABD, Çin ve İran siber ordu kurduklarını ilan etti. Rusya’nın, İsrail’in, Hindistan’ın da açıklamasalar bile siber orduları var. Türkiye’nin de siber ordu kurması şart. Saldırı gücünüz de olmalı. Bu savaşı kaybeden, herşeyini kaybeder.

Haberin Devamı

O hacker yakalandı

İSPANYA, tarihin en büyük siber saldırısına geçen ay imza atan hacker’ı Barcelona’da kaldığı evde gözaltına aldı. AFP’ye konuşan bir kaynak, Hollandalı zanlının Sven Olaf Kamphuis (35) olduğunu söyledi. Geçen ayki saldırıda, Cenevre merkezli Spamhaus hedef alınmış, tüm dünyada internet erişimi bir süre yavaşlamıştı. Kamphuis, Spamhaus’un suçladığı Hollandalı “web hosting” şirketi Cyberbunker’ın sözcülüğünü yapıyordu. Spamhaus, istenmeyen e-postaların engellenmesini sağlayan kara listeler hazırlayan gönüllü bir grup.

Google CEO’su Schmidt: Mobil devrim 5-10 yıla diktatörleri devirecek

ABD’nin bilişim devi Google’ın CEO’su Eric Schmidt, yeni medya sayesinde diktatörlüklerin yıkılacağını söyledi. Washington’da düzenlenen bir seminerde konuşan Schmidt, şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

Fiyatların düşmesiyle akıllı telefonlar yüz milyonlarca insana daha ulaşacak. İfade ve toplantı özgürlüğünü kısıtlayan diktatörlerin işi daha da zorlaşacak. Mobil devrim, gelecek 5-10 yıl içerisinde, otokratik ülkelerde yaşayan ve dünya nüfusunun yüzde 57’sini oluşturan halklar için belirleyici bir unsur olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!