Sevil Mert

Pisidya’nın en önemli şehri ve dini merkezi: Sagalassos

13 Haziran 2019
Sagalassos Antik Kenti, önce antik dönemde Pisidya’nın en önemli şehri aynı zamanda dini merkeziydi. Roma döneminde de şehir önemini sürdürdü ve bölgenin seramik üretim merkezi oldu. 1000 yıllık çeşmeleri, göz alıcı manzarası, sarp kayalara yerleşmiş konumuyla Akdeniz’in en etkileyici antik kentlerden biri Sagalassos.

Sagalassos’taki ilk yerleşim MÖ 12 bin yıl öncesine dayanıyor. Sagalassoslular MÖ 3 bin yılın sonlarında Batı ve Güney Anadolu’da yaşayan Luvi kabilelerinin bir kolu olan Pisidya halkındanlarmış. Likyalılar, Karyalılar, Frigler gibi Burdur ve çevresinde hüküm sürmüş olan medeniyetin adı Pisidler, bölgenin adı ise Pisidya olarak geçiyor. MÖ 333 yılında Büyük İskender, bu şehri ele geçirmiş, MÖ 25 yılında ise şehir Roma kentleri arasına katılmış. Şehir MS 590 yılında yaşadığı büyük bir depremle yerle bir olmuş ve zamanla önemini yitirmiş. Selçukluların 13. yüzyılda bölgeyi işgal etmesiyle şehirdeki yerleşim tamamen sona ermiş.



Belçikalı arkeolog Marc Waelkens Sagalassos’u ziyaret ettiğinde çok etkilenir. Öğretim üyesi olduğu Belçika-Leuven Katolik Üniversitesi kendine maddi ve teknik destek sağlar ve kazılar 1990 yılında üniversite adına başlar. 10 yıl gibi kısa bir sürede antik kentten pek çok önemli bölüm toprak yüzüne çıkarılır. Sagalassos’un bulunduğu bölgede Düzen Tepe, İskender Tepe gibi pek çok irili ufaklı tepe var ve o tepelerde de yerleşim olduğu biliniyor. Henüz buralarda hiç kazı yapılmamış, hâlâ toprak altında pek çok cevher yatıyor. Sagalassos, antik dönemlerdeki en uzun süreli seramik üretimi merkezi olması özelliği ile 2009’da UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alındı.

Sagalassos Antik Kenti’nde görülecek yerler

Sagalassos Antik Kenti’ni gezmek için üç farklı rota çizilmiş. ‘Sarı, Kırmızı ve Mavi Rota’. En kısa rota olan Sarı Rota’yı tamamlamak bir saat sürüyor, tüm rotaları tamamlamak isterseniz dört saatinizi ayırmanız gerek. En kısa rota olan ‘Sarı Rota’ üzerinde Sagalassos’ta görülmesi gereken en önemli noktalar yer alıyor. Restorasyon sayesinde bugün 1000 yıl önceki yerinden akan Antoninler Çeşmesi Sagalassos’un en popüler ve en etkileyici yeri.

Yazının Devamını Oku

Kuzeyin güzel şehri Kopenhag’da bedava gezmeye ne dersiniz?

6 Haziran 2018
Euro almış başını gitmiş ama biz seyahatlerimize devam etmek istiyoruz! O halde en iyi çözüm seyahatlerimizi daha ucuza getirmek. Seyahatlerimizi ucuza getirmenin yollarından biri, gittiğimizde yerdeki ücretsiz veya uygun fiyata yapılabilecek aktiviteleri bulmak. Kopenhag’da bedava yapılabilecek 10 birbirinden güzel aktiviteyi derledim, işte detaylar...

1- Kastelette - Kopenhag Kalesi
Kopenhag’ın en güzel yerlerinden biri olan Kastelette, yıldız şeklindeki yapısı ise ve Ortaçağ Kaleleri gibi etrafını dolduran iki kat hendeği, yemyeşil çevresi ve içindeki kiremit rengi binaları ile Andersen Masalları’ndan fırlamış gibi. Kaleye giriş ücretsiz, istediğiniz gibi içini dışını dolaşabilir, bahçesinde piknik yapabilirsiniz. Bahçede sizi bir de yel değirmeni bekliyor ki, o masal ortamını tamamlıyor.



2- Küçük Denizkızı Heykeli
Kopenhag’ın simgesi haline gelmiş olan bu bronz heykel Kastelette’nin deniz tarafında suyun içinde yer alıyor. Açıkta duran heykeli görmek için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor. Ancak itiraf edeyim; Kopenhag’ın simgesi bu muymuş diye hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz, küçük albenisi olmayan bronz bir heykel bu. Kale Andersen Masallarından fırlamış gibi ama asıl Andersen’den esinlenen Küçük Denizkızı heykeli, Andersen’in aynı adlı masalından esinlenilerek yapılmış.

Yazının Devamını Oku

Antik Frig Yolu’nda üç gün

30 Mayıs 2018
Ülkemizdeki tematik yürüyüş yollarının sayısı her geçen gün artıyor. En bilindik Likya Yolu’nun peşinden Karia Yolu, Frig Yolu, Efes-Mimas Yolu gibi yeni yolların işaretlemeleri de bitirilip turizme açılıyor. Doğa yürüyüşlerini ve kültür gezilerini sevenler için, tarih ve doğa dolu geziler için alternatifler artıyor. Frig Yolu toplam 506 kilometrelik yürüyüş rotası ile tamamını yürümek isteyenler için neredeyse 20 günlük bir aktivite, benim gibi üç günlük bir gezi ile de hem Friglerden kalan önemli eserleri görebilir, hem de Antik Frig Yolu’nun belli bölümlerini yürüyebilirsiniz. İşte Antik Frig yolu'nda üç gün süren yolculuğum...

Frig Yolu, diğer temalı yürüyüş yollarından farklı olarak tek bir hat üzerinde bulunmuyor. Yolun kesişme noktası Friglerin dini merkezi olan Midas şehri, Midas merkezli üç ayrı kolda yürüyüş rotaları bulunuyor. Biz

Frig Yolu Rota 1 – Afyonkarahisar (Seydiler-Yazılıkaya): Afyonkarahisar rotası toplam 140 km’lik yürüyüş parkuruna sahip.
Frig Yolu Rota 2 – Kütahya (Yenice – Yazılıkaya): Kütahya rotası 147 km’lik yürüyüş parkuruna sahip.
Frig Yolu Rota 3 – Eskişehir – Ankara (Yazılıkaya-Gordion): Eskişehir rotası 219 km yürüyüş parkuruna sahip.

Birinci gün – Asmainler Vadisi üzerinden Büyük Yayla Gölü

Ben üç günlük seyahatimde Afyonkarahisar ve Eskişehir rotalarından bölümler yürüme imkânı buldum. İlk yürüyüş parkurumuz Asmainler Vadisi üzerinden çam ormanları içinde bir yoldan Ballıkayalar’ı görerek Büyük Yayla Gölü’ne ulaşan yaklaşık 24 kilometrelik bir yürüyüş yolu idi.

Yazının Devamını Oku

Cennette iki hafta (Endonezya)

14 Mart 2018
Güneydoğu Asya’nın cennet ülkesi Endonezya, binlerce adadan oluşan dünyanın en kalabalık ve coğrafi olarak en dağınık ülkelerinden biri... Tropik iklimde yer alan yemyeşil doğası, beyaz kumsalları ile bir cennet iken deprem kuşağında yer alan sık sık volkan patlamaları, depremler ve tsunami felaketleri ile adından söz ettiren bir cehennem. Birbirinden güzel plajları, doğa güzellikleri, volkanları, dünyaca ünlü farklı inançları temsil eden tapınakları ve dalış noktaları ile Endonezya adalar topluluğu olmasının bütün avantajlarını bir araya toplamış durumda. İşte cennet ve cehennemin bir arada olduğu yer Endonezya…

Öncelikle en baştan söyleyeyim, Endonezya’yı iki haftada gezip bitirmeniz mümkün değil çünkü Endonezya yaklaşık 8 bininde yaşamın olduğu 18 bin adadan oluşuyor. Ben kendi tecrübelerim doğrultusunda Endonezya’ya yaptığım iki haftalık seyahatin tecrübelerini paylaşacağım. Bu iki haftalık planın Endonezya’nın en iyilerini kapsadığını söyleyebilirim. Gidiş ve dönüşün de neredeyse 1 gününüzü alacağını da varsayarak 14-15 günlük Endonezya seyahatimiz hayatımızın en güzel seyahatlerinden biri oldu.

Java Adası - Yogyakarta 3 gün

Java Adası için Endonezya’nın kalbi diyebiliriz. Başkent Jakarta’nın bu adada olmasının yanı sıra nüfusun büyük çoğunluğu bu adada yaşıyor. Jakarta ekonomik uçak bileti de bulabileceğiniz bir nokta, biz de Jakarta’ya uçup oradan iç hat uçuşu ile Yogyakarta’ya geçtik. Jakarta pek çok ülke başkentinin olduğu gibi vakit kaybetmeye değer bir şey sunmuyor, bu nedenle planınıza almanıza gerek yok. Yogyakarta ise tam bir ‘’sırt çantalı’’ cenneti. Yogyakarta’da geçireceğiniz zamanı aşağıdaki şekilde değerlendirebilirsiniz:

Bir gün Borobodur Tapınağı’nda gün doğumu, Prambanan Tapınağı’nda gün batımı planlayın.
Bir gün Yogyakarta şehir içindeki müze ve sarayları gezerek geçirebilirsiniz.
Bir günü de Jomblang Mağarası’nda mağara yürüyüşü yapabilir ve Kaliburu Ulusal Parkını ziyaret edebilirsiniz.

