Sezen’in bir şarkı borcu var

Güncelleme Tarihi:

Sezen’in bir şarkı borcu var
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2006 00:00

Yunan besteci Ioannis Karalis, bir şarkısının Sezen Aksu tarafından izinsiz okunduğu gerekçesiyle 1,5 milyon YTL’lik tazminat davası açtı. Karalis’i haklı bulan bilirkişi, Aksu’nun besteciye bir şarkı vermesini uygun gördü.

Ioannis Karalis, geçtiğimiz günlerde avukatı aracılığıyla İstanbul 1’inci Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak, Sezen Aksu’dan davacı oldu. Dilekçede, Karalis’in "Eclipse" bestesinin Sezen Aksu tarafından "Adı Bende Saklı" adıyla iki ayrı ticari albümde izinsiz olarak kaydedildiği, yabancı bir filmde kullandırıldığı öne sürüldü. Bu gerekçeyle de 960 bin euro tazminat ve yazılı olarak özür dilenmesi istendi.

Besteciler karışmış

nHazırlanan ilk bilirkişi raporunda "Adı Bende Saklı" parçası için, "Eclipse"in bestecisi Ioannis Karalis yerine, "Secret Love"ın bestecisi Georgios Stavrianos’a yanlışlık sonucu telif hakkı ödendiği savunuldu: "Davacı sanatçıya istemeyerek verilmiş olan manevi üzüntü için öncelikle Sezen Aksu, Meral Okay ve şirketlerin ayrı ayrı özür dilemeleri, Sezen Aksu’nun bir bestesini ücret almadan, özürleri ile birlikte Karalis’e armağan etmesi şahsi görüş ve temennimizdir."

Son rapor aleyhte
/images/100/0x0/55eb4f89f018fbb8f8b90d97


nİkinci bilirkişi raporu ise Sezen Aksu açısından pek iç açıcı olmadı. Raporda, "Yapımcı, MESAM’dan davacının eseri için çoğaltma, yayma, temsil ve iletim haklarını aldığını kanıtlayamadığına göre, manevi yetkilerin ihlali, davacıya manevi tazminat isteme yetkisi vermektedir" denildi. Dosya tazminat miktarının hesaplanması için teknik bilirkişiye gönderildi.

Ali DAĞLAR
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!