Seyahatten sistitle dönmeyin

Sistit, genellikle bir enfeksiyon sonucunda idrar kesesinin yani mesanenin iltihaplanmasıyla gelişiyor. Ne kadar sıkıntılı bir durum olduğunu çeken bilir!

Kadınlarda çok daha sık görülen hastalığın kökeninde enfeksiyon etkeni var dedik. Ancak üşütmek (özellikle ayakları) lokal bağışıklık sistemini bozabiliyor. Bu da enfeksiyonların yerleşmesine ve hasta etmesine zemin hazırlıyor. Soğuk iklimlere seyahat ediyorsanız üstünüzü, başınızı sıkı sıkı koruyun, ayaklarınızı üşütmeyecek pabuçları tercih edin. Sistit, belirtileriyle kendini ciddiye aldırır. Biz yine de zamanında tedavi edilmemesi halinde mesane ve böbreklerde kalıcı hasarlar yapabileceğini hatırlatalım.

Kadınların en az yüzde 20’si yaşamları boyunca en az bir kez sistite yakalanıyor. Sistite en sık E. coli ve koli basili yol açıyor. Kalınbağırsakta yaşayan bu bakterinin mesaneye ulaşmasını kolaylaştıran durumlar var. Korunmak için:

 Tuvaletten sonra önden arkaya doğru silinin. Böylece vajinal ve rektal bölgenizdeki bakterilerin idrar yollarına girmesini engellersiniz.

 İdrarınızı tutmayın. Olabildiği kadar sık yapın. Böylece mesanedeki bakterileri atabilirsiniz. 

Cinsel ilişkiden sonraki on dakika içerisinde idrarınızı yapmaya çalışın.

 Cinsel ilişki sırasında yeterli kayganlığı sağlayın ki idrar deliği zedelenmesin. Enfeksiyon girişi kolaylaşmasın.

 Bol su için. Bu idrar çıkısını ve dolayısıyla da bakterilerin atımını kolaylaştırır. 

Kahve, çay, alkol gibi içecekler mesane üzerinde irrite edici etki yapabilirler. Sakının.

 Genital bölgenizin uzun süre nemli kalmasına izin vermeyin. Naylonlu, sıkı iç çamaşırları giymeyin. Her gün mutlaka iç çamaşırınızı değiştirin ve pamuklu iç çamaşırları giyin.

ÜŞÜTME BAŞKA HASTALIKLARI DA TETİKLER

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, üşütmenin hastalıklara yakalanma riskini artırdığını anlatıyor. Bu konuda yapılan bir araştırmayı örnek gösteriyor. Söz konusu araştırmada, sağlıklı 90 kişiden ayaklarını 20 dakika süreyle içinde buzlu soğuk su olan bir leğende, diğer 90 kişiden ise ayaklarını iç boş bir leğende tutmaları istendi. Birkaç gün sonra yapılan incelemede, ayaklarını boş leğende tutanların sadece yüzde 9’unda, buna karşılık buzlu suda tutanların ise yüzde 29’unda soğuk algınlığı geliştiği saptandı. Kısacası, mevsime uygun giyinin. Üşütmeye fırsat tanımayın.
Yazarın Tüm Yazıları