Sezer: Yolsuzlukla mücadeleye devam

Güncelleme Tarihi:

Sezer: Yolsuzlukla mücadeleye devam
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2001 17:40

Cumhurbaşkanı Sezer, yeni yıl dolayısıyla yayınladığı mesajda üzüntü ve sevinçleriyle bir yıl daha geride bırakılırken, umut ve beklentilerle yeni bir yıla girildiğini 2002 yılında barış ve huzur isteyen tüm insanlığın düşlerinin gerçekleşmesini dilediğini ifade etti. Sezer, mesajında ekonomik krizlerin ve sosyal adaletsizliğin en büyük nedeninin yolsuzluk olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Sezer, "Yeni yılda, dünyadaki şiddetin bitmesini, açlık ve yoksulluk sınırında yaşamak zorunda kalan insanlara yardım eli uzatılmasını, insanlığın ortak sorunlarının uluslararası işbirliğiyle çözülmesini, demokrasinin tüm dünyada egemen olmasını, insanlığa yaraşır bir çevre bilincinin gelişmesini diliyorum" dedi.

Türkiye'nin gelişme sürecini kesintiye uğratan ekonomik krizlerin ve sosyal adaletsizliğin en büyük nedeninin yolsuzluk olduğunu belirten Sezer, "Ülke kaynaklarının savurganca tüketilmesine neden olan ve kişisel çıkarlara hizmet eden yolsuzluklara karşı duyarsız kalınması, toplumsal barışı zedeleyeceği gibi, devlete duyulan güveni de etkileyecektir" dedi.

İşsizliğin temel sorun olmaktan çıkarılmasının, tüm sektörlerde üretimin yeniden canlandırılmasına ve yeni iş olanaklarının yaratılmasına bağlı olduğunu, bunun, aynı zamanda, üretime dayalı güçlü bir ekonomik yapının oluşturulmasının ve sosyal gönencin yükseltilmesinin de ön koşulu olduğunu ifade eden Sezer, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"İçinde bulunduğumuz dönemde, toplumun tüm kesimlerinin, ülke çıkarlarını kişisel çıkarlarının üzerinde tutarak, sorunlara sahip çıkma duyarlılığını göstermesinin, amaçlarımıza daha kısa sürede ulaşılmasında belirleyici rol oynayacağını bir kez daha anımsatmak istiyorum.  Sorunların boyutu ne olursa olsun, Türkiye, dinamizmini ve olanaklarını harekete geçirerek, yaşadığı sıkıntılı günleri başarıyla aşacak güçtedir. "
   Â
EKONOMÄ°DE OLUMLU GELÄ°ÅžME
      Â
Sezer, bugünlerde, ekonomide yaşanan olumlu gelişmelerin, mutlu veaydınlık Türkiye ereğine ulaşmak yolunda daha umutlu olmayı sağladığını belirterek, ekonominin tüm sektörleriyle yeniden canlandırılması ve uzun yılların birikimi olan yapısal sorunların aşılması için 2002 yılında daha çok çalışmaya gerek olduğuna dikkati çekti.

Toplumun tüm kesimlerini derinden etkileyen ekonomik sorunların hızla çözümlenmesi, reform çabalarının sürdürülmesi, devletin etkin vesaydam bir yapıya kavuşturulmasının gelecek dönemde temel öncelik olması gerektiğini bildiren Sezer, şunları kaydetti:
"Kendi dinamikleriyle işleyen, siyasetten, spekülasyon ve yönlendirmelerden etkilenmeyen, üretime ve büyümeye hız kazandıran, toplumun gönenç düzeyini yükselten güçlü bir ekonomik yapıya ulaşılması, ülkemizi dünya ülkeleriyle rekabette güçlü kılacak, ulusumuzun yaşam standartlarını yükseltecektir.

Haberin Devamı

Bu nedenle, piyasalarda egemen olan olumlu gelişmelerin iyi değerlendirilerek, Türk ekonomisini güçlendirmeye, yeni istihdam alanları yaratmaya, yurttaşlarımızın gelir düzeyini artırmaya yönelik atılımların 2002 yılında kararlılıkla sürdürülmesi gerekmektedir.

Ekonomik gelişmenin sürekli kılınarak sosyal gönenci artırıcı, işsizliği önleyici, adil gelir paylaşımını sağlayıcı önlemleri almanınyanı sıra, yaşanan sıkıntıların yükünün herkese gücü oranında yansıtılmasına özen gösterilmesi de bir zorunluluktur."

AB'YE ÃœYELÄ°K

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, "AB`nin genişleme sürecinde bir dönüm noktası olan 2002 yılında tam üyelik görüşmelerinin başlatılmasına yönelik tüm olanakları en iyi biçimde değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum" dedi. Sezer, ABD`de gerçekleştirilen terör saldırılarının ve terörizmin temelinde, dinler arası çatışmanın değil, hoşgörüsüzlük, bağnazlık ve anlayışsızlık gibi sorunların yattığını gösterdiğini bildirdi. Sezer şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Ulusal Programımızın yaşama geçirilmesi amacıyla alınan kararlarve Türkiye Büyük Millet Meclisi`nin kabul ettiği kapsamlı anayasa değişiklikleri bu konudaki kararlılığımızı ortaya koymuştur. Türkiye`nin bu kararlılığı, Laeken Zirvesinde Avrupa Birliği tarafından da olumlu karşılanmıştır.

