Uçağa kaç dakika kala binebilirsiniz?

Koşturarak havalimanına ulaşmaya çalışıyorsunuz. Yetişirseniz uçağa bineceksiniz. Ya yetişemezseniz?.. Kontuar veya kapı uçuşa kaç dakika kala kapanıyor?

Haberin Devamı

İç hat uçuşları yeni yeni yaygınlaşırken kalkış saatine 5 dakika kala havalimanına gelip görevlilerle kavga eden yolcuların haberlerini sık sık yapardık. Birçok yolcu o yıllar otobüs gibi uçuşa birkaç dakika kala gelip bineceğine inanırdı. Artık Türk yolcu da bilinçli. Havalimanına erken gelip son dakikaya kalmadan uçağa binmeye çalışıyor. Ama oldu ya trafiğe takıldınız. Geç kaldınız. Büyük bir havalimanındaysanız sizi stres dolu dakikalar bekliyor.

İşte uygulamalar

Türk Hava Yolları: İç hat seferlerinde uçuştan 45 dakika önce, dış hat seferlerinde uçuştan 60 dakika önce check-in işlemleri sona eriyor. Eskiden uçuşa 15 dakika kala yolcu alınabilirken geçen yıl sonunda uygulama 20 dakikaya çıkardı. İnternet check-in’i ise uçuşa 24 saat kala açılıyor. Kapanış, iç hatlarda 45, dış hatlarda da 90 dakika önce.

Pegasus: Online check-in uçuştan 72 saat önce başlıyor. Uçuşa 60 dakika kalıncaya kadar devam ediyor. Kontuara son bagaj teslimi veya check in işleminin uçuşa 45 dakika kalıncaya kadar tamamlanması gerekiyor. Kapı uçuşa 10 dakika kala kapatılıyor.

Onur Air: Uçuştan 24 saat önce online check-in başlıyor, iç hatlarda 60, dış hatlarda da 90 dakika kala sistem kapanıyor. İç hatlarda 30, dış hatlarda (KKTC dahil) uçuşa 60 dakika kala kontuar kapanıyor. AtlasGlobal: İç hatlarda 30 dakika, dış hatlarda 60 dakika kala kontuar kapanıyor. Uçağa son yolcu kapı kapanmadan 15 dakika önce alınıyor. Online check-in 48 saat kala açılıyor. Son 90 dakikaya kadar işlem yapılabilir.

SunExpress: Uçuşa 24 saat kala sistem açılıyor. Dış hat 1 saat, iç hatta 45 dakika kalaya kadar işlem yapabilirsiniz. İşleminizi tamamladıktan sonra dış hatta 45, iç hatta 30 dakika önce yolcu salonunda uçağa biniş için hazır olmanızda fayda var.

UÇAĞA HIZLI BİNME YOLLARI

İNTERNETTEN CHECK-IN: Ne kadar son dakikacı olsanız da yapacağınız ilk şey uçağa binmenizi garanti altına alacak check-in işlemi olmalı. Havayoluna göre değişmekle birlikte şirketler uçuşa en az 24 saat kala sistemi açıyor.

UYGULAMAYI İNDİRİN: Akıllı cep telefonları için havayollarının uygulamalarını indirmekte fayda var. İşleminizi daha hızlı tamamlayabilirsiniz.

UÇAĞA BİNİŞ KARTI: İnternetten işleminizi yaptınız. Boarding card olarak adlandırılan uçağa biniş kartını kâğıda basmayı unutmayın. Veya size barkod olarak gönderilen mesajı silmeyin.

CHECK-IN MAKİNELERİ: Hiç sıraya girmeden terminalde check-in makinelerini de kullanıp uçağa biniş kartınızı oluşturabilirsiniz. Çekinmenize gerek yok. Her havayolunun veya yer hizmetleri şirketinin makinelerin başında görevlisi bulunuyor.

KABİN ÖLÇÜLERİNDE BAGAJ: Zaman kaybının önüne geçmek için kabin ölçülerine sahip bir bavulla uçun. Tekrar sıraya girmeyin.

AYRICALIKLI YOLCU OLUN: Özel yolcu hizmeti veren şirketler ile ayrı kontuar, güvenlik ve pasaport çıkış noktası kullanabilirsiniz. Bazı düşük maliyetli havayolu şirketleri ek ödeme ile size kontuarda öncelik sağlıyor.

Yazarın Tüm Yazıları