İtalya’nın içinde iki küçük devlet: Vatikan ve San Marino

İtalya, görülmesi gereken onca bölge, şehir ve kasabasının yanı sıra iki küçük ülkeyi de sınırlarında barındırıyor. Roma sınırları içinde yer alan Vatikan ve ilginç özelliklere sahip San Marino…

Haberin Devamı

Roma sınırlarının içinde bir güzel: Vatikan

Aziz Petrus’un şehit edildiği yere kurulan Vatikan, dünyanın en küçük ülkesi... 500 kişinin yaşadığı bu küçük devlet, 1929 yılında bu yana bağımsız. Vatikan renkli üniformalarıyla İsviçreli 100 asker tarafından korunuyor. Papa’nın halka hitap edebilmesi için tasarlanan San Pietro Meydanı, Vatikan’ın en önemli meydanı. Meydanın tam ortasında Mısır dikilitaşı yükselir.

İtalya’nın içinde iki küçük devlet: Vatikan ve San Marino


Michelangelo, Bernini gibi büyük sanatçıların eseri olan muhteşem San Pietro (Aziz Petrus) Bazilikası, 16. yüzyılda yapılmış. Barok ve Rönesans izlerinin görülebileceği bu muhteşem yapının devasa kubbesi, Michelangelo’nun tasarımı ve 136 metre yüksekliğinde... Hayranlık oluşturan bu yapının içi de en az dışı kadar görkemli. İçerde sergilenen, Michelangelo’nun mermerden yaptığı Meryem’in kucağındaki İsa heykeli (Pietro), İsa’nın çarmıhtan indirilmesinden hemen sonrasını tasvir etmekte… Michelangelo, bu eseri 25 yaşındayken yapmış.

İtalya’nın içinde iki küçük devlet: Vatikan ve San Marino

Haberin Devamı

Papalar tarafından toplanan çok sayıda eserin sergilendiği Vatikan Müzeleri, dünyanın en önemli sanat koleksiyonlarından birine sahip. Haritalar Galerisi, Raffaello Odaları, Pinacoteca, Pio Clementina Müzesi, Erken Hıristiyanlık Müzesi burada görülecek yerlerden birkaçı... Vatikan topraklarının üçte birini oluşturan Vatikan Bahçeleri ise rehberli turlarla gezilebilir. Eski bir Roma kalesi olan Castel Sant Angelo, gizli bir koridorla Papalık sarayına bağlandığı için Papa için de güvenli bir sığınak.  Kalenin önündeyse tüm Roma’nın en gösterişli köprülerinden biri olan Hadrian Köprüsü bulunuyor.

İtalya’nın içinde iki küçük devlet: Vatikan ve San Marino

Avrupa’nın en eski cumhuriyeti: San Marino

İtalya’nın Marche bölgesi tarafından çepeçevre sarılan San Marino, Avrupa’nın en eski cumhuriyeti... Bu küçük ülke, kendi gibi küçük bir orduya ve bozuk para birimine sahip. Havalimanı olmayan San Marino’ya ulaşmak için Floransa veya Bologna’ya gelip, buradan trenle Rimini’ye geçmek, Rimini’den de tren veya otobüsle 45 dakikada buraya ulaşmak mümkün. Teleferikle çıkılabilen San Marino Tepesi’nde, Aziz Marino Bazilikası, Ortaçağ Burçları, Hükümet Binası ve Devlet Müzesi görülebilir...

Haberin Devamı

 İtalya’nın içinde iki küçük devlet: Vatikan ve San Marino

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları