Siber güvenlik uzmanları 'bayrağın' peşine düştü

Güncelleme Tarihi:

Siber güvenlik uzmanları bayrağın peşine düştü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2015 11:49

Devlet, üniversiteler ve özel sektörün siber güvenlik uzmanları, STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM) tarafından düzenlenen Türkiye'nin en kapsamlı siber güvenlik etkinliğinde yarıştı.

Haberin Devamı

Bilkent Üniversitesi Spor Salonu'ndaki etkinliğe 21 takım katıldı.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) Muhabere Elektronik ve Bilgi Sistemleri Daire Başkanı Süreyya Yiğit, yarışma öncesinde yaptığı konuşmada, siber güvenlik denilince akla ilk olarak bilgi hırsızlığı ve bilgisayarlara zarar verilmesinin geldiğini, günümüzde kritik altyapılara yönelik tehditlerin daha fazla önem kazandığını söyledi.

Siber güvenlik alanındaki risklerin farkında olunması ve çok önceden bazı tedbirlerin alınması gerektiğini vurgulayan Yiğit, "Kritik sistemlerde çalışan yazılımların özgün olmasını, anahtarlarını kendimizin üretmesini sağlamamız, başkaları tarafından bunların ele geçirilmesinin önüne geçmemiz lazım" dedi.

Türkiye'nin bilişim ve bu alandaki altyapı konusunda henüz istenilen seviyede olmadığını dile getiren Yiğit, firmalara, kurumlara da çağrıda bulunarak, "Kurumlarımız bizden en iyisini talep ediyorlar, en iyisini yabancılar yapıyorsa onu almaya yöneliyorlar. Bu yaklaşıma devam edersek milli varlıkları nasıl geliştirip, üretime dönüştüreceğiz. İhtiyaç sahipleri ve gençlerin bu sorunu birlikte çözmesi, riskleri birlikte yürütmesi gerekiyor" diye konuştu.

SSM olarak projelerini yürütürken yerli katkı ve teknoloji geliştirmeye öncelik verdiklerini ifade eden Yiğit, yerli ürün ve yazılımların geliştirilmesine yönelik pek çok firmanın çalıştığını ancak özgün konulara odaklanılmasına ve dikey büyümenin hedeflenmesine ihtiyaç olduğunu kaydetti.

STM Genel Müdürü Davut Yılmaz da ülkenin en büyük ve kapsamlı siber güvenlik yarışmasını düzenlediklerini söyledi.

Siber güvenliğin son yıllarda büyük önem kazandığına işaret eden Yılmaz, yeni güvenlik açıkları, saldırı ve güvenlik yöntemlerinin ortaya çıktığı bir ortamda bu alanda uzman olma ve kalmanın sürekli kendini güncel tutmaktan geçtiğini belirtti. Siber güvenlik alanında çok daha fazla kişiye ve uzmanlaşmış bilgiye ihtiyaç olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Barış zamanında düzgün çalışan bir yazılımın savaş zamanında karşı tarafa çalışmayacağının garantisi yok. Bunun garantisi milli ve özgün çözümler geliştirmekten geçiyor" dedi.

Yılmaz, sektörde ihtiyaç duyulan insan kaynağını karşılamak amacıyla birtakım inisiyatifler aldıklarını, STM Akademi ile bu alanda eğitim vermeye başladıklarını dile getirdi.

"BAYRAĞI YAKALA"

Siber güvenlik profesyonelleri tarafından yaratılan sistem açıklarını bularak yarışmayı kazanmaya çalışan uzmanlar, etkinlikle kendilerini geliştirme fırsatı yakaladı.

"Bayrağı Yakala" yarışmasında siber güvenlik uzmanları, kriptoloji, tersine mühendislik, wi-fi gibi dallarda belirlenen hedeflere diğer katılımcılardan önce ulaşmak için sistemlerdeki güvenlik açıklarından yararlanarak bayrağı yakalamaya çalışıyor.

Etkinlikte kamu, özel sektör ve üniversiteler gibi geniş bir yelpazenin ortak bir çatı altında bir araya gelmesi ve bu alandaki bilgi paylaşım ağının oluşturulması amaçlanıyor.

Yarışmaya katılacak kurum ve kuruluşlar, kendi siber güvenlik ekiplerini deneme fırsatı yakalayarak eksiklerini detaylı şekilde görebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!