Önümüzdeki dönemde, Avrupa BirliÄŸi`nin siyasal ölçütlerinin hukuk sistemimize aktarılmasını saÄŸlayacak uyum yasalarıyla ilgili çalışmaların vakit geçirilmeden tamamlanmasını bekliyoruz. Avrupa BirliÄŸi`nin geniÅŸleme sürecinde bir dönüm noktası olan 2002 yılında tam üyelik görüşmelerinin baÅŸlatılmasına yönelik tüm olanakları en iyibiçimde deÄŸerlendirmemiz gerektiÄŸini düşünüyorum.Â

Haberin Devamı

2001 yılında Kıbrıs konusunda da önemli gelişmeler yaşanmıştır. Geçen Kasım ayında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Denktaş`ın girişimiyle Kıbrıs`ta doğrudan görüşmelerin önünün açılması, sorunun çözümü yönündeki umutları yeniden canlandırmıştır. Sayın Denktaş`ın başlattığı bu yeni sürecin sorunun çözümünde son aşamayı oluşturmasını ve yeni yılda, Ada`nın gerçekleri temelinde, hakça ve kalıcı bir çözüme ulaşılmasını diliyoruz"

11 EYLÃœL
   Â
11 Eylül`de dost ve müttefik ABD`ye gerçekleÅŸtirilen acımasız terör eylemlerini tepkiyle karşılandığını ve en güçlü biçimde kınadıklarını bildiren Sezer, Ä°nsanlığın en temel deÄŸerlerini hedef alan bu saldırıların, terörizmin ulaÅŸtığı boyutların korkunçluÄŸunu ortaya koyduÄŸu gibi, yıllardan bu yana terörizme karşı uluslararası düzeyde iÅŸbirliÄŸi ve dayanışma içinde hareket edilmesine yönelik çaÄŸrıların ne denli yerinde olduÄŸunu gösterdiÄŸini kaydetti.Â

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Sezer, Türkiye, terörizme karşı başlatılan uluslararası girişimlere etkin destek vermekte ve bu girişimlerin başarılı olabilmesi için uluslararası toplumun ortak bir terör tanımı üzerinde anlaşması gerektiğine inandığını bildirdi.

ABD`de gerçekleÅŸtirilen terör saldırılarının, terörizmin temelindedinler arası çatışmanın deÄŸil, hoÅŸgörüsüzlük, baÄŸnazlık ve anlayışsızlık gibi sorunların yattığını gösterdiÄŸini vurgulayan Sezer,Türkiye`nin, geçen Eylül ayından bu yana bu önemli noktayı her fırsatta vurguladığını ve uluslararası anlayış ortamının güçlendirilmesine katkıda bulunmak amacıyla, AB ile Ä°slam Konferansı Örgütü arasında bir diyalog sürecinin baÅŸlatılmasına öncülük ettiÄŸini belirtti.Â

GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE İÇİN...
   Â
Umutlar, beklentiler ve ulaşmak için çaba gösterilecek ereklerin, gelecekle aramızdaki en güçlü bağ olduğunu vurgulayan Sezer, mesajını şöyle tamamladı:

"GeleceÄŸe olan inancımızı ve umudumuzu yitirmemeli, daha iyiye ulaÅŸmak için daha çok çalışmalıyız. Güçlü bir Türkiye için birey olarak hepimize düşen sorumluluklar ve görevler vardır.  YurttaÅŸlarımızın saÄŸduyusu, özverisi ve sorunların aşılması yolunda gösterdiÄŸi birlik ve dayanışma, güçlü Türkiye`nin en önemli güvencesidir.  Gönüllü katılımlar ile baÅŸlatılan kampanyaların ekonomik yaÅŸamımıza getirdiÄŸi hareketlilik, yurttaÅŸ olma bilinç ve sorumluluÄŸuyla baÅŸlatılan giriÅŸimler, kendi olanaklarımız ve öz kaynaklarımızla baÅŸarıya ulaÅŸabileceÄŸimizin habercisidir.Â

Ãœlke sorunlarından yakınmak yerine, üzerimize düşen sorumluluklarıtam olarak yerine getirdiÄŸimizde ve ülkemize katkıda bulunabileceÄŸimizyeni alanlar yaratabildiÄŸimizde, daha güzel günlere ulaÅŸmamız kolaylaÅŸacaktır.Â

Bu duygu ve düşüncelerle yurtiçindeki ve dışındaki yurttaşlarımızın, Kıbrıs`taki soydaşlarımızın ve tüm insanlığın yeni yılını kutluyorum. Yeni yılın herkese, sağlık, mutluluk ve esenlik dolu günler getirmesini diliyorum."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!