GeriSeyahat Yürüyüşte hangi botu giymeli?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Yürüyüşte hangi botu giymeli?

Yürüyüşte hangi botu giymeli?

Doğa yürüyüşleri için en uygun mevsime girmek üzereyiz. Doğa canlanmaya başladı ve hava koşulları kış veya yaz kadar zorlayıcı değil. Şehirden günübirlik kaçabilir veya daha uzun bir rota seçerek bedeninizi sınarken zihninizi dinginleştirebilirsiniz. Kondisyonunuza güveniyorsanız, dikkat etmeniz gereken en önemli şey malzeme seçimi. Özellikle botunuz, hayatınızı karartabilir de kurtarabilir de... Deneyimli isimlere, kendi seçimlerini sorduk.

Yıldırım Güngör
Dağcı, seyahat yazarı

Uzun ömürlü olmalı

Asolo Drifter Evo GV

Güngör’ün seçtiği botun en önemli özelliği, Avrupa’da üretilmesi. Uzun ömürlülüğün çok önemli olduğunu düşünüyor Yıldırım Güngör, çünkü iyi bir trekking ayakkabısının fiyatı çok yüksek oluyor. “Hemen ayağa uyum sağlıyor. Gore-tex yalıtımı sayesinde yüzde 100 su geçirmez ve soluyabilir gövdeye sahip. Anti shock özelliği ile darbeleri hiç hissettirmiyor. Çelik yeleklerde de kullanılan kevlar ile kaplanan gövdesi her türlü zorlu koşula dayanıklı” diyor. Fiyatı: 1040 TL.

Yürüyüşte hangi botu giymeli

Murat Köksal
Atlas Dergisi Yay. Direktörü

Su geçirmez yol arkadaşı

Columbia Peakfreak

Trekking botu seçimlerinde en önemli özelliğin su geçirmezlik olması gerektiğini düşünüyor Murat Köksal. “Atlas dergisi olarak yıllardır kırsal bölgelerde okur yürüyüşleri organize ediyoruz. Zaman zaman dağa çıkıyoruz, karlarda yürüyoruz, bazen de akarsulardan geçmek zorunda kalıyoruz. Columbia botları gerek su geçirmez özellikleri, gerekse darbelere dayanıklı olmaları nedeniyle yıllardır benim için vazgeçilmez bir yol arkadaşı oldu” diyor. Fiyatı: 1150 TL.

Yürüyüşte hangi botu giymeli

Dilan Acar
Triatlet-Triatlon Antrenörü

Her hava koşuluna uygun

Mizuno Wave Mujin 5

Tercih ettiğiniz ayakkabının zorlu hava koşullarına dayanıklı olması gerektiğini düşünüyor Dilan Acar. Özellikle hava koşulları için tasarlanan Mizuno Wave Mujin 5 modelinin en önemli özelliği bu; darbe ve aşınmalara karşı çok dayanıklı. Acar “Kayalık, çamurlu ve tırmanışlı pazar koşularımda tercih etmemin en önemli sebebi de giyildiği andan itibaren hissedilen konforu. Bağcık ve dil kısmı kapitone ve geniş. Bileği saran yapısıyla uzun süren antrenmanlarda konforunuzdan ödün vermezsiniz” diyor. Fiyatı: 490 TL.

Yürüyüşte hangi botu giymeli

Süleyman Şahin / İstanbul Doğa Sporları Kulübü Başkanı

Bilek burkulmalarına son

Asolo Reston Gore Tex

Doğa yürüyüşlerinde bot seçiminin yürüyüş konforu ve ayak sağlığı açısından çok önemli olduğunu düşünüyor Süleyman Şahin. “Asolo’nun bu modeli, patentli yeni teknolojisi ‘natural shape’ ile üretilmiş. Ayakkabının şekli ayak şekline çok benzer bir şekilde tasarlanmış ve bunun sonucu olarak ayağı çok iyi kavrıyor ve destekliyor. Bu da olası kazaları ve bilek burkulmalarını önleyecektir” diyor. Fiyatı:480 TL.

Yürüyüşte hangi botu giymeli

Hatice Uyar
Doğa yürüyüşçüsü

Rahatlık ilk sırada

Asolo Jumla Gv Ml

Uzun, zorlu ve yorucu parkurlar için rahatlığın çok önemli olduğunu düşünüyor Hatice Uyar. “Asolo Jumla kışlık olarak kullandığım botumdan su geçirmezlik özelliği ve rahatlığından dolayı çok memnunum. Yaz ve bahar ayları için de Mesita modelini tercih edebilirsiniz. Çok hafif, rahat ve su geçirmez!” diyor. Fiyatı: 730 TL.

