GeriSeyahat Zamanı kimsenin umursamadığı yer: 36 Saatte St. Moritz
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Zamanı kimsenin umursamadığı yer: 36  Saatte  St. Moritz

Zamanı kimsenin umursamadığı yer: 36 Saatte St. Moritz

İsviçre’nin küçük dağ kasabası, Avrupa yüksek sosyetesinin gözde kayak tatili mekânlarından. 1960’larda ünlüleri ağırlamaya başladı. Fiyatlar baş döndürse de kentin İsviçre atmosferi, karları, spor tutkunlarını büyüleyen pistleri eskisi kadar cazip. Bu nedenle St. Moritz çağa ayak uydurma telaşından uzak: Badrutt’s Palace’da hâlâ piyanistin çaldığı müzik eşliğinde şampanyalar yudumlanıyor, kübik görünümlü Kulm’un kapalı havuzlarında dağ manzarası eşliğinde yüzülüyor, dik yamacın başındaki Suvretta’nın 1970’lerden kalma dekorasyonu henüz yenilenmedi. Yine de herkes hayatından memnun.

Cuma

14.00
Kentte kayak: 1928 ve 1948 Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yapan St. Moritz, birinci sınıf kayak merkezi. Yamaç aşağı parkurlar en popüleri. Kasabanın dışındaki Corvatsch baş döndürücü bir kayak merkezi, kasabadaki Corviglia’nın pistleri de epeyce iddialı (Günübirlik kart 250 TL’den başlıyor). Alpinahütte’de, sıcak şarap, skiwasser (ahududu şurubu, limon, kaynar su) yudumlayarak ya da meyveli votka yuvarlayarak (85 TL) içinizi ısıtın.

18.30
Aperitivo: Kasabada sosyal hayatın nabzını tutmak için Badrutt’s Palace’a uğrayın. Oteldeki King’s Social House, iddiaya göre ülkenin en eski kulübü. Renaissance Bar çok daha hareketli. Sigara içilebilen şömine başındaki mini bar bir zamanlar barmenlik yapan Mario sayesinde ünlü olmuştu. Kokteyller 130 TL civarında.

21.00
Akşam yemeğinde dans: La Baracca’da yemekten sonra sosyalleşmek gelenek. Burada yüksek sesli müzik dinleyip Alp mutfağından püreli et gibi ortalama yemek için yaklaşık 300 TL ödemeniz gerekiyor. St. Moritz’lilerle eğlencesever turistleri bir araya getiren böylesine içten, özentisiz mekân bulamazsınız.

Zamanı kimsenin umursamadığı yer: 36  Saatte  St. Moritz



Cumartesi

08.00
Kahvaltıya güzelleme: Sabah ilk uğramanız gereken adres Hanselmann’s. Kahvaltı mönüsünde yumurtadan çöreğe ne ararsanız var. Fakat croissant ya da diğer hamur işleri de çok cazip. Engadine nusstorte, yani cevizli, karamelli bir dilim kek ile (20 TL) kahvenin tadına doyum olmuyor.

10.00
Buhar terapisi: Önceki gün kayaktan bitap düşenler Ovaverva’daki SPA’da yorgunluk atıyor (150 TL). Saunası, buhar odaları, küvetleri ve bahçesindeki suyu ısıtılmış havuz, orman ve dağ manzaralı dinlenme odalarıyla tam bir huzur mekânı. Çocuk havuzlarına eğlenceli oyunlar, yetişkin havuzlarına tazyikli su kaydırakları yerleştirilmiş. Masaj seçenekleri 300-925 TL arasında.

12.30
Yüksekte öğlen yemeği: Chasellas telesiyeji sekiz dakikalık yolculuktan sonra sizi Suvretta Hotel’in Trutz Chalet’sine ulaştıracak. Deniz seviyesinden 2 bin 400 metre yüksekteki taş ve ahşap bina öğlen yemeği için tam bir cennet. Mönü klasik Alp mutfağından: Patates köftesi, geleneksel bratwurst sosis türleri, mısır unundan porcini mantarıyla yapılan polenta, Viyana usulü şnitzel... Ortalama porsiyon fiyatı 150 TL.

