Seyahate çıkmadan önleminizi alın

Seyahatlerde gezmek, eğlenmek, yeni yemekler tatmak varken hastalıkla uğraşmayı kimse istemez. Teorik de olsa her zaman böyle bir olasılığın bulunduğunu gözardı etmeden, hiç olmazsa basit önlemlerle risklerinizi azaltmanızı öneriyoruz.

Seyahat öncesi bazı koruyucu aşılar yapılabilir. Ama tüm hastalıklara karşı aşı yok. Hastalıklar, su-yiyecek yoluyla, böcekler gibi vektörlerle, hayvanlarla, cinsel yolla, kan temasıyla, havayoluyla veya toprakla bulaşabilir. Su ve yiyecek kaynaklı hastalıklarda temiz olmayan yiyecek ve sıvıların alımıyla bulaşıcı mikroplar vücut içine girerler. Bunlara örnek hepatit A, tifo ve kolera gibi. Bir başka yayılma yolu böcekler (örneğin kene) gibi vektörlerin aracı olması. Bu gibi hastalıkların yoğun olduğu yerlere gidecek olanların böceklere karşı korunma yollarına dikkat etmesi gerekir. Bu hastalıklara örnek de sıtma. Bir başka yayılma yolu ise hayvan ısırıkları veya temiz olmayan hayvan ürünleri (et, süt, peynir vs). Bunlara örnek kuduz ve brusellozdur. Hayvanlarla yakın temastan kaçınılmalı, hayvan ürünlerin tam pişirildiğinden emin olunmalı. Şüpheli durumlarda hayvani gıdalardan uzak durulmalı.

HAPŞIRANDAN KAÇIN

Cinsel yolla bulaşan hastalıklara örnek hepatit B, hepatit C, AIDS, sifilizdir (frengi). Prezervatif kullanılması, şüpheli cinsel temastan kaçınılması önlem olabilir. Havayoluyla yayılan hastalıklar grip, menenjit, verem gibi hastalıklardır. Bu gibi hastalıklar kişiden kişiye damlacıklar yoluyla yayılır. Hasta hapşırdığında su damlacıkları yoluyla bol miktarda mikrobu da dışarıya gönderir. Aynı mekanda bulunan başka bir kişi ağız yoluyla bilmeden bu damlacıkları aldığında mikroplar sağlam kişiye de ulaşır. En önemli önlem hasta kişilerle kapalı, kalabalık mekanlarda yakın temastan kaçınmak.

Toprakla yayılma ise toprakta bulunan enfeksiyon kaynaklarının spor formlarının çatlak deriden geçmesiyle olur. Normalde sağlam deriden bu sporlar geçemez. Deride hasar olması gerekir. Bu tip enfeksiyonların yaygın olduğu yerlere seyahat edilecekse toprakla direkt temas edilmemeli. Bu tip hastalıklara örnek şarbon, tetanos, bağırsak parazitleri.

Çocuklar, gebeler, yaşlılar ve kronik hastalığı olanların ek önlemler alması gerekebilir. Çocukların aşıları tamamlanmış olmalı. Ultraviyole ışınına karşı daha hassaslar. İshal olduğunda erişkinlere göre daha hızlı şekilde, saatler içerisinde vücutları susuz kalabilir. Bebeklerde havayoluyla seyahatlerde kabin içi basınç değişikliği rahatsızlık verebilir. Yedi günlükten küçük bebeklerin uçakla uçmaması gerekir. Gebelerde ilaç kullanılması, aşı yapılması bazı durumlarda yapılamayacağından bu tip enfeksiyonların olduğu yerlere zorunlu olmadıkça seyahat etmemeleri önerilir. Kronik hastalıkları olan kişiler ilaçlarını gerekli miktarda yanlarında taşımalılar.
Yazarın Tüm Yazıları