Yürüyüşte hangi botu giymeli

Toprak Erol 

İstanbul Doğa Spor. Kulübü Dağcılık Şb. Sorumlusu

Mükemmel tutuş

The North Face Hedgehog Hike Mid GTX

“Tüm doğa ve macera sporlarında olduğu gibi malzeme seçimi, yaptığınız etkinliği doyulmaz ya da dayanılmaz hale getirebilir” diyor Toprak Erol. “Şimdiye kadar kullandığım en sağlam ve rahat bot. The North Face’in bu modeli, tabanı sayesinde kuru ya da ıslak zeminde mükemmel bir tutuş sağlıyor ve uzun süreli yürüyüşlerde dahi zemindeki irili ufaklı taş parçalarının varlığını hissettirmiyor. Botun ucunu ve yanlarını tamamen saran çarşak bandı sayesinde de ayağı ve ayakkabıyı darbelere karşı koruyor” diyor. Fiyatı: 630 TL.

Yürüyüşte hangi botu giymeli

Erdoğan Gümüş
Hürriyet Seyahat gezgini

Ayaklar kuru kalıyor

Merrell Capra Gore-Tex

Dayanıklılığı ilk sıraya koyuyor Erdoğan Gümüş. “Gore-tex astarlı oluşu nedeniyle su geçirmemesi önemli bir avantaj. Bu özellik aynı zamanda ayaklarımın terlemesi halinde, terin buhar yoluyla dışarı atılmasını ve ayaklarımın kuru kalmasını sağlıyor.  Vibram tabanı ile ani zemin geçişlerinde (yumuşak, sert, kayalık gibi) yer tutuşu, mikrop barındırmayan anti bakteriyel tabanlığının olması öne çıkan özellikleri” diyor. Fiyatı: 960 TL.

Yürüyüşte hangi botu giymeli

Şener Kalemci
Yürüyüş rotaları rehberi

Rengine takılmayın

Aku İtalyan Superalp Gtx

Tercih sırasında önceliğin taban yapısı olması gerektiğini düşünüyor Şener Kalemci. “Burun ve topuk kısmının dik kesitleriyle, derin dişleriyle toprak ve kayaçlarda hızlıca tutunmanızı sağlayacak, orta taban esnekliğiyle sert adımlarınızı yumuşatacak şekilde olmalı. Trekking ayakkabısı alacaklara bir diğer tavsiyem ise görüntü, renk gibi özellikleri arka planda tutmalarıdır. Zira bu ayakkabıların performansınıza katkısı ve doğada size sağlayacağı destek daha önemli” diyor. Fiyatı: 725 TL.

Yürüyüşte hangi botu giymeli

Bahar Gündoğdu
Hürriyet Seyahat gezgini

Hafif ve ekonomik

QUECHUA MH 100

Hafiflik ve darbelere karşı koruma özelliklerinin önemli olduğunu düşünüyor Bahar Gündoğdu. “Başlangıç seviyesi için taban boyunca uzanan darbe emicilik sistemi sayesinde ayaklarınızı rahat ettiriyor ve su geçirmez membran ile ayaklarınızın kuru kalmasını sağlıyor. MH 100’ü hafifliği ve ekonomik olması dolayısıyla birçok parkurda denedim” diyor. Fiyatı: 300 TL.

Yürüyüşte hangi botu giymeli

Erol Geygel
Kamptrek rehberi

Günlük kullanıma uygun

Asolo Tribe GV GTX

Dağcılık ve trekking yapan Erol Geygel, tercihlerin günlük kullanıma da uygun olması gerektiğini düşünüyor. “Asolo’nun Tribe modelini kullandığımda kendime daha çok güveniyorum; yağmur, çamur, kar, çarşak zemin fark etmiyor. Dağcılık ve trekking yapanların aradığı bir model. Ben bu botu o kadar çok sevdim ki, sadece trekking parkurlarında değil şehir içinde, hatta çalıştığım okulda bile kullanıyorum” diyor. Fiyatı: 1000 TL.

Yürüyüşte hangi botu giymeli

 

False