SHGM'den kabin bagajları konusunda uyarı

Yolcuların seyahat esnasında yanlarına aldıkları kabin bagajlarıyla ilgili Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden bir uyarı geldi. Uyarıyı havayolu şirketlerine bildiren genel müdürlük, acil durum tahliyesinde doğabilecek sıkıntılar nedeniyle, kabin bagajlarının yolcu akışında sıkıntı yaratabileceğini bildirdi

Haberin Devamı

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, yolcuların uçağa binerken yanlarına aldığı kabin bagajıyla ilgili havayollarını uyardı. İşte kabin bagajıyla ilgili o uyarılar…

Havacılık kuralları gereği yolcu uçağının koltuk kapasitesi ne olursa olsun, acil bir durumda 90 saniye içinde tahliyenin tamamlanması gerekiyor. Uçaklar havacılık otoritelerinin testlerinde tahliyeler uygulamalı olarak yapılıyor. Sonuçlara bakılıyor. Son yıllarda tahliye olaylarında 90 saniye kuralına uyuluyor. Ama en büyük problem, yolcuların yanlarına almaya çalıştıkları kabin bagajları. “Mal canın yongasıdır” diyen yolcular kabin bagajlarından ayrılamıyor. Tahliyelerde yolcu önce baş üstü bagaj kapağını açıyor. Bavulunu-çantasını indiriyor. Bavulunu sürükleyerek götürmek isteyenler, eli kolu dolu olanlara kadar koridorlar tıkanıyor. Arkadan gelen yolcuların birbirini eziyor. İkinci tıkanma, acil çıkış kapılarının önünde yaşanıyor. Özellikle kanat üzerindeki küçük acil çıkış kapılarından çantaları ile çıkmak isteyen yolcular akışı durduruyor.

SHGMden kabin bagajları konusunda uyarı

Haberin Devamı

Yolcular uyarılacak

SHGM bu konuda havayollarının tahliye sırasında yanlarına kabin bagajlarını almamaları için yeni uyarılar oluşturulmasını istedi. Bu uyarılar, koltuk ceplerindeki acil durum kartlarından kalkış öncesinde oynatılan videolara daha dikkat çekici olarak eklenecek. Kabin memurları, tahliye sırasında çantasını almaya çalışan veya aldığı bagajını yanında taşıma isteğiyle hareket eden yolculara müdahale edecek. 

SHGMden kabin bagajları konusunda uyarı

Her an karşılaşabilirsiniz

Kalkışta veya inişte, hatta uçağınız hareket etmeden bile yaşanan acil bir durum sonrasında tahliye operasyonu başlayabilir. Kimi zaman uçağın bir tarafındaki yangın nedeniyle tek taraftan tahliye yapılabilir. Tahliye sırasında çıkış kapılarının önünde ‘slide’ olarak adlandırılan şişme botlar, yaralanmadan çıkmanızı sağlayacaktır. Bu konuda kabin memurları belirli aralıklarla eğitim alır. Kuralları uygulamalı olarak yeniden yaşar. Gece uçuşlarında kabin ışıkları herhangi bir tahliye sırasında gözlerinizin karanlığa alışması için kapatılır.

Acil durumun altın kuralları

Haberin Devamı

ÇIKIŞ KAPISI: Koltuğunuza oturduğunuzda size en yakın acil çıkış kapısının nerede olduğunu öğrenmekte fayda var. Bu konuda koltuk ceplerindeki acil durum kartlarından yararlanabilirsiniz.

SİVRİ OBJELER: Tahliyede üzerinizdeki kalem veya topuklu ayakkabılar kapıdan çıkarken ‘slide’a zarar verebilir. Ayrıca topuklu ayakkabı kabinde ilerlerken düşmenize, koridorun tıkanmasına neden olabilir.

SAKİN OLUN: Tahliye başladığında sakin hareket etmeniz hayatta kalma şansınızı artıracaktır. Uçak karanlık olabilir. Veya etrafı duman sarabilir. Yerdeki fosforlu işaretleri izleyin.

ÇANTANIZA DOKUNMAYIN: Sakın yanınıza çantanızı almaya veya baş üstü dolaplarını açmaya çalışmayın. Önce kendinizi kurtarın.

Haberin Devamı

KAPIDA ZIPLAYIN: Acil çıkış kapısına ulaştınız. Burada bir çok yolcu atlamakta tereddüt ediyor, kilitleniyor. Zıplayın ve kapıyı meşgul etmeden dışarı çıkın.

YARDIMCI OLUN: Tahliye sonrasında herhangi bir tehlike yoksa ve kendinizi iyi hissediyorsanız, diğer yolculara yardım etmeye çalışın.

Yazarın Tüm Yazıları