Yazının Devamını Oku

Beyaz Yakalıdan Dünyayı Gezme Tüyoları | Nereden Geliyor Bu Değirmenin Suyu?

1 Ağustos 2017
“Dünyayı geziyorum” deyince akla gelen ilk sorulardan biri “Nereden geliyor bu değirmenin suyu?”. Değirmenin suyu ne babadan ne de kocadan, ne mirasa kodum ne de piyango çıktı... Herkesin duyunca rahat edeceği, “babadan zengin tabii, o gezmeyecek de ben mi gezeceğim” denecek bir durumum yok. Bildiğimiz yılın 300 günü çok yoğun çalışıp geri kalan 60 günü geziyorum. Yani benim değirmenin suyu beyaz yakalı maaşım. İlk paragraftan cevabı verdim diye okumayı bırakmayın. Beyaz yakalı maaşı ile dünyayı gezme tüyoları için okumaya devam :)

Beyaz Yakalı Maaşı ile Dünyayı Gezme Tüyoları

 

Haydi size “zengin” olmadan gezmenin tüyolarını vereyim. Sihirli bir formül yok, herkesin isterse uygulayabileceği çok basit önerilerim olacak. Kendinize güzel bir kahve koyun, keyifle okuyun :)

 

           

Size “cimrilik edin, bütün paranızı seyahate harcayın” demiyorum. Ama bilmem kaçıncı ayakkabınızı, birbirine benzeyen yirminci tshirtünüzü almayın diyorum. Her gün dışarıda kahve içtiğinizde ayda neredeyse 300TL sadece kahveye harcadığınızı fark edin istiyorum. Kısacası düzenli para harcadığınız yerlere harcamalarınızı azaltabilirseniz gezi fonunuza önemli bir destek yaratabilirsiniz.

 

Özellikle kadınların bu konuda gidecek çok yolu olduğundan eminim, kendimden biliyorum. Gardrobumdaki beşinci kırmızı spor ayakkabıyı aldığımda aydınlanıp artık yeni ayakkabı almamam gerektiğine kanaat getirmiştim ve son üç senedir yeni ayakkabı almıyorum. Düşünün dolabımda ne kadar çok varmış ki hala idare edebiliyorum.

Yazının Devamını Oku

Beyaz Yakalıdan Dünyayı Gezme Tüyoları | Yılda 14 İş Günü İzin Kullanarak Dünya Nasıl Gezilir?

18 Temmuz 2017
Milli Piyangoda büyük ikramiye kazanırsan ne yaparsın sorusuna en çok verilen cevap ne biliyor musunuz? “Dünyayı gezerim”.

O kadar büyük bir mesele, o kadar çok paraya ihtiyaç var ki ancak büyük ikramiye kazanılırsa dünya gezilebilir sanıyoruz milletçe. Halbuki gerçekler öyle değil. Bundan sonra her Salı, Hürriyet Seyahat’te yayınlanacak olan yazılarımda sizlere piyango kazanmadan dünyayı nasıl gezeceğinize dair tüyolar vereceğim. İşi gücü bırakmadan aksine çok yoğun bir iş temposunun arasında 50’den fazla ülkeyi sadece yıllık izinlerinde gezen ben, sizlere biraz olsun ilham vermeye çalışacağım. Gezdiğim ülkeri görmek isterseniz tıklayın.

O zaman gelelim bu dünyayı gezme konusuna… Hepimiz biliyoruz ki gezmek için zaman ve para olmazsa olmaz, yol arkadaşı ise opsiyonel. Bu yazımda öncelikle zaman konusuna nasıl çözüm bulacağınıza dair önerilerimi paylaşacağım.

YILDA 14 İŞ GÜNÜ İZİN KULLANARAK DÜNYA NASIL GEZİLİR?

Yaklaşık 10 yılda 50’den fazla ülke gezmiş olan bir beyaz yakalı olarak söyleyebilirim ki 14 iş günü izinle yılda 60 günden fazla izin yapmak mümkün. Nasıl mı? Okumaya devam!

Benim gizli formülüm resmi tatilleri takip etmek ve seyahat planımı çok erken yapmak. Her yıl Ocak ayında, hatta bir önceki yıl Aralık ayında yılın resmi tatilleri takvimini önüme koyup hangileri hafta sonu ile birleşiyor, hangilerinin önü ya da arkasına izin kullanırsam uzun bir tatil çıkarabilirim şeklinde kendime bir tablo çıkarıyorum.

KISA TATİLLER

Yazının Devamını Oku