Seyahatte sağlık çantanız yanınızda olsun

Dünya Sağlık Örgütü, önemli sağlık risklerinin bulunduğu, özellikle gelişmekte olan ülkelere, bazı ilaçların bulunmadığı yerlere seyahat edenlerin yanlarına sağlık çantası almalarını öneriyor.

Sağlık çantasında sık rastlanan hafif hastalıkları tedavi etmek için temel ilaçlar, ilk yardım malzemeleri ve bir yolcuya lazım olabilecek diğer sağlık malzemeleri bulunmalı. Gezi sırasında ilaçların kaybolma riskini en aza indirmek için tüm ilaçlar el çantasında taşınmalı.

Bebekler, çocuklar, hamileler, yaşlılar, engelliler ve önceden sağlık problemleri yaşamış olanlar için yolculukla ilgili sağlık riskleri daha fazla. Bütün bu yolcular için tıbbi yardım ve özel önlemler gerekiyor. Bu kimseler gidecekleri yerdeki mevcut tıbbi hizmetler hakkında çok iyi bilgi almalılar. Sadece ilaçlar değil, temini zor olacaksa kişisel bakım malzemelerinin de alınması işinizi kolaylaştırır. Buna diş bakımı, kontak lensler de dahil olmak üzere göz, cilt bakımı ve kişisel hijyen malzemeleri dahil.

Sağlık çantasında şunlar bulunmalı: Yapışkan bant, antiseptik yara temizleyici, bandajlar, yumuşatıcı göz damlaları, böcek uzaklaştırıcı, böcek ısırılması halinde sürülecek ilaç, burun açıcı damla, makaslar ve emniyet iğneleri, basit ağrı kesiciler (Mesela Parasetamol), steril sargı bezi, ateş ölçen termometre...

Gidilen güzergaha ve bireysel ihtiyaçlara göre değişen ek malzemeler ise şunlar: İshal önleyici ilaçlar, mantar önleyici toz, sıtma önleyici ilaçlar, prezervatifler, geçmişte geçirilen bir hastalıkla ilgili ilaçlar, yatıştırıcılar, steril şırıngalar ve iğneler, su dezenfektanı, öngörülebilen ve yolculuğun güzergahına ve süresine göre değişen diğer eşyalar...
Yazarın Tüm Yazıları