GeriSeyahat Yeni başlayanlar için Dubai
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Yeni başlayanlar için Dubai

Yeni başlayanlar için Dubai

Memlekette kar boran varken Dubai Çölü'nde safari yapıp bedevi gibi dolaştım. Dünyanın en büyük gökdeleninin ve AVM’sinin olduğu Dubai'de lüksün, mimarinin ve alışverişin içinde kayboldum. Basra Körfezi’nde denize girip doyasıya yüzdüm... Tüm bunlar Dubai'de oldu. İşte içinize tam da şu sıralar içinizi ısıtacak bir öneri Dubai...

Türkiye’nin soğuk havasını arkamda bırakıp dört buçuk saat süren uçak yolculuğun ardından ‘en’lerin kenti Dubai'ye ulaştım. Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’nin en turistik emirliği. Şehirde ilk dikkatimi çekenler trafiğin neredeyse olmayışı, lüks araçlar ve her yerde gökdelenlerin olmasıydı. Bir de nüfusu 1.7 milyon olan Dubai'de yerli halktan çok Hintli, Pakistanlı ve Avrupalılar var.

Yeni başlayanlar için Dubai

124. kattan Dubai'yi seyretmek

Ülkenin simgesi ‘Burç Halife’ neredeyse Dubai'nin her yerinden görülüyor. Özellik bakımından 10 farklı rekoru elinde bulunduran binaya bakarken bile yoruluyor insan. Ne de olsa 161 katlı yapı, 828 metre yüksekliğiyle dünyanın en yüksek gökdeleni... Yükseklik korkunuz yoksa 124. kattaki ‘At the top’ seyir terasına çıkın. Bir dakikada 124 katı çıkan asansör dünyanın ‘şimdilik’ en hızlısı. Panoramik Dubai manzarasına bakarken araçlar ve insanlar karınca gibi gözüküyor. Giriş için önceden internetten bilet almanız gerekiyor. Fiyatı 95 BAE Dirhemi – AED’den (90 TL) başlıyor.

Yeni başlayanlar için Dubai

İÇİNDE KAYBOLACAĞINIZ DÜNYANIN EN BÜYÜK AVM'Sİ

Burç Halife’nin yanı başında dünyanın en büyük alana sahip AVM’si ‘The Dubai Mall’ bulunuyor. İçeriye girdiğiniz bölgeyi sakın unutmayın. O kadar büyük ki kaybolmanız garanti. Çünkü ben kayboldum... İçeride mağazaları gezdirmek için kırmızı taksiler bile var. Ne kadar büyük olduğunu siz düşünün. Ama ne yaparsanız yapın tüm mağazaları gezmek imkânsız. Dünyanın en ünlü markalarının yer aldığı mağazalar birbiri ardına sıralanmış. Türk Lirası’nın değer kaybıyla AED’yle kur neredeyse aynı seviyeye gelmiş.

Fiyatlar Dubai'de Türkiye’yle hemen hemen aynı. AVM’de 33 bin canlının yer aldığı dev akvaryum, şelaleler ve Emirates A380 yolcu uçağında uçuş simülatörü gibi görecek, deneyimleyecek onlarca şey var.

Yeni başlayanlar için Dubai

Dubai’de lezzet turu

Dışarıya çıktığımda hava kararmıştı. Işıklandırmalarla gökdelenler özellikle de Burç Halife bir mücevheri andırıyordu. O anda müziğin ritmine göre değişen ışık ve su gösterisi başladı. Yaklaşık 3-4 dakika süren gösteri oldukça etkileyici. 18.00’den sonra her yarım saatte bir bu şov yapılıyor.

Mağaza mağaza dolaştıktan sonra çok acıktım. Dubai’nin kendine özgü bir mutfağı yok. Ama dünyaca ünlü her mutfağı bulabileceğiniz restoranlar var. Ben de hem bu su gösterisini yanı başında izleyeceğim hem de birbirinden lezzetli etlerle midemi bayram ettireceğim Türkiye’den de tanıdığımız ‘Günaydın Steak’e gittim. Türk olduğunuzu söyleyince daha bir ilgi gösteriyorlar. Kuzu eti gibi kullanılan malzemelerin çoğu Türkiye’den geliyor.

