Siber dünya Türkiye için büyük bir fırsat

Güncelleme Tarihi:

Siber dünya Türkiye için büyük bir fırsat
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2016 13:37

Siber saldırılar günümüzde alıp başını gitmiş durumda. Devletler artık ordularını tanklarla tüfeklerle kullanmak yerine alışılagelmedik şekilde dijital dünya üzerinden hedeflerini vuruyor. Peki İETT'nin sistemlerine saldırarak 'ekber was here' mesajıyla toplu taşıma araçlarına kadar giren siber saldırılar nereye gidiyor? Gerçekten de devletler siber saldırılara karşı aciz mi? Siber güvenlik araştırmacısı Minhac Çelik, dijital dünyada yapılan saldırıların geldiği son noktayı Hürriyet’e anlattı.

Haberin Devamı

İstanbul Şehir Üniversitesi’nde Statejik Siber Güvenlik dersi veren Çelik, devletlerin artık siber saldırılara öncelik vermeye başladığına dikkat çekerek Kuzey Kore’li hacker’ların Sony’yi hack’leme olayını hatırlattı ve şunları söyledi:

“Kuzey Kore’nin ordusu elbette ABD ordusuyla kıyaslanamaz; ancak dijital dünyada bir teknoloji devini hack’leyerek ses getirmeyi başardılar. Devletler arası ilişkilerde ufak devlet büyük devlet ayrımı kalkıyor. Tabii buradaki soru şu: Şirket mi kendini korumalıydı yoksa devlet mi gerekli güvenlik önlemlerini almalıydı?”

Dünyada artık her şeyin birbiriyle bağlantılı olduğunu belirten Çelik, devletlerin hacker’la ilişkide olması gerektiğini belirtti ve ekledi: “Devletler ya bilgisine ihtiyaç duyduğu hacker’ları bulup istihdam edecek; ya da kendi yetiştirecek.”

Siber dünya Türkiye için büyük bir fırsat

Haberin Devamı

İETT EKRANINI YA TERÖRİSTLER HACK’LERSE?

Hacker’ların artık saldırılarıyla günlük hayatımıza ne denli girdiğine dikkat çeken Çelik, geçtiğimiz aylarda meydana gelen ve İETT araçlarının monitörlerinin hack’lenmesiyle ‘Ekber was here’ mesajının yayınlanmasına yol açan saldırıyı hatırlattı ve sözlerine şöyle devam etti:

“Otobüslerdeki ekranların hack’lenmesi belki bu olayda masumaneydi; ama ya bunu IŞİD veya başka bir terör örgüyü yapsaydı? O zaman ne olacaktı? Onlar bu ekranları propaganda yapmak için de kullanabilirler.”

Siber dünya Türkiye için büyük bir fırsat

SİBER GÜVENLİK ALANINDA İŞSİZLİK YOK

Dünya genelinde 1 milyonu aşkın siber güvenlik alanında yetişmiş çalışana ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Çelik, bu alanda yetişmiş elemanların 2 aydan fazla işsiz kalmayacağını da kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu alanda güvenlikçilerin işsiz olduğu görülmüş şey değil. Hatta şirketler mevcut BT çalışanını eğiterek güvenlik anlamında da kendini zenginleştirmesini sağlıyor. Böylece siber güvenlik tarafında bilgisi olan BT elemanları diğer çalışanlara nazaran daha fazla maaşla istihdam ediliyor. Siber dünyanın geldiği son nokta Türkiye için büyük bir fırsat. Bu alanda çalışacak herkes dünya genelinde iş bulabileceği gibi Türkiye için işgücü anlamında da önemli katkılar sağlayabilir.”

Siber dünya Türkiye için büyük bir fırsat

Haberin Devamı

11 Eylül’de Dünya Ticaret Merkezi’ne saldırı düzenleyerek ses getirmeye çalışan terörist grupların bugün sadece bir tweet’le ses getirebilecek hale geldiğini vurgulayan Çelik, sözlerini şöyle noktaladı:

“Suriye Elektronik Ordusu 2013’te AP’nin Twitter hesabını hack’lemiş, Beyaz Saray’a bomba düştüğünü, Başkan Obama’nın da yaralandığını yazmıştı. Dow Jones endeksi anlık olarak 136 milyar dolar zarara uğramıştı. Dünyayı krize sürükleyebilecek bir olaydı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!