Ekonomik yurt dışı tatili için ipuçları

Geçtiğimiz günlerde "Bundan sonra ben nasıl yurt dışı gezisi yaparım?" cümlesini kurduysanız ya da en azından, bir kez olsun aklınızdan geçtiyse, bu yazı sizin için! Çünkü yurt dışında gezmek, dikkatli harcama yapanlar ve bazı püf noktaları bilenler için zannedildiği kadar masraflı olmuyor. İşte yurt dışında ekonomik seyahat etmenin yolları...

Haberin Devamı

Mümkünse hafta içi gezin

Yurt dışı seyahati planlarken iki kilit nokta, ucuz uçak bileti ve uygun fiyata konaklama bulmak oluyor. Uçak biletini ve konaklamayı uygun fiyata getirmenin yolu ise erken davranmanın yanı sıra, eğer imkan varsa seyahati hafta içine denk getirmek olabilir. Uçak biletlerinin en ucuz olduğu günler genellikle çarşamba ve perşembe günleriyken, konaklama için de cumartesi-pazar günlerinin diğer günlerden daha pahalı olduğu görülüyor.

Ekonomik yurt dışı tatili için ipuçları

Otel şart değil

Ziyaret edilen şehir eğer Avrupa'nın "pahalı" olarak bilinen şehirlerindense, otel yerine diğer alternatiflere yönelmek gerekebilir. Bazı şehirlerde otelde konaklamak pahalı olduğu gibi, doluluk oranları çok öncelerden yüksek, seçenekler ise kısıtlı oluyor ve bu durum yan yollara sapmayı gerektiriyor. Ev ya da oda kiralamak için Airbnb, günlük ev paylaşımı için Couchsurfing, evdeki düzeni kısa süreli sağlamak karşılığında konaklamak için Housesiting gibi, her geçen gün bir yenisiyle tanıştığımız konaklama seçenekleri mevcut. Berlin, Londra gibi şehirlerde günlük ev kiralama sistemleri, oteller ile rekabet halindeyken; bu fırsatı değerlendirip çok ucuza, hatta bedavaya konaklamak bile mümkün.

Ekonomik yurt dışı tatili için ipuçları

Haberin Devamı

Yemek için alternatif çözümler

Yurt dışında şık restoranlarda yemek yemek ve yeni lezzetlerle tanışmak herkes için elbette önemli bir deneyim. Fakat her öğünde restoranlara bağımlı kalmak hem bütçenizi sarsabilir hem de sizi sürekli olarak mekan/menü araştırması yapmak zorunda bırakabilir. Bu zorunluluğu kırmak için ilk alternatif yemek yapmak. Mini mutfak özelliği olan odaları ya da standart evleri tercih ederek kendi yemeğinizi kendiniz yapabilirsiniz. İkinci seçenek ise, soğuk/sıcak yemek seçenekleri olan süpermarketleri keşfetmek ya da sağlıklı fast food mekanlarını tercih etmek olabilir. Yurt dışında Marks & Spencer, Spar, Tesco gibi büyük süpermarket zincirlerinin, merkezi lokasyonlarındaki şubelerinde yemek reyonlarını bulabilirsiniz.

Ekonomik yurt dışı tatili için ipuçları

Haberin Devamı

Benim en sevdiğim ve önerdiğim sağlıklı fastfood mekanı ise Pret a Manger. Pek çok ülkede şubesi bulunan, çok uygun fiyatlara pratik ve sağlıklı yiyecek alternatifleri sunan Pret A Manger, bol avokadolu, deniz ürünlü salataları ve nefis çorbalarıyla Paris ve Londra seyahatlerimi daha da lezzetli hale getiriyor. Son olarak, sokak lezzetlerini deneyimlemek, karşınıza çıkacak pazarlarda ve festivallerde sunulan aperatifleri tatmak da bütçenizi korumanızda yararlı olacaktır.

Ulaşım yollarına iyi çalışmak şart  

Gidilecek şehrin ulaşım ağını iyi öğrenmek ve en uygun fiyata gelecek ulaşım biletlerini almak büyük önem taşıyor. Kimi zaman pahalılığıyla ünlü olan Londra, Paris gibi şehirlerde plansız gezmenin sonucunda,  en büyük harcama kalemi ulaşım haline gelebiliyor. Metro, tramvay, otobüs gibi toplu taşıma araçlarının saat kaça kadar hizmet verdiğini, bilet türlerinin aktarma süreleri ve ücretlerini önceden öğrenmek, eğer varsa ulaşım kartlarının sunduğu fırsatları değerlendirmek bütçe planlamasında oldukça önemli.

Haberin Devamı

Ekonomik yurt dışı tatili için ipuçları

Magnet sevenler, ara sokaklara

Souvenir, yani hediyelik eşya alışverişi yapmayı düşünüyorsanız, şehrin en turistik noktasındaki mağazaları tercih etmemenizi öneririm. Yalnızca bir magnet alma hayaliniz varsa dahi, şehrin daha sakin bir bölgesinde bir mağazadan ya da sokak sergisinden alışveriş yapmanız, en turistik meydanlardaki mağazalardan çok daha avantajlı olacaktır.

Ülke / şehir değişiminde tercihim: Otobüs

Eğer birden fazla şehre ya da ülkeye gitmeyi planlıyorsanız, çoğu bölgede otobüs ile yolculuk yapmak, trenden çok da uygun fiyata gelebiliyor. Son seyahatimden örnek vermem gerekirse, Prag-Viyana-Budapeşte arası aktarmalarda ücretsiz içecek servisi, hızlı internet gibi imkanlara sahip, lüks otobüsleri tercih ederek tren seçeneğine göre çok daha hesaplı ve konforlu bir yolculuk yapmayı başardım. Bu nedenle, tren ve otobüs, hatta uçak biletlerinin hepsini bir taramak şart.

Haberin Devamı

‘Ücretsiz’ seçenekler her yerde var

Yurt dışında ücretsiz girilebilen pek çok mekan, ücret ödemeden yapılabilecek çok sayıda etkinlik olabiliyor. Londra'nın ücretsiz ziyaret edilebilen müzeleri, Paris'in pek çok müze ve sarayına ücretsiz girilebilen günleri, Avrupa Müze Gecesi, Viyana Film Festivali ya da Prag Jazz festivali gibi ücretsiz katılabileceğiniz sokak festivallerini araştırmadan seyahat planınızı yapmayın!

Yazarın Tüm Yazıları