Yeni başlayanlar için Dubai

Başka bir zamana yolculuk

İstanbul’un soğuğundan buraya gelip de 25 derece havada denize girmeden dönmek olmazdı. Basra Körfezi’nde doyasıya yüzdüm. Su temiz, sıcak ve dalgasızdı.

Dubai'de safari öncesi tavsiyeler

Daha sonra sabah erkenden kalkıp çölde safari için araca atlayıp yola koyuldum. 45 dakikalık bir yolculukla bütün o modern yapılardan uzaklaşıp çölün ortasına geldik. Yöresel kıyafet beyaz kandura ve başa örtülen kefiyeyi giyip bir bedevi gibi kendimi iyice kaptırdım. Tavsiyem, safari başlamadan önce kemerinizi takmanız ve gelmeden önce pek bir şey yememeniz.

Yeni başlayanlar için Dubai

Kum tepelerine batıp çıkan araçta bir yandan eğlenirken diğer yandan başım döndü. Ama uçsuz bucaksız Dubai Çöl'ü insanı başka bir zamana götürüyor. Hayaller kurup, harika fotoğraflar çektim. Safari için acente firmalarıyla anlaşabilirsiniz. Otelden de yardım isteyebilirsiniz. İyi bir safari turu için 290-385 TL ödemeniz gerekiyor. Sıkı bir pazarlıkla fiyatı düşürebilirsiniz.

Avrupalıların meskeni: Dubai

Dubai'de ‘görmeden dönmeyin’ dedikleri bir başka bölge ise Dubai Marina. Basra Körfezi kıyı şeridini 3 km. genişleterek, yani denizi doldurarak oluşturmuşlar. Yapay kanal etrafında yükselen lüks konutlar, sayısız rezidanslar, kafeler, mağazalar ve lüks teknelerle şehrin akşam gezilecek en güzel yeri burası. Dubai’ye yerleşen Avrupalıların buradaki evlerde yaşamasının bir sebebi olmalı.

Yeni başlayanlar için Dubai

Kıyı boyunca hediyelik eşya ve yiyecek satan seyyar tezgâhlar arasında Maraş dondurmacısı bile var. ‘Pier 7’ binasının üçüncü katında yer alan ‘Cargo Dubai’nin tüm marinayı gören balkonundaki bir masaya oturdum. Atıştırmalık bir şeyler söyleyip Dubai'nin ışıl ışıl aydınlatılan gökdelenlerin, sokakların ve marinanın tadını çıkardım.
Katamaran’ı üzerimden çıkarıp Türkiye’ye dönerken ardımda yazdan kalma bir mevsimi, alışveriş ve lüksün kentini bıraktım. Dubai’ye tekrar gideceğim kesin.

Dubai'de mutlaka bilinmesi gerekenler

* Birleşik Arap Emirlikleri’ne giriş için vize isteniyor. 30 günlük turist vizesini 90 dolara online başvuruyla alabilirsiniz.

* Dubai'de para birimi olarak AED kullanılıyor. 1 TL = 1,046 AED yapıyor. Tüm harcamalarınızı dolarla da yapabilirsiniz.

* Dubai'de sanıldığı gibi alkol yasak değil. Kamusal alanda satılmıyor. Ancak restoran ve otellerde bulabilirsiniz.

* Türkiye’den direkt uçuşlar dört buçuk saat sürüyor. Ve fiyatlar 950 TL’den başlıyor.

Yeni başlayanlar için Dubai

* Dubai tarihi bir geçmişe sahip olmadığı için yerel bir mutfağa sahip değil. Ancak dünyaca ünlü mutfakları bulabileceğiniz çok sayıda restoran var.

* Dubai’ye gidilecek en iyi dönem kasım ve mayıs arası. Şu anda sıcaklıklar 22-28 derece arasında. Yaz aylarıysa 50 derece seviyelerinde oluyor.

Dubai'de ödüllü Türk oteli

Dubai’ye Palmiye Adası’ndaki Rixos The Palm Dubai’nun davetiyle gittim. Otel, geçen hafta bölgenin en önemli ödüllerinden biri olan ‘The Hozpitality Excellence Awards 2016’ da en iyi beş yıldızlı otel ödülünü ve en iyi otel müdürü ödülünü kazandı. Bölgede ultra her şey dahil konseptine sahip ilk ve tek otel de burası. Dubai siluetini gören plajı, havuzları ve İtalyan ve Türk mutfağı restoranları var.

Yeni başlayanlar için Dubai

False