Seyyar muhallebiciler

Sever misiniz öğleden sonra sokaktan geçip “nayloncu” diye bağıran seyyar satıcıları?

Haberin Devamı

Kalmadı değil mi artık onlar?

Oysa seyyar satıcılar eskiden ıstanbul’un simgelerindendi. 19’uncu yüzyılda açılmaya başlayan muhallebicilerin temelinde de seyyarlık vardır aslında. Kendilerine has kıyafetleri ve başlarının üzerinde taşıdıkları tablalarda seyyar muhallebiciler, ıstanbul’da gündüz vakti sokak sokak gezer ve muhallebi satarlardı.

Yanları daima işlemelerle süslü olan bu tablalarda muhallebi kaseleri ve küçük bir tepsiye koydukları muhallebi bulunurdu ve ellerinde de pekmez ve su taşırlardı.

Önce muhallebiden bir parça kesip kaseye koyar, üzerine pudra şekeri ve gülsuyu serper daha sonra da müşterinin isteğine bağlı olarak süt ya da pekmez ilave ederlerdi muhallebilerin üzerine.

Yazın sıcak günlerinde dondurma ya da ramazan aylarında aşure de eklenirdi mönülerine. Sonradan, ıstanbul’un çeşitli semtlerinde açtıkları küçük dükkanlarda yapmaya başladılar işlerini ve işte o dükkanlardan bugünün muhallebi dışında pek çok tatlı, hatta yemek satan dükkanlarına gelindi.

Haberin Devamı

LOKUMLU FIRDÖNDÜ

YAPILIŞI: Hazır satılan kare şeklindeki dondurulmuş milföy hamurlarını paketten çıkarıp tezgahın üzerine yan yana dizdikten sonra çözülmeleri için 15-20 dakika bekleyin.

Milföy hamurlarından birini dört kenarından bıçakla kesin. Tam ortasında 2-3 santim çapında bir boşluk bırakıp bu boşluğa lokum yerleştirin. Bıçakla kesip hamurdan ayırmadığınız parçaları lokumun üzerine doğru katlayarak lokumlu hamurun rüzgar gülü şeklini almasını sağlayın. Diğer hamurlara da aynı işlemi uygulayın.

Diğer taraftan, yumurta sarısını derin bir kapta çırpıp fırça yardımıyla hamurların üzerine sürün. Hazırladığınız fırdöndüleri fırın kağıdı yayılmış tepsiye aralıklı olarak yerleştirin.

5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında, yaklaşık 25 dakika pişirip çıkarın. Soğumasını bekleyip servise sunun.
· 8 adet hazır kare milföy hamuru
· 8 adet büyük fındıklı lokum
(cevizli ya da fıstıklı da olabilir)
· 1 adet yumurtanın sarısı

Yazarın Tüm Yazıları