Şeytanın avukatı

Gila BENMAYOR
Haberin Devamı

‘Dava roman gibidir. Bizler de romancıyız çünkü aralarında hiçbir bağlantı olmayan olaylarla bir yaşam hayal ediyoruz’’.

Bu sözlerin sahibi Fransız avukat Jacques Verges.

Adını bundan böyle çok daha sık işiteceğiz çünkü Verges, geçen hafta Fransa'da mayfa babası Alaattin Çakıcı'nın avukatı oldu.

Hafızaları tazelemek gerekirse Jacques Verges, tüm teröristlerin manevi babası Çakal Carlos'un, Lyon Kasabı diye bilinen Nazi suçlusu Klaus Barbie'nin avukatıydı.

Daha da geriye gidersek Paris'teki Orly katliamı sorumlusu Asala militanlarını da savunmuştu.

Müvekkileri genellikle ünlü suçlular.

Verges, hayatının önemli bir bölümünü kimsenin bilmediği esrarengiz ve ilginç biri.

Elimin altında 1997 yılında Nancy'de ‘‘Adalet bir oyundur’’ adı altında verdiği bir konferanstan ilginç pasajlar var. Konferansın bir yerinde ‘‘Avukat, mahkeme salonundaki herkesin kendisini suçluyla özdeşleştirmesi için orijinal açıklamalar getirmek zorundadır. Ama en önemlisi kuşku daima varolmalıdır’’ diyor.

Verges'e soruyorlar:

‘‘Klaus Barbie gibi adamları savunurken geceleri rahat uyudunuz mu’’ diye.

Verges'in cevabı şöyle: ‘‘ Evet çünkü vicdanım rahat. Aynen bir konserde oduğu gibi. Yanımda kötü çalan bir müzisyenden ben sorumlu değilim. Yaptığım tek şey elimden geldiğince iyi çalmaya gayret etmek’’.

Başka bir soru: ‘‘Aldığınız tüm bu davaların ortak noktası nedir?’’

‘‘Benim’’

Verges tüm davalarına felsefi bir boyut katan bir entelektüel.

En az çizgi dışı müvekkileri kadar şaşırtmasını bilen biri.

Bundan 12 yıl önce Lyon'daki Barbie davasında, müvekkilini 39 avukata karşı savunurken bir keresinde mahkemeye biri Kongolu, diğeri Cezayirli iki avukatla gelmiş. ‘‘Arkamızda bir ırkçı ve önde de onu savunan bizler vardık. Bir Avrasyalı, bir siyah ve bir Arap’’ diye anlatıyor. Mahkeme salonundan ayrılırken savunma avukatlarına şöyle laf atıyor: ‘‘Hepiniz insanlıktan söz ediyorsunuz, ben onu arıyorum’’.

Yani Verges bir tür Diyojen. Belki de, dünyanın nefretini çeken müvekkilerinde bir insanlık pırıltısı arayan iflah olmaz bir romantik.

Kaderin garip cilvesine bakın ki, ülkücü bağları bilinen bir mafya babasıyla, bir zamanlar Türkiye'ye savaş açmış Ermeni militanlarını savunan avukat aynı kişi. Zaten bu kişi de Verges'ten başkası olamazdı.

Verges yukarıda sözünü ettiğim konferansta ‘‘Dava bir kişinin metamorfoza uğraması için bir fırsat da olabilir’’ diyor.

İstermisiniz Çakıcı Paris'te görülecek davada metamorfoza uğrayıp, günün birinde bambaşka biri olarak karşımıza çıksın!

Yazarın Tüm Yazıları