Kokpitte uyumak!

Bir Jumbo Jet yolcu uçağının kokpitinde güne uyanmak ister misiniz? Uçak veya havacılık temalı otellerin sayısında hızlı bir artış var.

Haberin Devamı

Geçen hafta, Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da tarihi bir taşınma operasyonuna tanıklık ettim. Saatler gece yarısını gösterirken, iki ay öncesine kadar Hollandalı KLM Havayolları’nda uçan ve 30 yaşında emekliye ayrılan Boeing 747-400 tipi yolcu uçağı son yolculuğuna ‘karayoluyla’ çıktı. Otoban ve ara yollarda trafik kesildi, direkler söküldü. 12.5 km’lik yola çelik levhalar serildi. 192 tekerlekli treyler üzerinde, saatte en fazla 5 km. hızla dev yolcu uçağı, Schiphol Havalimanı yanındaki bir otelin bahçesine taşındı. Otel, iki Türk işinsanı Yıldıray Karaer ile Atılay Uslu’nun sahip olduğu Corendon Grubu’na aitti.

Kokpitte uyumak


Bu yıl hizmete giren 4 yıldızlı otel, 680 oda, süit ve stüdyo daire ile aynı zamanda Benelüks bölgesinin en büyük otel yatırımı. Ancak bahçeye konulan iki katlı yolcu uçağı farklı bir amaçla kullanılacak. İçinde 5 boyutlu bir simülatör, kafeterya ve toplantı salonları olacak. Önümüzdeki eylül ayında Boeing 747 kapılarını misafirlerine açacak. Uçaktan önce Corendon’un yine Amsterdam’daki otelinde bir odaya Boeing 737’nin kokpiti ile kabin kesiti yerleştirilmişti. ‘737’ numaralı odayı ikiye bölen uçağın burnu da dışarı çıkartılmıştı. Bir tarafı yatak odası, diğer tarafı toplantı odası haline getirilen ‘737’ numaralı oda, büyük şirketler tarafından yoğun olarak ‘yaratıcı toplantılar’ için kullanılıyor. Odanın bir başka müşterisi de çocuklu aileler. Minik misafirler bu odada kalmaya bayılıyor.

Kokpitte uyumak


Eh pahalısı 650 dolar

İnternet üzerinden bu konuda araştırma yaptığınızda fiyat olarak en pahalı havacılık temalı otel, ABD’nin Connecticut eyaletindeki Winvian otelinde bulunuyor. Tesisin en ünlü odası bir Sea King helikopteri. Özel hangarda tutulan helikopterin içi bar olarak tasarlanmış. Yatak odası ve banyo helikopterin yanında. 1968 model olan Sikorsky imalatı Sea King, uzun yıllar ABD Sahil Güvenlik birimleri tarafından kullanılmış. Otelin gecelik fiyatı 650 dolar.

Dünyada yolcu uçuşlarında kullanılan son Boeing 727, geçen günlerde İran’da emekli oldu. 1970’lerin efsane uçağıyla nostaljiyi Kosta Rika’da Manuel Antonio’da yaşayabilirsiniz. Bir zamanlar Güney Afrika Havayolları’nda uçmuş, bir süre 727 yolcu uçağı yerden 15 metre yükseltilerek otel haline getirilmiş. Uçağın içi tamamen ahşap ile kaplanmış. Gecelik fiyatlar 250 dolardan başlıyor. Stockholm’de Arlanda Havalimanı’na komşu ‘Jumbo Hostel Stockholm’ size Boeing 747 Jumbo Jet’te yaşama imkânı sunuyor. Uçağın bir zamanlar yüzlerce yolcu taşıyan kabini 26 odalı otel olarak hizmet veriyor. Kral dairesi de kokpit. Eskiden first class olarak kullanılan ikinci katı ise 24 saat açık kafe-bar haline getirilmiş. Gecelik fiyat 100 dolardan başlıyor.

Kokpitte uyumak


Vietnam Savaşı’ndan kalma

Almanya’nın Teuge kentindeki Vliegtuigsuite oteli ise sizi Doğu Almanya zamanında ülkenin milli havayolu Interflug’da uçmuş pervaneli yolcu uçağı Ilyushin Il-18’de ağırlıyor. 1960 model 120 kişilik uçak özel süiti ile farklı bir konsepte hizmet veriyor. Uçakta jakuzi de var.
Uçak oteller arasında en eskilerden biri de Yeni Zelanda Otorohanga’daki ‘The Plane Motel’. Otele ev sahipliğini Vietnam Savaşı’nda da kullanılmış İngiliz yapımı Bristol tipi kargo uçağı yapıyor. Biri kokpitte, diğeri kabinde iki odası var.

Yazarın Tüm Yazıları