Seyahatten önce bilgi alın

Güncelleme Tarihi:

Seyahatten önce bilgi alın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2015 13:02

Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, Türkiye'de 2013'te 285, geçen yıl ise 233 sıtma vakasının görüldüğünü belirterek, "Ülkemizde sarıhumma vakası 2014 yılında hiç görülmemiştir. Türkiye'de dünya ortalamasının çok altında oluşan bu rakamlar bize seyahat enfeksiyonlarında paniğe gerek olmadığını göstermektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Hatipoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, uluslararası seyahatlerin arttığı dönemde başta sıtma ile sarıhumma olmak üzere "seyahat enfeksiyonlarının" tartışılır hale geldiğini belirtti. Bu tür tartışmaların dozunun kaçırılmadığı takdirde bilinçlendirmeyi arttırdığını ifade eden Hatipoğlu, her yıl dünya çapında 350-500 milyon sıtma vakası görüldüğünü, yaklaşık 580 bin kişinin ise bu hastalıktan öldüğünü kaydetti.

TÜRKİYE DÜNYA ORTALAMASININ ÇOK ALTINDA

Hüsem Hatipoğlu, 2013'te 285, geçen yıl ise 233 sıtma vakasının görüldüğüne dikkati çekerek, "Dünyada sarıhummada dünyada 30 bin civarında ölüm görülmektedir. Ülkemizde sarıhumma vakası 2014 yılında hiç görülmemiştir. Türkiye'de dünya ortalamasının çok altında oluşan bu rakamlar bize seyahat enfeksiyonlarında paniğe gerek olmadığını göstermektedir" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

SITMA AŞISI YOK AMA KORUYUCU HAP KULLANILIYOR

Sıtmanın daha çok Afrika, Orta ve Güney Amerika, Güney Asya, Ortadoğu, Doğu Avrupa ile Güney Pasifik bölgelerinde görüldüğünü, sarıhummanın ise Afrika ve Güney Amerika'da yaygın olduğunu aktaran Hatipoğlu, şöyle devam etti:

"Riskli bölgelere gidenlere sarıhummadan korunmak için aşı uygulanır. Bazı ülkeler, girişte sarı humma aşısının yapıldığını gösteren sertifika istemektedir. Korunmanın tam oluşması için bu aşı seyahatten en az 10 gün önce yapılmalıdır. Sıtmanın ise herhangi bir aşısı yoktur. Bu hastalıktan koruyucu olarak tablet kullanılmaktadır. Bu tabletlerin önerilen doz ve sürede kullanılması önemlidir. Sıtma ve sarıhumma sivrisineklerle bulaştığı için riskli bölgelerde sivrisinek ısırıklarından korunmak gerekir. Ayrıca seyahat sağlığı enfeksiyonlarıyla ilgili merkezlerimizden dağıtılan broşürlerimizin de iyi okunması gerekir."

43 TANE SEYAHAT SAĞLIĞI MERKEZİ VAR

Hatipoğlu, yurt dışına çıkanların bilgilendirilmesine yönelik Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü'ne bağlı seyahat sağlığı merkezlerinin sayısının 32'den 43'e çıktığını belirtti. Bu merkezlerde riskli ülkelere gidecek vatandaşlara sarıhumma aşısı uygulandığını ifade eden Hatipoğlu, sıtmaya karşı bazı tabletler verildiğini bildirdi. Dünyada bu hizmeti ücretsiz olarak vatandaşlarına sunan tek ülkenin Türkiye olduğuna dikkati çeken Hatipoğlu, "Bu da Sağlık Bakanlığımızın dolayısıyla ülkemizin koruyucu sağlığa ne kadar önem verdiğinin açık bir göstergesidir" değerlendirmesini yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!