Siber Oda' da üniversiteye sürpriz karneler çıkacak

Güncelleme Tarihi:

Siber Oda da üniversiteye sürpriz karneler çıkacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2011 00:00

ODTÜ bünyesinde kurulan ve 6 eski rektörün yer aldığı ODTÜ Enformatik Enstitüsü URAP Laboratuvarı ve Danışma Kurulu, geçen yılın ardından bu yıl da Türk ve dünya üniversitelerin sıralaması için 180 bilgisayara eşdeğer ileri teknolojilerin kullanıldığı “siber odada” son kontrollerini yapıyor.

URAP Başkanı ODTÜ eski Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, geçen yıl Türkiye’de ilk kez yapılan bir araştırmayla akademik performanslarına göre Türk ve dünya üniversiteler sıralamasını duyurduklarını anımsattı.

URAP’ta 6 öğretim üyesi ile 4 araştırma görevlisinin yer aldığını anlatan Akbulut, bu yıl ikinci kez Temmuz’da Türk üniversitelerinin sıralamasını açıklayacaklarını bildirdi.

Bu yılki Türkiye üniversiteler sıralamasında tıp, mühendislik, fen bilimleri, sosyal bilimler, çevre ve ziraat, yaşam bilimleri olmak üzere altı alana göre sıralama listesini ilk kez ilan edeceklerini belirten Akbulut, bunun yanında alt alan ya da ana bilim dallarını da daha sonra duyuracaklarını söyledi.

Tüm dünya Ekim’de

Prof. Dr. Akbulut, ekim ayında da dünyadaki 110 ülkeden 2 bin üniversiteyi yine alan bazında tıp, mühendislik, fen bilimleri, sosyal bilimler, yaşam bilimleri, ziraat ve çevre olmak üzere altı alanda sıralama çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. Akbulut, Çin, İngiltere ve Hollanda gibi ülkelerin yaptığı sıralamanın ardından Türkiye’de yapılan sıralamanın da dünya ülkeleri tarafından ilgiyle izlendiğini belirtti.

URAP’ın internet sitesine her gün binlerce girişin yapıldığın, sıralamaya giren ülkelerin medyasının bu sıralamaları haber yaptığını anlatan Akbulut, bunun da yaptıkları sıralamanın dünyada ses getirdiğini gösterdiğini söyledi.

Çok özel odada 180 bilgisayar 18 server var

PROF. Dr. Ural Akbulut, üniversiteler sıralamasının, binlerce üniversiteye ait milyonlarca verinin 180 bilgisayara eşdeğer 18 serverde toplandığı, 24 saat bu verilerin işlendiği “siber oda” adını verdikleri merkezde ileri teknolojik imkanlarla yapıldığını söyledi.

Akbulut, sistemlerinin aynı anda 20-30 üniversitesinin verilerini ilgili web sayfalarını tarayarak veri aldığını ve özel yazılımlarla değerlendirdiğini sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!