14.30
İddialı hediyelikler: Özgün butiklerin fazlalığı St. Moritz’de alışverişe keyif katıyor. Geleneksel giyim mağazasını andıran Faoro, aynı zamanda kafe. Kendi ürünü şık İtalyan süveterlerinin yanı sıra geleneksel dağ kıyafetlerini de modern yaklaşımla ele almış. Ebneter Biel’in nakış yapan kadınlar ordusu yerel faunadan ilham alan desenlerle masa örtüleri, peçeteler işliyor. Lamm, 1935’ten bu yana kaşmir ürünlere odaklanmış. Cabana’da ise Venedik işi Murano cam eşyalardan yemek servisi takımına kişilik sahibi ürünler satılıyor.

16.30
Çantaya sığacak lezzetler: Pur Alps, altı çeşit elma suyunun yanı sıra yerel reçel, peynir ve diğer gıdaları satıyor. Dört kuşaktır kasaplık yapan bir ailenin işlettiği Hatecke, sosis sevenlerin cenneti. Mini mönüsünde sandviç çeşitleri ve çorba var. Läderach, bol kakaolu trüfleri, fıstıklı çeşitleri ve diğer ürünleriyle başınızı döndürecek.

Zamanı kimsenin umursamadığı yer: 36  Saatte  St. Moritz



20.30
Yeni Alp mutfağı: Dal Mulin’de ıstakoz, havyar, trüf yok. Mönüsünü yerel malzemelerle hazırlanan Alp mutfağının yemeklerinden oluşturmuş. Fiyatlar da restoranın mekânı ve mönüsü kadar mütevazı. Tabii St. Moritz standartlarıyla... Dana fileto ardıç yemişi, kara- lahana ve kerevizle (300 TL), morina balığı filetosu miso sosuyla (250 TL) sunuluyor. Kavdaki şaraplar özenle seçilmiş.

23.00
Geceye cila: Karanlık çöktüğünde gideceğiniz kulüp Drakula! Olimpik Park’taki çift kişilik kızak pistinde 1974’te fotoğrafçı, işadamı ve milli çapkın Gunter Sachs tarafından kuruldu. Kimi akşam konser düzenleniyor. Üyelere ve yakınlarına özel olmasına karşın kulübe Kulm Hotel, Suvretta ve Badrutt’s Palace müşterileri rezervasyonla girebiliyor.

Pazar

11.00
Acelesi olanlara: Eğlenceli bir kızak macerası için St. Moritz-Celerina kızak sahasına gidin. Bobsled dört kişilik. 1350 TL’ye kızak ve ekipmanı kiralamakla kalmayacak, sertifika ve bir bardak şampanyayla ödüllendirileceksiniz.

14.30
Atıştırmalıklar ve patenler: Atıştırmalık alışverişi ve sıcak çikolatayla ısınmak için Kulm Country Club’a uğrayın. Olimpiyat Parkı’ndaki buz pateni pistine bakıyor. Bu pistte 110 TL’ye paten kiralayıp kayabilirsiniz. Çağdaş anlayışla dekore edilen kulübün duvarlarında geçmişin anıları fotoğraflar ve spor aksesuarlarıyla yaşatılıyor.

Zamanı kimsenin umursamadığı yer: 36  Saatte  St. Moritz



16.00
Alpler’de sanat: St. Moritz ve Engadin Vadisi tarih boyunca pek çok yazar, ressam ağırlamış: Friedrich Nietzsche, Alberto Giacometti, Thomas Mann, Hermann Hesse ve Giovanni Segantini ilk akla gelenler. Bu kültür mirası son yıllarda açılan Muzeum Susch, Stalla Madulain, kaleden sanat galerisine dönüştürülen Not Vital, sanat eserleriyle dolu Hotel Castell sayesinde yeniden gündeme geldi. Martta restorasyona girmeden Segantini Müzesi’ni görmenizde yarar var. Sanatçının ünlü ‘Hayat, Doğa ve Ölüm’ tablosu da burada sergileniyor.


Nasıl gidilir?
Martın ikinci haftasında İstanbul’dan Zürih’e direkt Pegasus uçuşlarında gidiş-dönüş biletler 828 TL’den başlıyor. Havaalanından otomobil kiralayabilir ya da SBB’nin trenleriyle Chur kentine gidebilirsiniz. Buradan saatte bir sefer yapan RHB treniyle St. Moritz’e ulaşabilirsiniz. Chur ile kasaba arasında 23.00’e kadar karşılıklı otobüs servisi de var.

False